Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μιλά στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης στο Hyatt Regency στο Ορλάντο, Φλά., 27 Φεβ. 2021. (Joe Raedle/Getty Images)

Μάικ Πομπέο για Κριτική θεωρία φυλής, Πρότζεκτ 1619: «Μια προσπάθεια διχασμού της χώρας»

Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σχολίασε την εθνική αντιπαράθεση για την διδασκαλία της κριτικής θεωρίας φυλής (ΚΘΦ) και το Πρότζεκτ 1619 της New York Times, προειδοποιώντας για αυτό που αποκάλεσε μια επίθεση «στις κεντρικές κατανοήσεις» για την ιστορία που μοιράζονται όλοι οι Αμερικανοί.

Ο Πομπέο έκανε μια ραδιοφωνική εμφάνιση στις 4 Ιουλίου στον WABC 770 AM της Νέας Υόρκης. Όταν ρωτήθηκε για τις ανησυχίες και φόβους του για το μέλλον της Αμερικής, απάντησε ότι αν και η χώρα είχε καλή αντίσταση σε απειλές, «κάποια από τα πράγματα που διδάσκονται στα σχολεία μας» είναι αυτό που τον ανησυχεί ιδιαιτέρως.

«Αν διδάσκουμε ότι κάπως αυτή η ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήταν κάπως προβληματική, ήταν διεφθαρμένη, ήταν ρατσιστική, αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο», είπε στον παρουσιαστή της εκπομπής «The Cats Roundtable» Τζον Κατσιματίδη. «Χτυπά στα … ίδια τα θεμέλια της χώρας μας. Σίγουρα ανησυχώ για αυτό.»

«Αποκαλείται κριτική θεωρία φυλής ή Πρότζεκτ 1619. … Αλλά σε τελική ανάλυση, επιτίθονται στις βασικές κατανοήσεις αυτού που μοιραζόμασταν για 245 χρόνια, και επιχειρούν να διχάσουν την χώρα.»

Η ΚΘΦ έχει ρίζες στην μαρξιστική θεωρία πάλης των τάξεων, αλλά με μια ιδιαίτερη εστίαση στην φυλή. Οι υπέρμαχοι της ΚΦΘ βλέπουν ρατσισμό σε κάθε πτυχή του αμερικανικού κοινού και της ιδιωτικής του ζωής, και προσπαθούν να αποσυναρμολογήσουν τα ιδρύματα της Αμερικανικής κοινωνίας – όπως το Σύνταγμα και το νομικό σύστημα – τα οποία θεωρούν εγγενώς και χωρίς δυνατότητα αλλαγής ρατσιστικά.

Μια προσπάθεια προώθησης αυτών των ιδεών σε αμερικανικά σχολεία προσέλκυσε εθνική προσοχή τον Απρίλιο, όταν το υπουργείο Εκπαίδευσης πρότεινε έναν κανόνα για προτεραιότητα στην χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν τα έργα του υπερμάχου της ΚΘΦ Άιμπραμ Κέντι και το Πρότζεκτ 1619, το οποίο παρουσιάζει την αμερικανική ιστορία βάσει του ισχυρισμού ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ιδρυθεί βασιζόμενες σε ρατσισμό, και παραμένουν σήμερα, ρατσιστικό έθνος.

Αν τέτοιες προσπάθειες συνεχιστούν, προειδοποίησε ο Πομπέο, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν συμφέροντα και αξίες που κάνουν την χώρα μοναδική.

«Είμαι αισιόδοξος σαν άνθρωπος, αλλά πράγματι ανησυχώ ότι αν γίνουμε διαιρεμένοι, ή αν χάσουμε την πίστη στις συνταγματικές μας αρχές, ότι κάπου, κάπως, ή κάποιος αντίπαλος, όπως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, θα έρθει να υπονομεύσει αυτό που έκανε την χώρα μας τόσο μοναδική», είπε.

Σε ένα κάλεσμα για δράση, ο Πομπέο ενθάρρυνε όλους τους Αμερικανούς να «πάρουν ισχυρό έλεγχο» επί της εκπαίδευσης των παιδιών τους, και να σιγουρευτούν ότι μαθαίνουν για την ιστορία του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, όπως και το πως προσπάθειες εφαρμογής αυτών των ιδεολογιών απέτυχαν ανά τον κόσμο.

«Θα πρέπει να διδάσκονται ένα ευρύ φάσμα ιστορίας και μετά να ασκούν καλές κρίσεις οι ίδιοι, και να έχουν κριτική σκέψη από μόνοι τους», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε