Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει από το μπαλκόνι του Μπλε Δωματίου του Λευκού Οίκου την 1η Αυγούστου 2022. (Jim Watson-Pool/Getty Images)

Ο Μπάιντεν εξυμνεί την Αρχαία Ελλάδα στην τελετή για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Η παράδοση του Λευκού Οίκου να παραθέτει δεξίωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ξεκίνησε από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1986

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στις 29 Μαρτίου, συνέχισε την παράδοση του Λευκού Οίκου να παραθέτει δεξίωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, μια παράδοση που ξεκίνησε από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1986.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπάιντεν εξέδωσε διακήρυξη με την οποία χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας – «μια εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας».

Εκατοντάδες Έλληνες υπήκοοι και Αμερικανοί παρακολούθησαν την εκδήλωση αναγνωρίζοντας τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τους Οθωμανούς, η οποία ξεκίνησε το 1821 και συνεχίστηκε μέχρι το 1832.

Κατά την τελετή, ο Μπάιντεν ανέφερε τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη. «Λέγεται ότι μίλησε για την απλή αλλά βαθιά σοφία. Είπε: «Γνώρισε τον εαυτό σου» ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Λοιπόν, για να γνωρίσουμε πραγματικά την Αμερική, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και τις ελπίδες μας – πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την Ελλάδα για να την καταλάβουμε πραγματικά», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία βοήθησε τους δημιουργούς της δημοκρατίας μας να εμπνεύσουν ένα νέο σύστημα αυτοδιοίκησης», ανέφερε η διακήρυξη του Μπάιντεν.

«Λίγες δεκαετίες αργότερα, το 1821, όταν οι θαρραλέες γυναίκες και άνδρες της Ελλάδας ξεσηκώθηκαν για να κηρύξουν τη δική τους ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, νεαροί πατριώτες από τις νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες διέσχισαν τον Ατλαντικό για να υποστηρίξουν τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία», συνεχίζει η διακήρυξη. «Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Έλληνες και Αμερικανοί ενώθηκαν ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού, κατανοώντας βαθειά ότι η δημοκρατία αξίζει τη θυσία».

«Ο κόσμος χρωστάει πολλά στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της επαναστατικής ιδέας της δημοκρατίας -και ήταν επαναστατική εκείνη την εποχή- η οποία συνεχίζει να αποδίδει στους ανθρώπους μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Μπάιντεν στην τελετή της 29ης Μαρτίου, σημειώνοντας ότι φιλοξενεί τη δεύτερη διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία.

«Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη με τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας και του έθνους μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Το βλέπουμε σε όλη αυτή την πόλη, από τις στήλες του Καπιτωλίου μέχρι τις φιγούρες που πλαισιώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο, εμπνευσμένες από τη Θέμις, την Ελληνίδα θεά του νόμου και της δικαιοσύνης. Και περισσότερο από αυτό, το νιώθουμε στην ψυχή του έθνους μας, επειδή κυβερνιόμαστε ως «Εμείς ο λαός».

«Έτσι, σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή την ιστορία που μας συνδέει με τις αξίες που μας ενώνουν: την ελευθερία, την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέθεσε δείπνο στον προεδρικό ξενώνα του Λευκού Οίκου στις 28 Μαρτίου προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος απηύθυνε ομιλία στην τελετή για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας του Λευκού Οίκου στις 29 Μαρτίου, πριν μιλήσει ο Μπάιντεν.

Μεταξύ των αξιωματούχων που παρέστησαν ήταν η πρέσβειρα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρέσβης της Κύπρου Μάριος Λυσιώτης και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ιδρύθηκαν με βάση τις αρχές και τα ιδανικά που καθιερώθηκαν στην Ελλάδα, με τη δημοκρατία να είναι το σημαντικότερο από αυτά», δήλωσε ο Τσούνης. «Οι δύο χώρες μας μοιράζονται μια ιερή ευθύνη για την προστασία της δημοκρατίας. Η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ καλύτερη και συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι σαφώς ένας απαραίτητος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και [οι δύο χώρες] ενεργούν πάντα με αρχές και βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε ο Τσούνης.

Ο Ελπιδοφόρος εκπροσώπησε την ελληνοαμερικανική κοινότητα στη δεξίωση και δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είναι «όχι απλώς ένας φίλος, αλλά ένας πραγματικός υπέρμαχος της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο».

«Ιδιαίτερα για λογαριασμό των Ουκρανών αδελφών μας, οι οποίοι αγωνίζονται για την ίδια τους τη ζωή ενάντια στην απάνθρωπη και παράλογη επίθεση», σημείωσε ο Ελπιδοφόρος. «Σταθήκατε στο πλευρό της Ουκρανίας σε κάθε βήμα αυτής της μακράς και δύσκολης πορείας και γι’ αυτό σας είμαστε ευγνώμονες».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε