Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Ο ιδιοκτήτης της SpaceX και διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ κοιτάζει μετά την άφιξή του στο κόκκινο χαλί για την απονομή του βραβείου Axel Springer, στο Βερολίνο της Γερμανίας, την 1η Δεκεμβρίου 2020. (Hannibal Hanschke/File Photo)

Ο Έλον Μασκ γελάει με τον ισχυρισμό του Μπιλ Γκέιτς ότι το «φθηνό, πράσινο υδρογόνο θα ήταν τεράστια επανάσταση»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ φάνηκε να κάνει πλάκα με τον Μπιλ Γκέιτς την Πέμπτη, αφού ο ιδρυτής της Microsoft ισχυρίστηκε ότι η καθαρή ενέργεια υδρογόνου θα μπορούσε να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γκέιτς, στον λογαριασμό του στο Twitter, είχε δημοσιεύσει νωρίτερα έναν σύνδεσμο προς μια καταχώρηση στο blog με τίτλο «Για να μειώσετε τις εκπομπές, χρησιμοποιήστε αυτό το ελβετικό μαχαίρι», ένα στιγμιότυπο οθόνης του οποίου καταγράφηκε και μοιράστηκε από το The Whole Mars Catalog στο Twitter.

«Το φθηνό καθαρό υδρογόνο θα ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη- έχουμε πολλές χρήσεις για αυτό. Επίσης, αν μπορούσαμε να εμφιαλώσουμε τη νεράιδα των δοντιών, να κλωνοποιήσουμε τον Άγιο Βασίλη και να αντικαταστήσουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες με μονόκερους, θα ήμασταν όλοι καλά», σχολίασε ένας χρήστης του Twitter ως απάντηση στην ανάρτηση του ιστολογίου, στην οποία ο Μασκ απάντησε με ένα emoji που γελάει.

Το υδρογόνο είναι φορέας ενέργειας και όχι πηγή ενέργειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιείται κυρίως για τη διύλιση του πετρελαίου, την επεξεργασία μετάλλων, την παραγωγή λιπασμάτων και την επεξεργασία τροφίμων.

Επειδή η μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, το υδρογόνο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν καθώς και από άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Ωστόσο, οι επικριτές σημειώνουν ότι, ενώ είναι μια ανανεώσιμη πηγή και έχει ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον, δεν έρχεται χωρίς τους κινδύνους του: είναι πιο εύφλεκτο από το φυσικό αέριο και η φλόγα του είναι σχεδόν αόρατη.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι το υδρογόνο που διαρρέει στην ατμόσφαιρα μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος αυξάνοντας τις ποσότητες άλλων αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να προκαλείται έμμεσα η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το φθηνό, πράσινο υδρογόνο θα αποτελούσε τεράστια επανάσταση στην καθαρή ενέργεια

Το υδρογόνο είναι επίσης δύσκολο να αποθηκευτεί, δεδομένης της χαμηλής ογκομετρικής ενεργειακής πυκνότητάς του, και πρέπει να συμπιεστεί σε αέριο ή υγρό σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, δεν είναι εμπορικά βιώσιμο αυτή τη στιγμή.

Η ανάρτηση του Γκέιτς στο ιστολόγιο σημειώνει ότι «το φθηνό, πράσινο υδρογόνο θα αποτελούσε τεράστια επανάσταση στην καθαρή ενέργεια» και ότι «ο κόσμος χρησιμοποιεί ήδη 70 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε χρόνο ως χημικό σε ορισμένες διαδικασίες παραγωγής, όπως η παραγωγή λιπασμάτων», εκ των οποίων σχεδόν το σύνολο παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

«Αν κάνουμε αυτό το υδρογόνο καθαρό, θα εξαλείψουμε το 1,6% των παγκόσμιων εκπομπών για τις οποίες ευθύνεται τώρα», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος.

Η ηλεκτρόλυση είναι η διαδικασία διάσπασης του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, η οποία λαμβάνει χώρα σε έναν ηλεκτρολύτη, σύμφωνα με το Γραφείο Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να είναι ακριβή και ενεργοβόρα.

«Αναπτύσσονται τέσσερις διαφορετικές τεχνολογίες ηλεκτρολυτών και η τιμή της καθεμιάς πρέπει να μειωθεί για να καταστεί ανταγωνιστικό το κόστος του υδρογόνου με ηλεκτρολύτη», έγραψε ο Γκέιτς στο ιστολόγιό του.

«Τέλος, υπάρχουν αποθέματα υδρογόνου σε γεωλογικούς σχηματισμούς σε όλο τον κόσμο, και θεωρητικά, το γεωλογικό υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να παρέχει μια τεράστια προμήθεια υδρογόνου με προσιτές τιμές και μηδενικές εκπομπές ρύπων», συνέχισε ο Γκέιτς. «Οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια της έρευνας για τους τρόπους εύρεσης και εξαγωγής γεωλογικού υδρογόνου από τα φυσικά αποθέματα».

Επισημαίνοντας τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον στόχο της Δύσης να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ο Γκέιτς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την παραγωγή και εισαγωγή 20 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030.

Ένα μάτσο σκουπίδια

Ο Μασκ έχει αποκαλέσει προηγουμένως τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου «ένα μάτσο σκουπίδια» και υποστήριξε ότι η επιτυχία των οχημάτων με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είναι «απλά αδύνατη».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ και ο Γκέιτς εμφανίζονται να έρχονται σε σύγκρουση.

Μιλώντας στη Wall Street Journal, τον Μάιο ο Γκέιτς υποστήριξε ότι ο Μασκ θα μπορούσε «στην πραγματικότητα να τα κάνει χειρότερα», ενώ αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση και στη σχεδιαζόμενη εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Twitter.

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας σημείωσε: «Αυτό δεν είναι το ιστορικό του».

Τον Απρίλιο, ο επιχειρηματίας ενεπλάκη σε μια δημόσια διαμάχη, όταν ο Μασκ δήλωσε ότι ήρθε αντιμέτωπος με τον Γκέιτς για τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών της Tesla, παρά τον όρκο του να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε