Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Ο θόλος του Καπιτωλίου των ΗΠΑ φαίνεται στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου 2021. (Mandel Ngan/AFP μέσω Getty Images)

Μέλη του Κογκρέσου, ομοσπονδιακοί δικαστές, υπάλληλοι εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε δύο εκτελεστικά διατάγματα που θα μπορούσαν να επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) για εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Από αυτές τις εντολές όμως απουσιάζουν παρόμοιες απαιτήσεις για τα μέλη του Κογκρέσου, τους ομοσπονδιακούς δικαστές και τους υπαλλήλους τους.

Τα εκτελεστικά διατάγματα του Μπάιντεν έχουν την μονομερής απαίτηση εμβολιασμού για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, στρατό και κυβερνητικούς εργολάβους. Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) να απαιτήσει από τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 εργαζόμενους είτε να επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό είτε να προβαίνουν σε εβδομαδιαία τεστ. Συνολικά, αυτές οι εντολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους, καθιστώντας το έναν από τους ευρύτερους υποχρεωτικούς εμβολιασμόυς στην παγκόσμια ιστορία.

Ο Μπάιντεν έγραψε: «Είναι η πολιτική της κυβέρνησής μου να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής B.1.617.2 (Δέλτα), στηριζόμενοι στα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα και στα βασισμένη στην επιστήμη μέτρα δημόσιας υγείας».

Η διαταγή συνεχίζει: «Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στο Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών έχουν καθορίσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του COVID-19 και να αποφευχθεί η μόλυνση από την παραλλαγή Δέλτα ή άλλες παραλλαγές είναι ο εμβολιασμός».

Στη δεύτερη ενότητα, ο Μπάιντεν αναλύει αυτήν την αυστηρή πολιτική, απαιτώντας από όλες τις εκτελεστικές υπηρεσίες να «εφαρμόσουν, στο βαθμό που συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία, ένα πρόγραμμα που απαιτεί τον εμβολιασμό COVID-19 για όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους του, με εξαίρεση μόνο όπως απαιτείται από το νόμο». Τέτοιες απαλλαγές είναι λίγες και αυστηρά καθορισμένες.

Η διαταγή θα καλύπτει πολιτικούς υπαλλήλους των εκτελεστικών γραφείων όπως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Άμυνας και θα απαιτεί επίσης όλο το στρατιωτικό προσωπικό να λαμβάνει το εμβόλιο. Συνολικά, αυτή η χωρίς δικαιολογίες διαταγή θα επηρεάσει εκατομμύρια μη στρατιωτικούς και μη ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος προχώρησε περαιτέρω, θέτοντας ένα πλαίσιο που θα απαιτούσε από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να επιβάλλουν εμβόλια ή εβδομαδιαία τεστ στους υπαλλήλους τους. Για να επιτευχθεί αυτό, ο Μπάιντεν στράφηκε στην Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA), μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που έχει αναλάβει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες προστατεύουν την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Η πολιτική των «προσωρινών προτύπων έκτακτης ανάγκης» του OSHA επιτρέπει κάποια άμεση δράση από τον οργανισμό. Κάτω από «ορισμένες περιορισμένες συνθήκες», σύμφωνα με τον ιστότοπο του OSHA, «το OSHA είναι εξουσιοδοτημένο να θέτει προσωρινά πρότυπα έκτακτης ανάγκης που τίθενται σε ισχύ αμέσως και ισχύουν έως ότου αντικατασταθεί από ένα μόνιμο πρότυπο». Για να εκδώσει μια τέτοια προσωρινή διαταγή, η OSHA «πρέπει να καθορίσει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο» από τοξικές ουσίες ή άλλους «σωματικά επιβλαβείς» παράγοντες.

Εάν η OSHA συμμορφωθεί με το αίτημα του προέδρου, οι εργαζόμενοι σε μεσαίου μεγέθους μεγάλες επιχειρήσεις-οποιαδήποτε επιχείρηση με περισσότερους από 100 εργαζόμενους-σε όλη τη χώρα θα επηρεαστούν. Αυτοί οι υπάλληλοι θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ εβδομαδιαίων τεστ και εμβολιασμού σε μια προσπάθεια να ωθήσουν περαιτέρω τους μη εμβολιασμένους να λάβουν το νέο φάρμακο.

Όμως, στα εκτελεστικά διατάγματα δεν περιλαμβάνεται η υποχρεωτικότητα στα μέλη ομοσπονδιακών υπαλλήλων στη νομοθετική ή δικαστική εξουσία, συμπεριλαμβανομένων μελών του Κογκρέσου, των υπαλλήλων τους, καθώς και ομοσπονδιακών δικαστών και άλλων δικαστικών υπαλλήλων.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι (Δημοκρατικός-Καλιφόρνια) ρωτήθηκε σχετικά με την απαίτηση να εμβολιαστούν τα μέλη του Κογκρέσου.

«Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας ενθαρρύνουν τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους», άρχισε η Πέλοσι.

Και συνέχισε: «Λοιπόν, εδώ είναι το θέμα – δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από κάποιον να εμβολιαστεί. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ».

Η κατάσταση εμβολιασμού οποιουδήποτε μέλους του Κογκρέσου, είπε η Πελόσι, «είναι θέμα ιδιωτικότητας». Σημείωσε ότι «δεν μπορεί να πάει στον γιατρό στο Καπιτώλιο και να πει« δώστε μου τα ονόματα των ατόμων που δεν είναι εμβολιασμένα», ώστε να μπορέσω να τους ενθαρρύνω ή να το κάνω γνωστό σε άλλους ώστε να τους ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν». Η Πέλοσι έκλεισε: «Επομένως, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Ενώ οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ισχυρίζονται ότι έχουν ποσοστό εμβολιασμού 100 τοις εκατό, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί και στα δύο σώματα εξέφρασαν το δισταγμό τους. Δεν είναι σαφές σε τι ποσοστό εμβολιάζονται τα μέλη. Σύμφωνα με αυτό το εκτελεστικό διάταγμα, οι αντιρρησίες στο Κογκρέσο δεν θα αναγκαστούν να κάνουν εμβόλιο.

Ομοίως, επειδή τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν υπάγονται στην εκτελεστική εξουσία, οι ομοσπονδιακοί δικαστές και οι υπάλληλοί τους δεν καλύπτονται από την σαρωτική εντολή του Μπάιντεν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε