Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Εργάτες ανεγείρουν περίφραξη γύρω από μια γειτονιά που βρίσκεται σε lockdown στην περιοχή Τσανγκνίνγκ της Σαγκάης, μετά την αναφορά νέων κρουσμάτων COVID-19 στις 7 Οκτωβρίου 2022. (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

Κίνα: Ο θυμός βράζει καθώς οι κάτοικοι της Σαγκάης εισέρχονται σε ένα ακόμη lockdοwn μετά την αναφορά νέων κρουσμάτων COVID-19

Οι αρχές στη Σαγκάη εντείνουν τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν «μηδενικό Covid» εν μέσω μιας πρόσφατης έξαρσης των κρουσμάτων πριν από το επερχόμενο εθνικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) στα μέσα Οκτωβρίου.

Η πόλη που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Κίνας ανέφερε 34 ενεργά κρούσματα COVID-19 από τις 9 Οκτωβρίου, τρία από τα οποία έχουν συμπτώματα και τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή υγείας του κινεζικού καθεστώτος στις 10 Οκτωβρίου, αν και ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων πιθανολογείται ότι είναι πολύ υψηλότερος λόγω της ελλιπούς επίσημης αναφοράς και λογοκρισίας.

Σύμφωνα με έναν τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο, η Σαγκάη έχει χαρακτηρίσει μία περιοχή ως υψηλού κινδύνου, ενώ άλλες 33 είναι μέσου κινδύνου και 27 περιοχές χαμηλού κινδύνου από τις 10 Οκτωβρίου. Η πόλη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αποκλείσει ορισμένα από τα πανεπιστήμιά της και τις κοινότητες των γειτονιών της από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Στους κατοίκους των περιοχών υψηλού κινδύνου απαγορεύεται αυστηρά να βγουν από τα σπίτια τους, στους κατοίκους των περιοχών μεσαίου κινδύνου επιτρέπεται να μετακινούνται εντός του οικιστικού τους συγκροτήματος και οι κάτοικοι των περιοχών χαμηλού κινδύνου μπορούν να βγουν από το συγκρότημά τους υπό τον όρο ότι μπορούν να προσκομίσουν αρνητικά αποτελέσματα PCR εντός των τελευταίων 48 ωρών και να συνεχίσουν να βγαίνουν αρνητικοί σχεδόν κάθε μέρα.

Αρκετά πανεπιστήμια στη Σαγκάη έχουν κλειδώσει και πάλι σε αυτόν τον γύρο lockdown, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Οικονομίας της Σαγκάης, του Πανεπιστημίου Tongji, της πανεπιστημιούπολης Fenglin και της πανεπιστημιούπολης Handan του Πανεπιστημίου Fudan και της Πανεπιστημιούπολης Songjiang στα περίχωρα της Σαγκάης.

Το Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Οικονομίας της Σαγκάης ανέφερε ένα θετικό κρούσμα COVID στις 7 Οκτωβρίου, το οποίο οδήγησε στο να αναγκάσει όλους τους φοιτητές του σε μια πρόχειρη εγκατάσταση καραντίνας που φαινομενικά κατασκευάστηκε από κοντέινερ κοντά σε ένα στάδιο εκείνο το βράδυ, για την οποία οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι είχε ανεπαρκείς συνθήκες σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Από τις διαδικτυακές αναρτήσεις στις οποίες είχαν πρόσβαση οι Epoch Times, οι φοιτητές ισχυρίστηκαν ότι όλοι τους απομονώθηκαν στα κοντέινερ, ανεξάρτητα από το αν ήταν στενές επαφές, δευτερεύουσες επαφές ή άτομα που δεν είχαν καθόλου επαφή με το μοναδικό θετικό κρούσμα. Ορισμένοι μαθητές με πράσινους κωδικούς υγείας αναγκάστηκαν επίσης να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις καραντίνας.

Η κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Οικονομίας της Σαγκάης για σχόλια στις 9 Οκτωβρίου και δεν είχε λάβει καμία απάντηση μέχρι την ώρα του Τύπου.

Η Epoch Times δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα του υλικού.

Ένας απογοητευμένος κάτοικος

Η κα. Σου (ψευδώνυμο), κάτοικος της περιοχής Μινχάνγκ στη Σαγκάη, ανέβασε ένα βίντεο στο διαδίκτυο στις 9 Οκτωβρίου, το οποίο δείχνει ένα απελπισμένο κορίτσι να κλαίει και να λέει ότι έχει απομονωθεί από τον Μάρτιο σε διάφορα σημεία της μητρόπολης.

Η κοπέλα στο βίντεο κλαίει και λέει ότι έχει απομονωθεί από τότε που ξέσπασε η πανδημία τον Μάρτιο στο Πανεπιστήμιο Shanghai Jiaotong.

«Μόλις επέστρεψα στο σπίτι μου και δεν είχα καμία επαφή μαζί του [με τον θετικό ασθενή]», φωνάζει η κοπέλα, αναστατωμένη και πολύ ταραγμένη όπως φαίνεται στο βίντεο.

«Πώς είναι δυνατόν να ηρεμήσω;» ξέσπασε όταν το τοπικό προσωπικό ελέγχου της πανδημίας της είπε να ηρεμήσει.

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει στραφεί στο να ζει πλέον με τον ιό, το κομμουνιστικό καθεστώς που κυβερνά την Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει τα σκληρά μέτρα μηδενικού COVID. Οι αρχές της Σαγκάης αποφάσισαν πρόσφατα να υιοθετήσουν πέντε κατηγορίες για τους κόκκινους υγειονομικούς κώδικες, σύμφωνα με το Shine, μια τοπική κρατική αγγλόφωνη έκδοση στη Σαγκάη.

Αυτές οι πέντε κατηγορίες περιλαμβάνουν όσους βρέθηκαν θετικοί σε ένα αρχικό ή μικτό τεστ PCR, επιβεβαιωμένα κρούσματα, ασυμπτωματικά και ύποπτα κρούσματα, ταξιδιώτες από το εξωτερικό που βρίσκονται σε κεντρική ή εγχώρια καραντίνα και «στενές επαφές και δευτερεύουσες επαφές θετικών κρουσμάτων, μαζί με άτομα που είχαν πάει σε περιοχές υψηλού ή μεσαίου κινδύνου», ανέφερε η Shine στις 8 Οκτωβρίου.

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί τα big data για να ρυθμίζει τις μετακινήσεις των ανθρώπων, ελέγχοντας το χρώμα των κωδικών υγείας τους στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου όλων, την οποία αναγκάζονται να κατεβάσουν. Οι κάτοικοι πρέπει να σαρώνουν τον κωδικό υγείας τους όταν πηγαίνουν σε οποιοδήποτε χώρο εκτός του σπιτιού τους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών, των εμπορικών εγκαταστάσεων και των χώρων διασκέδασης.

Ο Σάο Τζουν, διευθυντής του κέντρου big data της Σαγκάης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 10 Οκτωβρίου ότι όλοι οι ταξιδιώτες στη Σαγκάη πρέπει να κάνουν τρεις εξετάσεις PCR τις τρεις ημέρες μετά την άφιξή τους στην πόλη, αλλιώς ο κωδικός υγείας τους θα γίνει κίτρινος.

Οι άνθρωποι με πράσινο κωδικό υγείας μπορούν να κυκλοφορούν σχετικά ελεύθερα, οι άνθρωποι με κίτρινο κωδικό υγείας μπορούν να κυκλοφορούν εντός του οικιστικού τους συγκροτήματος, ενώ οι άνθρωποι με κόκκινο κωδικό κλειδώνονται στις κατοικίες τους και τους απαγορεύεται να βγουν έξω.

Η Σου δήλωσε στην Epoch Times στις 9 Οκτωβρίου ότι συμπάσχει πολύ με το κορίτσι.

«Όλοι είναι πολύ αηδιασμένοι τώρα. Πρέπει να κάνουμε τεστ νουκλεϊκού οξέος κάθε 3 ημέρες και ο λαιμός πονάει», είπε: «Αισθάνομαι ότι ο ιός δεν θα μας σκοτώσει, αλλά αυτές οι συμπεριφορές [μέτρα μηδενικού COVID] θα μας σκοτώσουν. Αλλά αν δεν κάνουμε τα τεστ PCR, δεν θα μπορούμε να βγούμε έξω – δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Η Σου λέει ότι αμφιβάλλει για τον επίσημο αριθμό των θετικών κρουσμάτων.

«Ποιος ξέρει αν [τα επίσημα στοιχεία] είναι αληθινά ή όχι; Τα θετικά κρούσματα απλά ξεπροβάλλουν εδώ και εκεί». Κατηγόρησε τις τοπικές αρχές για την εκ νέου αυστηροποίηση των περιορισμών και τη λογοκρισία των αναρτήσεων στο διαδίκτυο.

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη πριν από το 20ό εθνικό συνέδριο [του ΚΚΚ]. Δεν μπορούμε να μιλάμε στο διαδίκτυο. Αν το κάνουμε, η αστυνομία θα έρθει αμέσως σε εμάς. Όλοι ζούμε σε φυλακές», δήλωσε η Σου.

Οι τοπικές αρχές έχουν εντείνει τα σκληρά μέτρα μηδενικού COVID με απελπισμένο τρόπο ενόψει του επερχόμενου εθνικού συνεδρίου του ΚΚΚ.

Ο Σουν Σαοτσένγκ, γραμματέας του ΚΚΚ της Εσωτερικής Μογγολίας, δήλωσε σε μια συνάντηση για την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας ότι για να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας στο Πεκίνο, οι αρχές πρέπει να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι «σκοτώνουμε μια κότα με το μαχαίρι του χασάπη που χρησιμοποιείται για να σφάξουμε έναν ταύρο» – μια κινεζική παροιμία για να υπερβούμε τα όρια, όπως το να χρησιμοποιήσουμε μια βαριοπούλα για να σκοτώσουμε μια μύγα.

Αποθήκευση τροφίμων, για άλλη μια φορά

Ο κάτοικος της Σαγκάης κ. Γουάνγκ (ψευδώνυμο) δήλωσε στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times στις 9 Οκτωβρίου ότι είχε αρχίσει να αποθηκεύει τρόφιμα για το lockdown.

«Ο ιός [COVID] δεν είναι τρομακτικός, αλλά οι πολιτικές είναι», δήλωσε ο Γουάνγκ στην τηλεφωνική συνέντευξη. «Οι αρχές μπορούν τυχαία να μετατρέψουν τον κωδικό υγείας σας σε κόκκινο. Εάν λένε ότι είσαι ασυμπτωματικό κρούσμα, τότε είσαι ασυμπτωματικός- δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξεις ότι δεν είσαι. Εμείς, οι απλοί πολίτες, είμαστε σαν αρνί έτοιμο για σφαγή», δήλωσε.

Ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να ετοιμάσει φαγητό για την οικογένειά του.

«Έχω αποθηκεύσει λίγο ρύζι και ζυμαρικά. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά ξέρω ότι τα προβλήματα επέστρεψαν και πάλι».

Οι Lin Cenxin και Yi Ru συνέβαλαν στο άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε