Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ο Σκοτ Γκότλιμπ καταθέτει κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 5 Απριλίου 2017. (Zach Gibson/Getty Images)

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Pfizer προβλέπει ότι η ευλογιά των πιθήκων θα καταλήξει σε μια «αποτυχία της δημόσιας υγείας»

O Δρ Σκοτ Γκότλιμπ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Pfizer προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν ομοσπονδιακή υποδομή ικανή να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως η ευλογιά των πιθήκων.

«Τώρα, αν η ευλογιά των πιθήκων αποκτήσει μόνιμο έρεισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και γίνει ένας ενδημικός ιός που θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο των παθογόνων που κυκλοφορούν, θα είναι μια από τις χειρότερες αποτυχίες της δημόσιας υγείας στη σύγχρονη εποχή, όχι μόνο λόγω του πόνου και του κινδύνου της νόσου, αλλά και επειδή ήταν τόσο εύκολο να αποφευχθεί», έγραψε ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων σε άρθρο του στους New York Times. «Οι παραλείψεις μας επεκτείνονται πέρα από τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία μας από αυτές τις απειλές».

Ο Γκότλιμπ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέτασαν αρκετούς ανθρώπους για τον ιό, ο οποίος εξαπλώνεται σε συντριπτικό βαθμό μέσω ομοφυλόφιλων ανδρών, στην αρχή της επιδημίας, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιήσει νωρίτερα εξωτερικά εργαστήρια. Μόλις τον Ιούνιο το CDC επεκτάθηκε στη χρήση αυτών των εργαστηρίων, σημείωσε.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το CDC δείχνουν ότι από την Κυριακή η ευλογιά των πιθήκων έχει μολύνει περίπου 5.200 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Γουαϊόμινγκ, η Μοντάνα και το Βερμόντ είναι οι μόνες πολιτείες που δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής.

Τις τελευταίες ημέρες, οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο κήρυξαν τον ιό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, επιτρέποντας στους δήμους αυτούς να αποδεσμεύσουν περισσότερα κονδύλια και πόρους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερες λεπτομέρειες

«Το πολιτισμικό του ένστικτο είναι να υιοθετεί μια διαβουλευτική προσέγγιση, συζητώντας κάθε απόφαση», δήλωσε ο Γκότλιμπ για την αντίδραση του CDC. «Με τον COVID, ο ιός κέρδισε γρήγορα έδαφος. Με την ευλογιά των πιθήκων, η οποία εξαπλώνεται πιο αργά, συνήθως μέσω πολύ στενής επαφής, οι ελλείψεις της πολιτισμικής προσέγγισης του CDC δεν ήταν ακόμη τόσο έντονες. Αλλά οι ελλείψεις είναι οι ίδιες».

Αν και το CDC θα πρέπει να αλλάξει πορεία και να επικεντρωθεί εκ νέου στην κύρια αποστολή του για τον περιορισμό των κρουσμάτων, ο Γκότλιμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι δεν είναι πιθανό να το πράξει.

«Μετά τον COVID, υπάρχει η άποψη μεταξύ ορισμένων ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας χρησιμοποίησαν εσφαλμένη ανάλυση και υπολόγισαν λανθασμένα τις συμβουλές τους», έγραψε ο Γκότλιμπ. «Η εξασφάλιση μιας πολιτικής συναίνεσης ότι το CDC πρέπει να εξουσιοδοτηθεί περαιτέρω για να ολοκληρώσει την αποστολή του -για παράδειγμα, να του δοθεί η εξουσία να υποχρεώνει τις πολιτείες να υποβάλλουν εκθέσεις- είναι πολιτικά ανέφικτη».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 98% των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων αφορά ομοφυλόφιλους άνδρες. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από την ευλογιά των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα ή φουσκάλες και μυϊκό πόνο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε