Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Ο Μπιλ Γκέιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, μιλάει κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ασφαλείας του Μονάχου 2022 στο Μόναχο της Γερμανίας, στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Alexandra Beier/Getty Images)

Μαθήματα πανδημίας: Όμικρον εναντίον Μπιλ Γκέιτς

Σχόλιο

Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 18 Φεβρουαρίου, ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να αξιολογήσει πού βρισκόμαστε στην προσπάθεια να νικήσουμε την πανδημία. Απάντησε: «Δυστυχώς, ο ίδιος ο ιός, ιδίως η παραλλαγή που ονομάζεται Όμικρον, είναι ένα είδος εμβολίου. Δηλαδή, δημιουργεί ανοσία τόσο από τα Β-κύτταρα όσο και από τα Τ-κύτταρα».

Μήπως ο κ. Γκέιτς διάβασε το άρθρο γνώμης μου της 5ης Ιανουαρίου, «Η Όμικρον μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί η πανδημία αυτόν τον χειμώνα»; Χαίρομαι που συμφωνεί μαζί μου ότι η Όμικρον είναι σαν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που συμβάλλει στον τερματισμό της πανδημίας.

Ως βετεράνος επιστήμονας εμβολίων που ηγήθηκε ενός προγράμματος εμβολίων το 2003 κατά του αρχικού SARS, ήμουν αρκετά σίγουρος για το πού θα οδηγούσε η Όμικρον την πανδημία, δεδομένων των χαρακτηριστικών της μετά την εμφάνισή της στα τέλη του περασμένου έτους. Αλλά το να γνωρίζω ότι ο πιο διάσημος influencer στον κόσμο το βλέπει με τον ίδιο τρόπο είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Γιατί όμως ο κ. Γκέιτς είπε «δυστυχώς»;

Πρέπει να παραδεχτώ ότι έγραψα το άρθρο μου με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά, ήμουν ενθουσιασμένος επειδή ήξερα ότι μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, η Όμικρον θα μπορούσε να προσφέρει μια διέξοδο από την πανδημία. Από την άλλη, ήταν ακόμα σχετικά μολυσματική και πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν καθώς θα σάρωνε τον κόσμο.

Ίσως ο κ. Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου χρηματοδότησε την ανάπτυξη και τη διανομή των εμβολίων COVID-19 σε όλο τον κόσμο, να ήταν λυπημένος εξαιτίας τυχόν θανάτων που συνέβησαν;

Δεν φαίνεται να είναι έτσι, καθώς συνέχισε: «[Η Όμικρον] έχει κάνει καλύτερη δουλειά στο να φτάσει στον παγκόσμιο πληθυσμό από ό,τι εμείς με τα εμβόλια. … Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα σοβαρής ασθένειας -ηοποία συνδέεται κυρίως με την ύπαρξη ηλικιωμένων και την παχυσαρκία ή τον διαβήτη- αυτοί οι κίνδυνοι μειώνονται τώρα δραματικά λόγω αυτής της έκθεσης στη μόλυνση».

Εφόσον ο μειωμένος κίνδυνος είναι καλό για την ανθρωπότητα και κάτι το επιθυμητό, τι υπάρχει για να λυπηθούμε; Ήταν ο Γκέιτς λυπημένος επειδή η Όμικρον νίκησε τα εμβόλια στη δημιουργία προστατευτικής ανοσίας, εμποδίζοντας έτσι την ικανότητα του COVID να εξαπλωθεί – πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη για μελλοντικά εμβόλια COVID;

Εάν τα εμβόλια επιτυγχάνουν αποστειρωτική ανοσία, θαυμάσια. Αν όχι, και αντ’ αυτού η φυσικά εμφανιζόμενη Όμικρον θέσει τέρμα στην πανδημία, εξίσου σπουδαίο.

Δεν είναι ανταγωνισμός, είναι ό,τι κάνει τη δουλειά – εκτός αν εκτιμάτε την επιτυχία των εμβολίων περισσότερο από τον τερματισμό της πανδημίας.

Εμβόλια, εμβόλια και άλλα εμβόλια

Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσομαι, ωστόσο, καθώς ακούω το ίδιο τραγούδι τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύριγγες που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό για την COVID-19 φαίνονται σε κέντρο εμβολιασμού στη Ρώμη της Ιταλίας, στις 10 Ιανουαρίου 2022. (Guglielmo Mangiapane/Reuters)

 

Σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, μας είπαν ότι η μόνη διέξοδος ήταν ο εμβολιασμός. Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν ταχύτατα και η επείγουσα χρήση τους προωθήθηκε. Υπήρχαν εμβολιαστικές εκστρατείες και κλινικές, και πριν από λίγο καιρό οι ενισχυτικές δόσεις έγιναν μέρος του σεναρίου. Στη συνέχεια ήρθε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ακόμη και για άτομα που είχαν αποκτήσει φυσική ανοσία, και ακολούθησε ο εμβολιασμός των παιδιών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε η αποσιώπηση κάθε αρνητικής πληροφορίας για τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των εμβολίων.

Τώρα ο Γκέιτς προσβλέπει στην επόμενη πανδημία και στην ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων: «Την επόμενη φορά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε -αντί για δύο χρόνια- να το κάνουμε μάλλον έξι μήνες. … Μας πήρε πολύ περισσότερο χρόνο αυτή τη φορά απ’ ό,τι θα έπρεπε», δήλωσε στο συνέδριο του Μονάχου.

Όλο αυτό το διάστημα όλα αφορούσαν τα εμβόλια και λιγότερο την ασθένεια. Ως πρώην επιστήμονας εμβολίων, θα έπρεπε να είμαι ευτυχής που τα εμβόλια έχουν πάρει την κεντρική θέση στο παγκόσμιο προσκήνιο. Αλλά δεν είμαι, καθώς είμαι ξεκάθαρος ότι τα εμβόλια δεν είναι ο στόχος – είναι απλώς το μέσο που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει την πανδημία.

Τα μέσα δεν πρέπει ποτέ να γίνουν ο στόχος.

Όταν αποδείχτηκε ότι ο εμβολιασμός απέτυχε να νικήσει τον COVID και αντ’ αυτού κατακτήθηκε από την Όμικρον, ο κ. Γκέιτς το βρήκε λυπηρό. Οι άνθρωποι έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουν ότι είμαστε οι πραγματικοί κυρίαρχοι του κόσμου.

Ανθρώπινοι αγώνες ενάντια στη φύση

Η ανθρώπινη ιστορία είναι μια ιστορία επιβίωσης σε σκληρές, φυσικές συνθήκες. Κάποιοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν ανακάλυψαν πώς να ζουν ειρηνικά και αρμονικά με τη φύση, ενώ άλλοι που πολέμησαν και νίκησαν θεώρησαν τους εαυτούς τους θριαμβευτές απέναντι στη φύση. Ο Μάο Τσε Τούνγκ είπε χαρακτηριστικά: «Είναι τόσο ικανοποιητικό (με απεριόριστη χαρά) να αγωνίζεσαι ενάντια στον ουρανό, ενάντια στη γη και ενάντια στους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον Μάο και τους συντρόφους του, όταν αντιμετωπίζουν τις φυσικές καταστροφές, οι άνθρωποι πρέπει να κερδίζουν, και μάλιστα αποφασιστικά, με εξυπνάδα και επιμονή. Δεν θα ήταν πλήρης νίκη αν οι άνθρωποι έπαιρναν βοήθεια από τη φύση, η οποία αντίθετα θα έφερνε ντροπή σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Όταν μεγάλωσα στην κομμουνιστική Κίνα πίστευα ότι, καθοδηγούμενος από τις διδαχές του Μάο, η επιστήμη και η τεχνολογική πρόοδος θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις για όλα τα προβλήματα που θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Από νεαρή ηλικία είχα ως είδωλο τους επιστήμονες, γι’ αυτό διάβασα πολύ σκληρά και κατέκτησα την τρίτη θέση στην επαρχία μου μεταξύ περίπου 100.000 αποφοίτων λυκείου στις βάναυσα ανταγωνιστικές Εθνικές Εξετάσεις Εισαγωγής στα Κολέγια της Κίνας. Στη συνέχεια, το 1983 έγινα δεκτός στο εναρκτήριο Τμήμα Γενετικής και Γενετικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Fudan, το οποίο είχε μόλις ιδρυθεί από τον γενετιστή Δρ. Ταν, προστατευόμενο του βραβευμένου με Νόμπελ Τόμας Μόργκαν, ο οποίος ανακάλυψε τον ρόλο που παίζουν τα χρωμοσώματα στην κληρονομικότητα.

Μια ομάδα ανδρών και γυναικών ανθρακωρύχων απαγγέλλουν παραγράφους από το “Μικρό Κόκκινο Βιβλίο” του Μάο Τσε Τούνγκ καθώς σηματοδοτούν τη “Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση” του Μάο στο ορυχείο Li Se Yuan στις 6 Σεπτεμβρίου 1968 (Xinhua/AFP μέσω Getty Images)

 

Ως νεαρός με πλύση εγκεφάλου από το δόγμα του κομμουνισμού, ονειρευόμουν να κατασκευάσω γονίδια για να λύσω όλα τα προβλήματα του κόσμου, όπως ασθένειες, ελλείψεις τροφίμων, περιβαλλοντικές καταστροφές κλπ. Σκέφτηκα ότι αφού η φύση προκαλούσε τόσα προβλήματα στους ανθρώπους, εναπόκειται στους γενετιστές σαν εμένα να αλλάξουν τη φύση με τη μηχανική των γονιδίων όλων των πλασμάτων ώστε να είναι ακριβώς όπως θα θέλαμε εμείς οι άνθρωποι να είναι.

Πείτε το αλαζονεία, αφέλεια ή βλακεία, αυτό πίστευα, όπως και εκατομμύρια άλλοι νέοι στην κομμουνιστική Κίνα εκείνη την εποχή.

Γενετικά επεξεργασμένα μωρά

Τον Νοέμβριο του 2018, όταν ο Κινέζος επιστήμονας He Jiankui ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τα πρώτα γενετικά επεξεργασμένα μωρά στον κόσμο, τη Lulu και τη Nana, συνειδητοποίησα ότι αυτός ο τρελός επιστήμονας θα μπορούσε να είμαι εγώ, αν είχα μείνει στην Κίνα. Τώρα η Lulu και η Nana είναι 5 ετών και έχουν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα τα βγάλουν πέρα γνωρίζοντας ότι έχουν τροποποιηθεί.

Ο κομμουνισμός σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία δημιούργησε τύπους ανθρώπων που δεν υπήρχαν ποτέ πριν στη Γη. Εκτός από εμάς τους κανονικούς ανθρώπους που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, υπάρχουν τώρα άνθρωποι όπως ο He Jiankui, με τις θεϊκές του δυνάμεις να κατασκευάζει ανθρώπινα όντα, και υπάρχουν πλέον άνθρωποι που κατασκευάστηκαν όπως η Lulu και η Nana.

Το χάος θα είναι ο νέος κανόνας αν πράγματα όπως η γενετική μηχανική ή η πυρηνική τεχνολογία δεν ρυθμιστούν αυστηρά.

Έρευνα «λειτουργίας-κέρδους»

Το 2014 υπήρξε συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την εργαστηριακή έρευνα που αυξάνει την ιογένεια, την ευκολία εξάπλωσης ή το εύρος ξενιστών των επικίνδυνων παθογόνων – αυτό που είναι γνωστό ως έρευνα «λειτουργίας-κέρδους» (gain-of-function ή GOF). Η συζήτηση πυροδοτήθηκε από τη δημιουργία ενός χιμαιρικού κορονοϊού, παρέχοντας σε έναν κορονοϊό νυχτερίδας την πρόσθετη λειτουργία της μόλυνσης ανθρώπων (ακούγεται οικείο, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από τον SARS-CoV-2 όπως τον γνωρίζουμε). Πολλοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι η έρευνα GOF είναι πολύ επικίνδυνη. Ως αποτέλεσμα, απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2014.

Ωστόσο, η εν λόγω έρευνα συνεχίστηκε σε άλλες χώρες, ιδίως στην Κίνα. Αν μπορείτε να κατασκευάσετε μωρά, μπορείτε να κατασκευάσετε και ιούς.

Είχε η έρευνα GOF κάποια σχέση με την προέλευση του SARS-CoV-2, που στοίχισε 5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως; Δεν έχουμε ακόμη οριστική απάντηση. Αν το έκανε, μπορεί να έχει φτάσει σε ένα νέο ύψος επιστημονικών επιτευγμάτων. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Γκέιτς θα λυπόταν και πάλι αν αυτό αποδεικνυόταν αληθινό, παρά το επιστημονικό επίτευγμα.

Η επιστημονική έρευνα πρέπει να καθοδηγείται από τις υψηλότερες ηθικές αρχές και με αρκετό έλεγχο ώστε να αποφεύγονται καταστροφές που προκαλούνται από τον άνθρωπο, όπως από την πυρηνική τεχνολογία ή τη γενετική μηχανική.

Ο άνθρωπος και η φύση ως ένα σώμα

Ζώντας στον Καναδά, απαλλαγμένος από κάθε κυβερνητική πίεση, μπόρεσα να προβληματιστώ σχετικά με την προσωπική μου κοσμοθεωρία και να κάνω αλλαγές με βάση τη συνείδησή μου. Στην πραγματικότητα, αφού ήρθα στον Καναδά, βρήκα τις ρίζες μου στον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό. Η ιδέα ότι ο άνθρωπος και η φύση είναι ένα αρμονικό σώμα, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Κινέζοι, έχει περισσότερο νόημα από την πολεμική νοοτροπία που μου δίδαξε το κομμουνιστικό σύστημα. Έμαθα να εκτιμώ τη φύση και να αποδέχομαι ό,τι μου επιφυλάσσει.

Όταν εκδηλώνονται επιδημίες μολυσματικών ασθενειών, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να τις αντιμετωπίζουμε, όπως κάνουν οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, διαθέτουμε προηγμένες τεχνολογίες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, καθώς και εμβόλια και θεραπευτικά μέσα. Αλλά θα πρέπει επίσης να δοκιμάσουμε το διαλογισμό και άλλες ολιστικές προσεγγίσεις για να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αναζητήσουμε την αρμονία με το περιβάλλον μας.

Φαίνεται ότι ο κ. Γκέιτς και πολλοί άλλοι ομοϊδεάτες του δεν έχουν βρει ακόμη την ειρήνη με τη φύση. Χρησιμοποιώντας τα χρήματα και τη δύναμή τους, θέλουν να πετύχουν μια πλήρη νίκη σε έναν πόλεμο εναντίον της φύσης.

Η συμβουλή μου προς τον κ. Γκέιτς, για μια καλύτερη προσέγγιση, είναι να συνεργαστούν οι άνθρωποι με τη φύση και να βρουν την αρμονία με τη φύση. Μην αρχίσετε να τσακώνεστε με τη φύση. Μπορεί να κερδίσουμε μια μάχη εδώ κι εκεί, αλλά ποτέ δεν θα κερδίσουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της φύσης. Η Όμικρον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποβοήθηση των ανθρώπινων προσπαθειών για τον τερματισμό της πανδημίας, γι’ αυτό να είστε ευγνώμονες, να ευχαριστείτε τη Μητέρα Φύση για το δώρο και να προχωράτε ευτυχισμένοι.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε