Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Το κτήριο της New York Times στην Νέα Υόρκη, 30 Ιουνίου 2020. (Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)

Μυστηριώδης εταιρεία χρησιμοποιεί την New York Times για διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την Epoch Times

H New York Times δημοσίευσε στις 9 Μαρτίου 2021 ένα άρθρο που περιείχε λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με την Epoch Times, οι οποίες είχαν προπαρασκευαστεί από μια μυστηριώδη εταιρεία.

Το άρθρο, με συγγραφέα την Ντέιβυ Άλμπα, εστιάζεται στον μη ακριβή ισχυρισμό ότι η Epoch Times συνδέεται με «περισσότερους από δέκα ιστοτόπους». Η New York Times κάνει αυτόν τον ψευδή ισχυρισμό χωρίς να παρέχει στοιχεία και χωρίς να δηλώνει σε ποιους ιστοτόπους αναφέρεται.

Αυτό γίνεται έτσι πιθανότατα επειδή ο ισχυρισμός δεν είναι αποτέλεσμα ρεπορτάζ που έκανε η ίδια η New York Times, αλλά βασίζεται σε πληροφορίες που δόθηκαν στην εφημερίδα από μια τρίτη εταιρεία.

Ενώ η αρχική έκδοση του άρθρου της Άλμπα δεν αποκαλύπτει την πηγή των χαλκευμένων πληροφοριών, η New York Times αποκάλυψε την ταυτότητα της οντότητας σε μια δήλωση διόρθωσης.

Στην διόρθωσή της, η New York Times (ΝΥΤ) δηλώνει πως η πραγματική «πηγή των πληροφοριών» είναι το «Advance Democracy». (Η εφημερίδα έχει ενημερώσει το άρθρο από τότε.)

Η ΝΥΤ περιγράφει το Advance Democracy αθώα ως μια «ερευνητική ομάδα» αλλά δεν αποκαλύπτει τα ειδικά συμφέροντα πίσω από την ομάδα, όπως την χρηματοδότηση από την Silicon Valley, και τους δεσμούς του ιδρυτή της Ντάνιελ Τζόουνς με την Fusion GPS, την εταιρεία υπεύθυνη για τον ευρέως θεωρούμενο ως χαλκευμένο, φάκελο Στηλ.

Ο Τζόουνς, πρώην προσωπικό του Κογκρέσου, ίδρυσε την Advance Democracy Inc. το 2018. Ο οργανισμός λειτουργεί κυρίως μυστικά, διατηρώντας έναν ιστότοπο που δηλώνει μόνο: «H Advance Democracy Inc. (ADI) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κομματικός οργανισμός που διενεργεί παγκόσμιες έρευνες για προώθηση ελέγχου, διαφάνειας, και χρηστής διακυβέρνησης.»

Μια έρευνα από την Daily Caller το 2019 βρήκε ότι οι χορηγοί του οργανισμού «έχουν βασικά παραμείνει μυστικό, καθώς ο Τζόουνς έχει αποφύγει να αποκαλύψει τους χορηγούς του». Το άρθρο επίσης θεωρεί πως ο Τζόουνς «πήρε εύσημα επειδή φύτεψε ιστορίες κατά του Τραμπ στον τύπο.»

Η New York Times στην διόρθωσή της επίσης αποκαλύπτει μια σύνδεση μεταξύ της Advance Democracy και μιας ξένης οντότητας με όνομα «Global Disinformation Index», λέγοντας: «Οι πληροφορίες δόθηκαν από την Advance Democracy, μια ερευνητική ομάδα, και υπέστησαν ανάλυση από την μη κερδοσκοπική Global Disinformation Index, και δεν δόθηκαν μόνο από την GDI.»

H Global Disinformation Index έχει έδρα στην Βρετανία. Ο δηλωμένος στόχος της είναι να «διακόψει την χρηματοδότηση και να μειώσει την θέση προβολής» ιστοτόπων που θεωρεί ότι περιέχουν «παραπληροφόρηση». Η ομάδα έχει παραδεχθεί ότι συνεργάζεται με «κυβερνήσεις».

Το γεγονός ότι η New York Times βασίστηκε σε μια οντότητα της αλλοδαπής για να επιτεθεί σε ένα αμερικανικό δημοσιογραφικό οργανισμό είναι ανησυχητικό. Υπάρχει επίσης η ευρύτερη ηθική ερώτηση σχετικά με την σχέση μεταξύ έτσι αποκαλούμενων δημοσιογράφων «παραπληροφόρησης» και ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος.

Αυτή η εμπλοκή άλλων οντοτήτων στο άρθρο της New York Times μάλλον εξηγεί τον λόγο που η εμπειρία επικοινωνίας με την Άλμπα ήταν τόσο ασυνήθιστη για την Epoch Times. Η Άλμπα δεν θέλησε να δώσει στην Epoch Times πληροφορίες που θα τεκμηρίωναν τον ισχυρισμό της τής σύνδεσης με ιστοτόπους που ανέφερε, παρά την συγκεκριμένη, σαφή αίτηση. Επιπλέον, παρά το ότι η Epoch Times διασαφήνισε πολλές φορές ότι δεν έχει σύνδεση με τους ιστοτόπους που αναφέρθηκαν, η Άλμπα δεν τήρησε τις δημοσιογραφικές συμβάσεις και επέλεξε να μην συμπεριλάβει την διασαφήνιση της Epoch Times στο άρθρο της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η New York Times έχει δημοσιεύσει χαλκευμένες πληροφορίες για την Epoch Times. Τον Νοέμβριο πέρυσι, η εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο που περιείχε πολλές ψευδείς κατηγορίες. Η Epoch Times τότε παρείχε μια εις βάθος ανάλυση που μπορεί να βρεθεί στον ιστότοπό μας («New York Times’ 8-Month-Long ‘Investigation’ of The Epoch Times: Light on Facts, Heavy on Bias»).

Μια άλλη ανησυχία είναι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της New York Times να επικρίνει την Epoch Times λόγω της επικριτικής θέσης της σχετικά με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ειδικά δεδομένων των επιχειρηματικών δεσμών της New York Times με κρατικές κινεζικές δημοσιογραφικές οντότητες, από τις οποίες έχει λάβει χρηματοδότηση διαφημίσεων.

Στο μεγαλύτερο άρθρο της, η New York Times λέει ότι η Epoch Times είναι μεταξύ των «συντηρητικών οργανισμών μέσων ενημέρωσης που διαδίδουν παραπλανητικές πληροφορίες» και μετά σημειώνει πως δημοσιεύουμε τακτικά «περιεχόμενο ενάντια στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», σαν να είναι αυτό κάποιο παράδειγμα «παραπλανητικών πληροφοριών».

Η Epoch Times ιδρύθηκε από Κινέζους Αμερικανούς που δραπέτευσαν από την κομμουνιστική Κίνα και είχαν βιώσει τον τρόμο της από πρώτο χέρι. Είναι λυπηρό να βλέπουμε μια αμερικανική δημοσιογραφική εταιρεία να επιτίθεται σε έναν ανταγωνιστή που εκθέτει τα εγκλήματα που διαπράττει ένα κομμουνιστικό καθεστώς.

Στην Epoch Times, πιστεύουμε πως είναι η δουλειά των μέσων ενημέρωσης να εκθέτουν το κακό όταν συμβαίνει, και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ο χειρότερος καταπατητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Ελπίζουμε ειλικρινά πως η New York Times θα αναγνωρίσει την απειλή που αυτό το καθεστώς θέτει όχι μόνο στους Κινέζους, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε