Δευτέρα, 19 Μαΐ, 2025
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πητ Χέγκσεθ (δ) χαιρετά τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι (α) πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Πίσω διακρίνεται ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούττε. Βέλγιο, 13 Φεβρουαρίου 2025. (Omar Havana/Getty Images)

Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ στην Ευρώπη λέει ότι πρέπει να διατηρηθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στην ήπειρο

Οι στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν μειωθεί στους 80.000, αλλά δεν πρέπει να ελαττωθούν άλλο, λέει ο στρατηγός Καβόλι

Ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ο οποίος ηγείται της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 8 Απριλίου ότι το έθνος θα πρέπει να διατηρήσει την τρέχουσα παρουσία του στην Ευρώπη, καθώς το Πεντάγωνο επιδιώκει να αλλάξει το παγκόσμιο αποτύπωμά του υπό την ηγεσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πητ Χέγκσεθ έχει δηλώσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην ήπειρο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τον Καβόλι, ο αμερικανικός στρατός διαθέτει σήμερα περίπου 80.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, όταν το 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αριθμός τους υπερέβαινε τις 100.000. Εκτίμηση του στρατηγού είναι ότι δεν πρέπει να μειωθεί άλλο ο αριθμός των στρατιωτών.

Oil-painting-ntdtv

«Η συμβουλή μου είναι να διατηρηθεί η κατάσταση των δυνάμεων ως έχει», δήλωσε ο Καβόλι. «Συνιστούσα σταθερά, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να διατηρήσουμε τις δυνάμεις που προωθήσαμε, και αυτό συνεχίζω να υποστηρίζω», προσέθεσε.

Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο για τη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή.

Στις δεκαετίες του 1950, του ’60 και του ’70, για παράδειγμα, ο μέσος αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων που στέλνονταν στην Ευρώπη κυμαινόταν από 290.000 έως 350.000, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Hoover Institution, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην Ασία έχει αρχίσει να αυξάνεται, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να δώσουν έμφαση στην αποτροπή μιας πιθανής σύγκρουσης με την κομμουνιστική Κίνα.

Οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, καθώς και από τον ιστορικό ρόλο τους στον Ψυχρό Πόλεμο ως προμάχος της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική επεκτατικότητα.

Οι παρατηρήσεις του Αμερικανού προέδρου για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών κρατών ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της αμερικανικής υποστήριξης έχουν εντείνει αυτές τις ανησυχίες.

«Εάν δεν πληρώνουν, δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ. Όχι, δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ»,είχε δηλώσει ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, στις 6 Μαρτίου.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν μεν ξεκινήσει διαδικασίας αύξησης του στρατιωτικού εξοπλισμού τους, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από τον αμερικανικό στρατό και τα αμερικανικά όπλα.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι μια νέα στρατιωτική διοίκηση θα δημιουργηθεί στη Γερμανία, η οποία θα διοικείται από έναν αξιωματικό τριών αστέρων του ΝΑΤΟ από ένα ευρωπαϊκό έθνος, για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ουκρανικών στρατευμάτων, χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, η Γερμανία ανακοίνωσε νέα μόνιμη αστρατιωτική παρουσία στη Λιθουανία.

Ερωτώμενος για το αν σχεδιάζεται απόσυρση δυνάμεων από την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ο Καβόλι ανέφερε ότι τα στρατεύματα μετακινούνται συχνά, αλλά ότι σκοπεύει να διατηρήσει περίπου την ίδια κατάσταση δυνάμεων μέχρι να δοθεί διαφορετική οδηγία.

«Οι κύριες τοποθεσίες όπου έχουμε δυνάμεις αυτή τη στιγμή, εκεί βρίσκονται και εκεί σχεδιάζω να τις κρατήσω», δήλωσε.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί νομοθέτες πρότειναν κατά την ακρόαση ότι θα ήταν λάθος να απομακρυνθούν εντελώς τα στρατεύματα από την Ευρώπη, αλλά το τι τελικά θα γίνει με την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη θα αποφασιστεί μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια από τον Χέγκσεθ και τον Τραμπ.

Η Κάθριν Τόμσον, η οποία εκτελεί επί του παρόντος χρέη βοηθού υπουργού Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, δήλωσε στους νομοθέτες κατά την ακρόαση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επαναξιολόγηση της κατάστασης των [στρατιωτικών] δυνάμεων [των ΗΠΑ] σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποτελέσματα της οποίας θα βασιστούν στα «συμφέροντα που έχει δηλώσει ο Τραμπ».

Με πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε