Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρεί από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, στις 3 Μαρτίου 2023. Ο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. (Win McNamee/Getty Images)

Ο Μπάιντεν αποφεύγει την ερώτηση σχετικά με την απόδοση ευθυνών στην Κίνα για την προέλευση της COVID

Λίγες ημέρες αφότου ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η προέλευση της πανδημίας COVID είναι «κατά πάσα πιθανότητα ένα εργαστηριακό περιστατικό στη Γουχάν», ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απομακρύνθηκε απότομα από τους εκπροσώπους του Τύπου του Λευκού Οίκου όταν ρωτήθηκε για το αν σκοπεύει να θέσει την Κίνα προ των ευθυνών της.

Στις 3 Μαρτίου, ο πρόεδρος πλησίασε τους δημοσιογράφους που περίμεναν καθ’ οδόν από την κατοικία του Λευκού Οίκου προς το Marine One.

Καθώς έφτασε σε απόσταση αναπνοής, ένας δημοσιογράφος του Λευκού Οίκου τον ρώτησε: «Σχετικά με την προέλευση του COVID, θα θέσετε την Κίνα προ των ευθυνών της;».

Στην ερώτηση, ο Μπάιντεν «σήκωσε και τα δύο χέρια ψηλά σε έναν ανασηκωμό των ώμων, δείχνοντας ενοχλημένος, και στη συνέχεια γύρισε και απομακρύνθηκε προς το Marine One», σύμφωνα με έκθεση του Λευκού Οίκου.

Η εμφανής απροθυμία του προέδρου να μιλήσει για το θέμα ήρθε μετά την πρόσφατη αποκάλυψη ότι το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο εποπτεύει 17 αμερικανικά εργαστήρια, πιστεύει ήδη από το 2021 ότι η COVID-19 πιθανότατα προέκυψε από διαρροή σε εργαστήριο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων λίγο πριν αναχωρήσει από το South Lawn του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, στις 3 Μαρτίου 2023, καθώς ταξιδεύει στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ. (Roberto Schmidt/AFP via Getty Images)

 

Το συμπέρασμα, το οποίο προέκυψε με «χαμηλή αξιοπιστία», διατυπώθηκε σε μια επικαιροποιημένη απόρρητη έκθεση πληροφοριών προς τον Λευκό Οίκο και βασικά μέλη του Κογκρέσου το 2021, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το FBI είχε προηγουμένως καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα νωρίτερα το 2021 με «μέτρια αξιοπιστία».

Ο Ρέι επιβεβαίωσε σε εμφάνισή του στο Fox News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η υπηρεσία του εξακολουθεί να έχει αυτή την άποψη.

«Το FBI έχει εδώ και αρκετό καιρό εκτιμήσει ότι η προέλευση της πανδημίας είναι πιθανότατα ένα πιθανό εργαστηριακό περιστατικό στη Γουχάν», δήλωσε ο Ρέι.

«Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω για ένα δευτερόλεπτο. Ξέρετε, το FBI έχει ανθρώπους, πράκτορες, επαγγελματίες, αναλυτές, ιολόγους, μικροβιολόγους κ.λπ. που επικεντρώνονται ειδικά στους κινδύνους των βιολογικών απειλών, οι οποίοι περιλαμβάνουν πράγματα όπως οι νέοι ιοί όπως ο COVID και τις ανησυχίες ότι βρίσκονται σε λάθος χέρια», είπε, «κάποιοι κακοί, ένα εχθρικό εθνικό κράτος, ένας τρομοκράτης ένας εγκληματίας, τις απειλές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά.

«Εδώ μιλάμε για μια πιθανή διαρροή από ένα ελεγχόμενο από την κινεζική κυβέρνηση εργαστήριο που σκότωσε εκατομμύρια Αμερικανούς».

Ο Ρέι πρόσθεσε ότι το κινεζικό καθεστώς «κάνει ό,τι μπορεί για να προσπαθήσει να ματαιώσει και να συσκοτίσει το έργο» που κάνει η υπηρεσία του, καθώς και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι στενοί σύμμαχοι, για να αποκαλύψει την προέλευση της πανδημίας.

Το κινεζικό καθεστώς απορρίπτει εδώ και καιρό την πιθανότητα διαρροής από εργαστήριο και αντιστέκεται στις διεθνείς προσπάθειες για τη διερεύνηση της προέλευσης του ιού.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είχε λάβει επί χρόνια ομοσπονδιακά κονδύλια των ΗΠΑ που διοχετεύονταν μέσω της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής EcoHealth Alliance για να εργαστεί σε έρευνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό, όπως είχαν καλύψει προηγουμένως οι Epoch Times.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 25 Ιανουαρίου, ερευνητές του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά τη φύση της έρευνας που διεξήγαγε η EcoHealth και να λάβουν έγκαιρα μέτρα για τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους όρους επιχορήγησης.

Η πιθανή σύνδεση μεταξύ του εργαστηρίου της Γουχάν και της προέλευσης της COVID-19 συγκέντρωσε πρόσφατα μεγαλύτερη προσοχή στο Κογκρέσο. Την 1η Μαρτίου, η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο που απαιτεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες που σχετίζονται με την προέλευση του ιού.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε