Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, μιλάει στην Ετήσια Συνάντηση Ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Εβραϊκού Συνασπισμού στο Λας Βέγκας στις 19 Νοεμβρίου 2022. (Wade Vandervort/AFP via Getty Images)

Ο ΝτεΣάντις στοχεύει στην απαγόρευση των εταιρειών με έδρα την Κίνα από την αγορά ακινήτων στη Φλόριντα

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει σε κινεζικές εταιρείες να αγοράζουν ακίνητα στην πολιτεία, λόγω των οικονομικών κινδύνων και των κινδύνων ασφαλείας που εγκυμονεί το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας.

«Αν κοιτάξετε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, ήταν πολύ δραστήριο σε όλο το δυτικό ημισφαίριο στην αρπαγή γης και στην επένδυση σε διάφορα πράγματα», δήλωσε ο ΝτεΣάντις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 10 Ιανουαρίου.

«Και, ξέρετε, όταν έχουν συμφέροντα που είναι αντίθετα με τα δικά μας, και έχετε δει πώς έχουν ασκήσει την εξουσία τους… δεν είναι προς το συμφέρον της Φλόριντα να έχουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας να κατέχει γεωργική γη, να κατέχει γη κοντά σε στρατιωτικές βάσεις».

Οι παρατηρήσεις ακολουθούν τις προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας και νομοθέτες ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος, επιδιώκει να αγοράσει στρατηγικά αγροτεμάχια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα οποία θα μπορεί να διεξάγει κατασκοπεία ή να σαμποτάρει με άλλο τρόπο τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές αγορές γης στο Τέξας και τη Βόρεια Ντακότα, οι οποίες βρίσκονταν και οι δύο κοντά σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, σήμαναν συναγερμό τόσο στους ντόπιους όσο και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις.

Ο ΝτεΣάντις δήλωσε ότι το ΚΚΚ είχε «πάρει μια πολύ πιο μαρξιστική-λενινιστική στροφή» υπό τον σημερινό ηγέτη του κόμματος Σι Τζινπίνγκ και ανέφερε ότι η κομμουνιστική Κίνα είναι πλέον ένα «εχθρικό έθνος».

«Δεν χρειαζόμαστε επιρροή του ΚΚΚ στην οικονομία της Φλόριντα», δήλωσε ο ΝτεΣάντις.

Μια πινακίδα μπροστά από ένα μύλο καλαμποκιού στο Grand Forks, N.D., βρίσκεται κοντά σε 370 στρέμματα που προσάρτησε πρόσφατα η πόλη για το έργο. Πολλοί κάτοικοι δεν θέλουν το έργο στην πόλη επειδή ο ιδιοκτήτης, ο όμιλος Fufeng, έχει φημολογούμενες σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας μέσω του προέδρου της εταιρείας. (Allan Stein/The Epoch Times)

 

Η Κίνα ξοδεύει δισεκατομμύρια σε αμερικανικά εδάφη κάθε χρόνο

Οι Κινέζοι επενδυτές αγόρασαν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά ακίνητα μεταξύ Μαρτίου 2021 και Μαρτίου 2022, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο ξένο αγοραστή σε όρους δολαρίων που δαπανήθηκαν.

Η Φλόριντα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αγοραστικής τρέλας, με το 24% όλων των ξένων αγορών ακινήτων στη χώρα να συμβαίνουν εκεί. Η επόμενη πολιτεία με το μεγαλύτερο ποσό ξένων αγορών ήταν η Καλιφόρνια, η οποία αντιστοιχούσε στο 11%.

Ο ΝτεΣάντις περιέγραψε την επιρροή του ΚΚΚ στην αμερικανική κοινωνία ως «πολύ ύπουλη» και, προς τούτο, δήλωσε ότι δεν τον απασχολεί μόνο η επιδίωξη του ΚΚΚ να αποκτήσει αγροτικές εκτάσεις, αλλά θέλει επίσης να τερματίσει την πρόσβασή της σε αστικές ιδιοκτησίες.

«Γιατί θα θέλατε να αγοράζουν συγκροτήματα κατοικιών και τέτοια πράγματα;», δήλωσε ο ΝτεΣάντις. «Δεν θέλω να έχουν στην ιδιοκτησία τους κατατμήσεις και τέτοια πράγματα».

Παρόλο που η οργή για το ζήτημα αυτό είναι ευρέως διαδεδομένη τους τελευταίους μήνες, έχουν ληφθεί σχετικά λίγα στοχευμένα μέτρα για να περιοριστεί η ροή αμερικανικής γης προς οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΚΚΚ.

Ο βουλευτής Νταν Νιουχάουζ (R-Wash.) εισήγαγε το Νοέμβριο νομοθεσία που θα «απαγόρευε την αγορά δημόσιας ή ιδιωτικής γεωργικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες από ξένους υπηκόους που συνδέονται με την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Ομοίως, οι βουλευτές Ελίζ Στεφάνικ (R-N.Y.) και Ρικ Κρόφορντ (R-Ark.) εισήγαγαν νομοθεσία για τη βελτίωση της εθνικής ασφάλειας «εμποδίζοντας τους ξένους αντιπάλους να αποκτήσουν οποιαδήποτε ιδιοκτησία ή έλεγχο της γεωργικής βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει κάποια κινητικότητα στο θέμα αυτό. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα τη σύσταση μιας νέας ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με τον στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να χυθεί φως στον κίνδυνο που εγκυμονούν οι εταιρείες βιτρίνας του ΚΚΚ που συγκεντρώνουν αμερικανική γη.

Ακόμα, υπάρχει το πρόβλημα του προσδιορισμού των εταιρειών που ενεργούν και δεν ενεργούν για λογαριασμό του ΚΚΚ, ένα ζήτημα που ο ΝτεΣάντις δήλωσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να είναι αποτελεσματική και δίκαιη οποιαδήποτε απαγόρευση.

«Το ζήτημα θα είναι, προφανώς, αν κάποιος έρχεται και αγοράζει, δεν είναι το ΚΚΚ που το υπογράφει», δήλωσε ο ΝτεΣάντις. «Πρόκειται για εταιρείες χαρτοφυλακίου … Επομένως, πρέπει να το δομήσετε με τρόπο που θα ελέγχεται αποτελεσματικά».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε