Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Μια έφιππη αστυνομική μονάδα παρατάσσεται πίσω από πεζές μονάδες δημόσιας τάξης για να απομακρύνει τους διαδηλωτές στην Οτάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (The Canadian Press/Adrian Wyld)

Κομβόι Ελευθερίας – Έφιπποι αστυνομικοί ρίχνουν κάτω διαδηλωτές, πάνω από 100 συλλήψεις στην Οτάβα

ΟΤΑΒΑ, Καναδάς—Η αστυνομία ανέφερε ότι ο αριθμός των συλλήψεων ξεπέρασε τις 100 και 21 ήταν ο αριθμός των οχημάτων που ρυμουλκήθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου, καθώς οι δυνάμεις επιβολής του νόμου κλιμάκωσαν την σύγκρουσή τους με τους διαδηλωτές στην Οτάβα.

Έφιπποι και πεζοί αστυνομικοί προέλασαν στο πλήθος για να το απωθήσουν από την καθορισμένη ασφαλιζόμενη περιοχή, ρίχνοντας κάτω διαδηλωτές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η αστυνομία έρχεται αντιμέτωπη με διαδηλωτές στην Οτάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Jonathan Ren/The Epoch Times)

 

Η αστυνομία απώθησε σιγά-σιγά το πλήθος για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά το απόγευμα αύξησε την πίεση, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού και έφιππους αστυνομικούς για να κερδίσει περισσότερο έδαφος, ενώ προχωρούσε εναντίον των διαδηλωτών.

Ορισμένοι αστυνομικοί έφεραν τουφέκια εφόδου και κάτι που φαινόταν να είναι εκτοξευτές λαστιχένιων σφαιρών.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας Μπέντζαμιν Ντίχτερ μπήκε στο Twitter για να παροτρύνει τους διαδηλωτές να φύγουν και παρακάλεσε την OPS να αφήσει τους φορτηγατζήδες «να φύγουν εν ειρήνη».

«Σε έναν από τους οδηγούς του “Κομβόι Ελευθερίας” η αστυνομία της Οτάβα έσπασε τα τζάμια του φορτηγού του, έβγαλε όπλα & τον έσυρε έξω από το όχημά του με τη βία. Ήρθε η ώρα να φύγουμε. Η αστυνομία της Οτάβα παρακαλείται να επιτρέψει στα υπόλοιπα φορτηγά να φύγουν ειρηνικά».

Ο Ντίχτερ επιβεβαίωσε στην Epoch Times ότι η απόφαση για την αποχώρηση ελήφθη από την ηγεσία του κομβόι.

«Είχαμε μια συνάντηση με όλους τους επικεφαλής των δρόμων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι η ασφαλέστερη επιλογή», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλωτές εθεάθησαν να κατασκευάζουν οδοφράγματα από χιόνι στις οδούς Wellington και Metcalfe για να επιβραδύνουν την προέλαση της αστυνομίας προς τον πυρήνα της διαμαρτυρίας μπροστά από τον Λόφο του Κοινοβουλίου.

Καναδοί βετεράνοι του στρατού που διαμαρτύρονται για τις εντολές COVID-19 απομακρύνονται από την αστυνομία από τον χώρο διαμαρτυρίας στην Οτάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Limin Zhou/The Epoch Times)

 

Η αστυνομία συλλαμβάνει διαδηλωτή που διαμαρτύρεται κατά των εντολών COVID-19 στην Οτάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Andrej Ivanov/AFP via Getty Images)

 

Η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών του Καναδά (CCLA) κατηγόρησε την OPS που νωρίτερα μέσα στην ημέρα είπε στα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά και προειδοποίησε ότι «όποιος βρεθεί σε περιοχές που υπόκεινται σε επιβολή μπορεί να συλληφθεί».

«Η προειδοποίηση των δημοσιογράφων σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια στη ζώνη διαμαρτυρίας είναι λογική. Η απειλή με σύλληψη επειδή κάνουν τη δουλειά τους δεν είναι», έγραψε η CCLA στο Twitter.

Συνελήφθησαν οι διοργανωτές

Δύο διοργανωτές του «Κομβόι Ελευθερίας», ο Κρις Μπάρμπερ και η Ταμάρα Λιτς, συνελήφθησαν στις 17 Φεβρουαρίου. Ο πρώην αξιωματικός της RCMP Ντάνιελ Μπούλφορντ, ο οποίος συντόνιζε την ασφάλεια στη διαμαρτυρία, συνελήφθη επίσης στις 18 Φεβρουαρίου.

Ο Μπάρμπερ κατηγορείται για «παροχή συμβουλών για τη διάπραξη του αδικήματος της κακοποίησης», «παροχή συμβουλών για τη διάπραξη του αδικήματος της ανυπακοής σε δικαστική απόφαση (s. 127)» και «παροχή συμβουλών για τη διάπραξη του αδικήματος της παρεμπόδισης της αστυνομίας». Η Λιτς κατηγορείται για «παροχή συμβουλών για τη διάπραξη του αδικήματος της κακοποίησης».

Και οι δύο επρόκειτο να εμφανιστούν στο δικαστήριο στις 18 Φεβρουαρίου.

Ο Ντίχτερ δήλωσε στο Twitter το απόγευμα της 18ης Φεβρουαρίου ότι στην περίπτωση του Μπάρμπερ, ο προεδρεύων δικαστής αποφάσισε ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος υπό τον όρο ότι θα πάει σπίτι του.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποκλιμάκωση είναι σημαντική & για να την κοινοποιήσουμε στις αστυνομικές αρχές. Δεν θέλω οι φίλοι μου να κολλήσουν στη φυλακή ή άλλοι οδηγοί να τραυματιστούν», ανέφερε ο Ντίχτερ. «Σε όλους όσους μοιράστηκαν #αγάπη & υποστήριξη για τους #CanadasTruckers, σας ευχαριστούμε, σας αγαπάμε όλους. Εγώ και πολλοί άλλοι έχουμε φύγει από την Οτάβα».

Ένας διαδηλωτής κατά των εντολών COVID-19 γονατίζει μπροστά στην αστυνομία στην Οτάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022.  (Dave Chan/AFP via Getty Images)

 

Η αστυνομία έρχεται αντιμέτωπη με διαδηλωτές στην Οτάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Jonathan Ren/The Epoch Times)

 

Η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων στις 18 Φεβρουαρίου ακυρώθηκε λόγω των διευρυμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Δεδομένων αυτών των εξαιρετικών περιστάσεων και μετά από συζήτηση με όλες τις αναγνωρισμένες ηγεσίες των κομμάτων, η σημερινή συνεδρίαση ακυρώνεται», αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Άντονι Ρότα στο Twitter.

Στις 14 Φεβρουαρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικαλέστηκε τον νόμο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις. Η Βουλή των Κοινοτήτων συζητά επί του παρόντος τα μέτρα βάσει του νόμου. Ενώ οι Συντηρητικοί αντιτίθενται στην κίνηση αυτή, μέχρι στιγμής το NDP έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης του νόμου, δίνοντας στους Φιλελεύθερους αρκετή υποστήριξη για την ψήφισή του μόλις έρθει προς ψήφιση.

«Για την αντιμετώπιση των σημερινών απειλών, η κυβέρνησή μας επικαλείται τον νόμο περί καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το πεδίο εφαρμογής του νόμου είναι χρονικά περιορισμένο και στοχευμένο, λογικό και αναλογικό -και δίνει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου περισσότερα εργαλεία για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και την προστασία των ανθρώπων», ανέφερε ο Τριντό στο Twitter σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησής του να επικαλεστεί τον νόμο.

Η αστυνομία της Οτάβα έστησε φράχτες και εμπόδια στο κέντρο της Οτάβα για να δημιουργήσει μια ασφαλή περιοχή, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις και τη συνάθροιση ανθρώπων εντός της ζώνης. Η ασφαλής περιοχή εκτείνεται από τη λεωφόρο Μπρόνσον μέχρι το κανάλι και από το Κουίνσγουεϊ μέχρι τον Λόφο του Κοινοβουλίου.

Η αστυνομία έρχεται αντιμέτωπη με διαδηλωτές στην Οτάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Jonathan Ren/The Epoch Times)

 

Ένας διαδηλωτής συλλαμβάνεται από την αστυνομία στην Οτάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Andrej Ivanov/AFP via Getty Images)

 

Μόνο οι κάτοικοι της περιοχής ή όσοι εργάζονται στην περιοχή θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην ασφαλιζόμενη περιοχή.

«Θέλουμε να γνωρίζετε ότι η είσοδος στην ασφαλιζόμενη περιοχή με σκοπό την παράβαση του νόμου έκτακτης ανάγκης, μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη ή/και την απαγγελία κατηγοριών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Οτάβα.

Ο προσωρινός αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, Στιβ Μπελ, δήλωσε στις 17 Φεβρουαρίου ότι η ασφαλής περιοχή περιλαμβάνει σχεδόν 100 σημεία ελέγχου, ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι θέλουν να εισέλθουν στην περιοχή για «παράνομο λόγο, όπως η συμμετοχή σε διαμαρτυρία, δεν μπορούν να εισέλθουν στον πυρήνα του κέντρου».

Το Κέντρο Δικαιοσύνης για τις Συνταγματικές Ελευθερίες (JCCF), το οποίο έχει παράσχει νομική εκπροσώπηση στους διοργανωτές του «Κομβόι Ελευθερίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει εκδώσει «επιστολή με αίτημα παύσης και παραίτησης» προς τον Μπελ.

«Ο Χάρτης διασφαλίζει ότι οι Καναδοί είναι ελεύθεροι να συγκεντρώνονται ειρηνικά, να εκφράζουν τις ιδέες τους, να συγκεντρώνονται για να τις συζητούν και να τις κοινοποιούν ευρέως σε άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της έντονης πολιτικής διαφωνίας. Αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν βασικές μορφές ατομικής ελευθερίας. Είναι απαραίτητες για τη βασική λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας όπως ο Καναδάς. Στον Καναδά, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να συζητούν θέματα δημόσιας πολιτικής, να διαμαρτύρονται και να ασκούν κριτική στις κυβερνήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το JCCF.

«Οι αθέμιτες προσπάθειες του προσωρινού αρχηγού της αστυνομίας να τρομάξει τους Καναδούς από την άσκηση των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τον Χάρτη είναι ανησυχητικές», πρόσθεσε ο Κιθ Ουίλσον, δικηγόρος του JCCF και εξωτερικός επικεφαλής σύμβουλος του Freedom Convoy 2022.

Ένοπλος αστυνομικός αναπτύσσεται για να απομακρύνει διαδηλωτές κατά των εντολών του COVID-19 στην Οττάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Dave Chan/AFP via Getty Images)

 

Ομάδες για τις πολιτικές ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα έχουν ξεκινήσει νομικές προκλήσεις κατά της χρήσης του νόμου έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση ενόψει των διαδηλώσεων.

«Η κήρυξη της κυβέρνησης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι πρωτοφανής και παραβιάζει σοβαρά τα καταστατικά δικαιώματα των Καναδών», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Καναδικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών Νόα Μέντελσον Άβιβ σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Φεβρουαρίου, αφού ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή της προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης για τη χρήση του νόμου.

Το Καναδικό Ίδρυμα Συντάγματος (CCF) δήλωσε επίσης ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης για τη χρήση του νόμου στις 17 Φεβρουαρίου.

«Ο πρωθυπουργός Τριντό δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο επικαλούμενος τον ομοσπονδιακό νόμο περί καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης. Το υψηλό όριο για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια τάξη που προβλέπεται στον νόμο περί εκτάκτων καταστάσεων δεν έχει τηρηθεί», δήλωσε η διευθύντρια δικαστικών υποθέσεων της CCF Κριστίν Βαν Γκέιν σε δήλωσή της στις 17 Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία αντιμετωπίζει διαδηλωτές στην Οτάβα στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Jonathan Ren/The Epoch Times)

 

Με τις νέες εξουσίες που χορηγούνται βάσει του νόμου έκτακτης ανάγκης, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε στις 17 Φεβρουαρίου ότι οι πληροφορίες μοιράζονται πλέον από τις αρχές επιβολής του νόμου με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Καναδά για να διακόψουν τη χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

«Τα ονόματα τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, καθώς και τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων έχουν κοινοποιηθεί από την RCMP στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι λογαριασμοί έχουν παγώσει και θα παγώσουν και άλλοι λογαριασμοί. Οι πλατφόρμες crowdfunding και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εγγραφής στη FINTRAC», δήλωσε η Φρίλαντ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά των εντολών και των περιορισμών COVID-19 εμπνεύστηκαν από ένα κίνημα που ξεκίνησε από οδηγούς φορτηγών που αντιτάχθηκαν στην απαίτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εμβολιάζονται κατά της COVID-19 οι οδηγοί φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Καθώς μεγάλα κομβόι φορτηγών και άλλων οχημάτων πήγαιναν στην Οτάβα για να διαμαρτυρηθούν για την εντολή εμβολιασμού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσχώρησαν στο κίνημα, αντιτιθέμενοι σε διάφορες εντολές και περιορισμούς COVID-19.

Πολλοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στην Οτάβα μέχρι να αρθούν οι εντολές.

«Θα παραμείνουμε ειρηνικοί, αλλά φυτεμένοι στον Λόφο του Κοινοβουλίου μέχρι να τερματιστούν αποφασιστικά οι εντολές», δήλωσε η διοργανώτρια της διαμαρτυρίας Ταμάρα Λιτς σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Φεβρουαρίου.

Οι Isaac Teo και Andrew Chen συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε