Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι καταθέτει κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την εποπτεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 12 Ιουλίου 2023. (Drew Angerer/Getty Images)

Ο διευθυντής του FBI προειδοποιεί ότι η Χαμάς θα μπορούσε να δώσει κίνητρο για τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στις ΗΠΑ

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε την Τρίτη σε μέλη του Κογκρέσου ότι ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιθέσεις σε στόχους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε να εμπνεύσει απειλές τύπου ISIS.

Ο κ. Ρέι δήλωσε ότι από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα στις αρχές του μήνα, πολλές ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε επιθέσεις κατά των Αμερικανών και της Δύσης, αυξάνοντας σημαντικά την απειλή από αυτό που περιέγραψε ως εγχώριους εξτρεμιστές.

“Οι ενέργειες της Χαμάς και των συμμάχων της θα χρησιμεύσουν ως έμπνευση που όμοιά της δεν έχουμε δει από τότε που το ISIS ξεκίνησε το λεγόμενο χαλιφάτο του πριν από αρκετά χρόνια”, δήλωσε ο κ. Ρέι, αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση, γνωστή και ως ISIL, που κατέλαβε εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας τη δεκαετία του 2010, προτού οι ΗΠΑ αναπτύξουν στρατεύματα στην περιοχή για την καταπολέμηση της ομάδας.

Ο αριθμός των επιθέσεων σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό από ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν αυξήθηκε αυτόν τον μήνα, σημείωσε ο επικεφαλής του FBI. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών από το Ιράν και μη κρατικούς φορείς θα επιδεινωθούν πιθανότατα εάν η σύγκρουση επεκταθεί, ανέφερε.

Ωστόσο, ο κ. Ρέι δήλωσε στα μέλη της Γερουσίας ότι επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι η Χαμάς «έχει την πρόθεση ή την ικανότητα να διεξάγει επιχειρήσεις εντός των ΗΠΑ, αν και δεν μπορούμε και δεν αποκλείουμε αυτή την πιθανότητα».

Επανέλαβε προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η σημαντικότερη τρομοκρατική απειλή στο εσωτερικό της χώρας «προέρχεται από μοναχικούς δράστες ή μικρούς πυρήνες ατόμων που συνήθως ασκούν ριζοσπαστική βία στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν κυρίως εύκολα προσβάσιμα όπλα για να επιτεθούν σε μικρούς στόχους».

«Δεν είναι ώρα για πανικό, αλλά είναι ώρα για επαγρύπνηση», δήλωσε ο κ. Ρέι, απευθυνόμενος στους φόβους του κοινού για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. «Συχνά ακούτε την έκφραση αν δείτε κάτι, πείτε κάτι … αυτό ποτέ δεν ήταν πιο αληθινό από ό,τι αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα σύνθημα που έχει συχνά αναπτυχθεί σε κόμβους μεταφορών των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Και αυτός είναι πιθανώς εν μέρει ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί πολίτες μας αναφέρουν περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία και επιδιώκουμε αυτές τις απειλές και τα στοιχεία όσο πιο δυναμικά και υπεύθυνα μπορούμε», δήλωσε.

Ο διευθυντής δήλωσε επίσης ότι το Γραφείο πιστεύει ότι υπάρχει αύξηση των αντιεβραϊκών επεισοδίων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε αυτή την εβδομάδα ανησυχία για τις αναφορές αντιεβραϊκών επεισοδίων σε αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς οι εντάσεις έχουν ωθήσει τους πανεπιστημιακούς αξιωματούχους να ενισχύσουν την ασφάλεια.

«Πρόκειται για μια απειλή που φτάνει, κατά κάποιο τρόπο, σε ιστορικά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Ρέι κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία. Είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «η εβραϊκή κοινότητα αποτελεί στόχο τρομοκρατών πραγματικά σε όλο το φάσμα», αν και ο διευθυντής δεν έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα ή περισσότερες λεπτομέρειες.

Το FBI, είπε, παρακολουθεί αυτό που το γραφείο πιστεύει ότι είναι μια αύξηση του αντισημιτισμού μέσω κοινών ομάδων δράσης για την τρομοκρατία, προσπαθειών συλλογής πληροφοριών και ερευνών για εγκλήματα μίσους.

«Στην πραγματικότητα, τα στατιστικά μας στοιχεία δείχνουν ότι για μια ομάδα που αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 2,4% του αμερικανικού κοινού, αντιπροσωπεύει περίπου το 60% όλων των εγκλημάτων μίσους με θρησκευτικό υπόβαθρο», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε