Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ένας εργάτης εγκαθιστά ηλιακούς συλλέκτες πολυκρυσταλλικού πυριτίου στις 17 Νοεμβρίου 2015, στο Γιαντάι της επαρχίας Σάντονγκ της Κίνας. (VCG/VCG via Getty Images)

Μεγάλος αριθμός αποβλήτων φωτοβολταϊκών πλαισίων στην Κίνα εγείρει ανησυχίες σχετικά με την περιβαλλοντική ρύπανση

Η Κίνα αντιμετωπίζει μια πρόκληση ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλείται από έναν μεγάλο αριθμό ηλιακών πάνελ που βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους μετά από μια δεκαετία ταχείας επέκτασης της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών (Φ/Β).

Με την πάροδο των ετών, η Κίνα προσπαθούσε να αυξήσει την παραγωγή φωτοβολταϊκών και αγνοούσε την άνιση τήρηση των τεχνολογικών προτύπων. Ως αποτέλεσμα, τεράστιος αριθμός ηλιακών συλλεκτών τίθεται εκτός λειτουργίας πριν από το αναμενόμενο, δήλωσε στην Epoch Times ο Φανγκ Τσι, σύμβουλος επενδύσεων που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανακύκλωση των ηλιακών πάνελ έχει γίνει ένα όλο και πιο πιεστικό ζήτημα στην Κίνα, δήλωσε ο Φανγκ, αναφέροντας ότι το ποσοστό απόρριψης των φωτοβολταϊκών πάνελ έχει φθάσει περίπου το 30 τοις εκατό ετησίως.


Οικοδόμοι εγκαθιστούν ηλιακούς συλλέκτες στον ηλιακό σταθμό Hami Solar Power Station στις 22 Αυγούστου 2011, (VCG/VCG via Getty Images)

 

Μέχρι το 2030, τα απόβλητα φωτοβολταϊκών μονάδων της Κίνας προβλέπεται να φτάσουν περίπου τα 18 GW και τους 1,4 εκατομμύρια τόνους, ενώ μέχρι το 2040, ο αριθμός θα εκτοξευθεί στα 253 GW, «περίπου 20 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε ο Λιού Λίμιν, αναπληρωτής γραμματέας της εξειδικευμένης επιτροπής φωτοβολταϊκών της China ECOPV Alliance, στις 17 Μαρτίου στο δέκατο φόρουμ φωτοβολταϊκών της Γκουανγκντόνγκ.

Αυτό είναι μια δεκαετία μπροστά από την προηγούμενη πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η οποία εκτιμούσε ότι ο όγκος των αποβλήτων φωτοβολταϊκών πάνελ της Κίνας θα έφτανε τα 20 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050.

Ο Τζιάνγκ Χούα, βοηθός γενικός γραμματέας της CPIA, δήλωσε τον περασμένο Μάιο στην Xinhuanet, ότι η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς της Κίνας έφτασε το επίπεδο GW για πρώτη φορά το 2011. Με βάση την 20ετή διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών μονάδων, θα προκύψει μεγάλος αριθμός απορριπτόμενων μονάδων μέχρι το 2031. Ωστόσο, η μαζική απόσυρση των φωτοβολταϊκών πάνελ έχει φτάσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον Λιού Λίμιν, η κατασκευή και η εφαρμογή φωτοβολταϊκών πλαισίων στην Κίνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής. Έτσι, μόλις αυτές οι φωτοβολταϊκές μονάδες απορριφθούν, ο χειρισμός των αποβλήτων με ταφή, αποτέφρωση και φυσική υποβάθμιση θα καταστρέψει αναπόφευκτα το περιβάλλον.

Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ένωση Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας της Κίνας (CPIA) στις αρχές Μαρτίου ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ομάδα εργασίας ανακύκλωσης, με στόχο την αντιμετώπιση των αποβλήτων φωτοβολταϊκών μονάδων.

Το υψηλό κόστος ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πλαισίων

Η ανακύκλωση φωτοβολταϊκών πάνελ στην Κίνα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του υψηλού κόστους και των χαμηλών εσόδων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για την ανακύκλωση αποβλήτων φωτοβολταϊκών πάνελ που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2022, όσον αφορά τη σύνθεση της φωτοβολταϊκής μονάδας, το γυαλί αποτελεί το 70 τοις εκατό του βάρους του πάνελ- ένα πλαίσιο αλουμινίου αντιπροσωπεύει το 10 τοις εκατό, το συγκολλητικό στεγανωτικό 10 τοις εκατό, το πυρίτιο 5 τοις εκατό και μέταλλα όπως ο άργυρος, ο χαλκός και το γάλλιο προσθέτουν περίπου 1 τοις εκατό.

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ σκληραίνονται καθώς πιέζονται μεταξύ της πλάκας στήριξης και του γυάλινου καλύμματος και στη συνέχεια στερεώνονται με το πλαίσιο αλουμινίου. Αυτός ο σχεδιασμός καθιστά δύσκολη την αποσυναρμολόγηση των απορριπτόμενων πάνελ. Μεγάλο μέρος των εργασιών ανακύκλωσης σταματά στην αφαίρεση του πλαισίου αλουμινίου και του ηλεκτρικού κουτιού διακλάδωσης και το υπόλοιπο συνήθως τεμαχίζεται και πωλείται ως σφαιρίδια χαμηλής αξίας ή σπασμένο γυαλί.

Τα μέταλλα έχουν αξία έως και τα δύο τρίτα των υλικών των φωτοβολταϊκών πλαισίων, αλλά η ανακύκλωση κοστίζει περισσότερο.

«Είναι πρόκληση η ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών πάνελ λόγω του υψηλού κόστους», δήλωσε τον περασμένο Μάιο ο Χε Σουανγκιουάν, διευθύνων σύμβουλος της Suntech Power. Ο ίδιος επεσήμανε αργότερα ότι η αξία των μετάλλων όπως το αλουμίνιο και ο άργυρος που μπορούν να εξαχθούν από μια αποσυρόμενη φωτοβολταϊκή μονάδα είναι περίπου 56,5 γιουάν (περίπου 8,20 δολάρια). Η ανακύκλωση κάθε μονάδας κοστίζει περίπου 75 γιουάν (περίπου 11 δολάρια). Ως εκ τούτου, εάν η λειτουργία γίνεται εξ ολοκλήρου από τον μηχανισμό της αγοράς, είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής ικανότητας φωτοβολταϊκών της Κίνας βρίσκεται στα χέρια κρατικών επιχειρήσεων ή μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά είναι σχεδόν απρόθυμοι να ασχοληθούν με την ανακύκλωση, σύμφωνα με τον Φανγκ Τσι, «Ως εκ τούτου, τα απόβλητα φωτοβολταϊκών υλικών παραδίδονται σε ορισμένα μικρά εργαστήρια σε αγροτικές περιοχές για απλή επεξεργασία».

Εκτός από το υψηλό κόστος ανακύκλωσης, το τέλος προστασίας του περιβάλλοντος επιβαρύνει τα εργοστάσια. «Οι ίδιοι οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν πενιχρά κέρδη- αν σε αυτά προστεθούν τα λεγόμενα έξοδα προστασίας του περιβάλλοντος, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν».

Οι τοξικές ουσίες από τα απόβλητα των φωτοβολταϊκών πλαισίων προκαλούν ρύπανση

 

Τα σκουπίδια μπορούν να αφεθούν οπουδήποτε στο χωριό την 1η Φεβρουαρίου 2007 στο Λιαντζιάο, στην πόλη Φοσάν, στην επαρχία Γκουαντόνγκ της Κίνας. (Cancan Chu/Getty Images)

 

Λόγω της έλλειψης τεχνολογίας που μπορεί να ανακυκλώσει επαρκώς τα απορριπτόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι περισσότερες μέθοδοι διάθεσης είναι η καύση, η συσσώρευση ή η ταφή των αποβλήτων στο χώρο. Πολλά από τα «χωριά των σκουπιδιών» που αναφέρονται στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να πραγματοποιούν την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων φωτοβολταϊκών πάνελ.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, σελήνιο και κάδμιο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε περιβαλλοντική ρύπανση εάν δεν ανακυκλωθούν σωστά μετά τη διάθεση. Πολλά φωτοβολταϊκά πάνελ πετάχτηκαν σε μάντρες και οι τοξικές ουσίες τους μπορεί να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε