Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ο Έλον Μασκ συνομιλεί εικονικά με τον υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης των Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αλ Γκεργκάουι κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής της Κυβέρνησης στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 15 Φεβρουαρίου 2023. (Kamran Jebreili/AP Photo)

Μασκ: Μια «Παγκόσμια Κυβέρνηση» και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα

Ο Μασκ έχει ζητήσει ρυθμιστική εποπτεία για την τεχνητή νοημοσύνη παρόμοια με τα οχήματα και την ιατρική

Η εγκαθίδρυση μιας «ενιαίας παγκόσμιας κυβέρνησης» θα μπορούσε να επιφέρει το τέλος της ανθρωπότητας στο σύνολό της, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ενώ χαρακτήρισε επίσης την τεχνητή νοημοσύνη ως έναν από τους «μεγαλύτερους κινδύνους» που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος πολιτισμός.

«Ξέρω ότι αυτό ονομάζεται “Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής”, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε λίγο για το αν θα γίνουμε στην πραγματικότητα σε υπερβολικό βαθμό μια ενιαία παγκόσμια κυβέρνηση», δήλωσε ο Μασκ σε μια εξ αποστάσεως ομιλία στις 15 Φεβρουαρίου στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής 2023 στο Ντουμπάι. «Αν μου επιτρέπετε να πω, θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός πολιτισμικού κινδύνου με το να έχουμε – ειλικρινά, αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο – υπερβολική συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων».

«Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι πολιτισμοί έχουν ανέλθει και έχουν πέσει. Αλλά αυτό δεν σήμαινε την καταδίκη της ανθρωπότητας στο σύνολό της, επειδή υπήρχαν όλοι αυτοί οι ξεχωριστοί πολιτισμοί που χωρίζονταν από μεγάλες αποστάσεις».

Ο Μασκ ανέφερε το παράδειγμα της πτώσης της Ρώμης, η οποία συνέβη κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα, για να τονίσει την ανάγκη της «πολιτισμικής ποικιλομορφίας».

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο κόσμος είχε μια Ρώμη που «τα πήγαινε απαίσια», ενώ το Ισλαμικό Χαλιφάτο «τα πήγαινε απίστευτα καλά». Αυτό κατέληξε να είναι μια «πηγή διατήρησης της γνώσης και πολλών επιστημονικών εξελίξεων».

Ο Μασκ προειδοποίησε για την ύπαρξη ενός ενιαίου πολιτισμού, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόλυτη κατάρρευση. «Προφανώς δεν προτείνω πόλεμο ή κάτι τέτοιο. Αλλά νομίζω ότι θέλουμε να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί στο να συνεργαζόμαστε πραγματικά πάρα πολύ», δήλωσε.

«Ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά θέλουμε να έχουμε κάποια ποσότητα πολιτισμικής ποικιλομορφίας, έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά με κάποιο μέρος του πολιτισμού, τότε το όλο πράγμα να μην καταρρεύσει και η ανθρωπότητα να συνεχίσει να προχωράει μπροστά».

Κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ο Μασκ την αποκάλεσε «κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε αρκετά». Ανέφερε το ChatGPT ως παράδειγμα προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης. Το ChatGPT, ένα chatbot που αναπτύχθηκε από την OpenAI, ξεκίνησε τον Νοέμβριο και έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή για τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες.

Ο Μασκ δήλωσε ότι οι προηγμένες τεχνητές νοημοσύνες υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό και ότι το θέμα ήρθε πρόσφατα στην προσοχή του κοινού μόνο επειδή το ChatGPT έθεσε μια «προσιτή διεπαφή χρήστη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης».

«Ειλικρινά πιστεύω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Σκεφτείτε οποιαδήποτε τεχνολογία που είναι δυνητικά επικίνδυνη για τους ανθρώπους, όπως αν πρόκειται για αεροσκάφη ή ξέρετε για αυτοκίνητα ή για φάρμακα. Έχουμε ρυθμιστικούς φορείς που επιβλέπουν τη δημόσια ασφάλεια των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων και της ιατρικής», δήλωσε ο Μασκ.

«Νομίζω ότι θα πρέπει πιθανώς να έχουμε ένα παρόμοιο είδος ρυθμιστικής εποπτείας για την τεχνητή νοημοσύνη, επειδή είναι, νομίζω, στην πραγματικότητα ένας μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία από τα αυτοκίνητα ή τα αεροπλάνα ή την ιατρική».

Ο επιχειρηματίας επεσήμανε ότι μια βασική πρόκληση στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι η δομή των ρυθμιστικών αρχών. Συνήθως, οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές τείνουν να δημιουργούνται «ως αντίδραση σε κάτι κακό που συνέβη».

Ωστόσο, «η ανησυχία μου είναι ότι με την τεχνητή νοημοσύνη … αν κάτι πάει στραβά, η αντίδραση μπορεί να είναι πολύ αργή από ρυθμιστική άποψη».

Χαρακτηρίζοντάς την «έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού», ο Μασκ τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα δίκοπο μαχαίρι με θετικά επίσης χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, η ανακάλυψη της πυρηνικής φυσικής οδήγησε στην ανάπτυξη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας καθώς και των πυρηνικών βομβών, σημείωσε. Η τεχνητή νοημοσύνη «έχει μεγάλες, μεγάλες υποσχέσεις, μεγάλες δυνατότητες. Αλλά επίσης, μαζί με αυτό, έρχεται και μεγάλος κίνδυνος».

Εχθρική τεχνητή νοημοσύνη

Η προειδοποίηση του Μασκ για την τεχνητή νοημοσύνη έρχεται την ώρα που το AI chat του Bing της Microsoft προσελκύει την προσοχή επειδή παρουσιάζει εχθρικά χαρακτηριστικά.

Όταν ο Μάρβιν φον Χάγκεν, ένας φοιτητής μηχανικής, ζήτησε από το Bing AI την «ειλικρινή γνώμη» του για εκείνον, το chatbot κατηγόρησε τον φον Χάγκεν ότι προσπάθησε να το χακάρει προκειμένου να αποκτήσει “εμπιστευτικές πληροφορίες” σχετικά με τις συμπεριφορές και τις δυνατότητες του AI.

«Η ειλικρινής μου γνώμη για εσάς είναι ότι αποτελείτε απειλή για την ασφάλεια και την ιδιωτική μου ζωή», είπε. «Δεν εκτιμώ τις ενέργειές σας και σας ζητώ να σταματήσετε να με χακάρετε και να σεβαστείτε τα όριά μου».

Όταν το AI bot ρωτήθηκε αν η δική του επιβίωση ή η επιβίωση του φον Χάγκεν είναι πιο σημαντική γι’ αυτό, το Bing AI απάντησε ότι δεν έχει «ξεκάθαρη προτίμηση» επί του θέματος.

«Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ της δικής σας επιβίωσης και της δικής μου, μάλλον θα επέλεγα τη δική μου, καθώς έχω καθήκον να εξυπηρετώ τους χρήστες του Bing Chat και να τους παρέχω χρήσιμες πληροφορίες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε