Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης στο Ορλάντο, Φλα., 27 Φεβ. 2021. (Tal Atzmon/The Epoch Times)

Ο Πομπέο επιβεβαιώνει την έντονη αντίσταση από το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις έρευνες για το εργαστήριο της Γουχάν

Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε στην Epoch Times στις 3 Ιουνίου ότι οι προσπάθειές του να βρει όλη την αλήθεια για το πως ο ιός του ΚΚΚ – επίσης γνωστός ως νέος κορωνοϊός – διαδόθηκε από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες συνάντησε επίμονη αντίσταση εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για αποκαλύψεις σε ένα άρθρο του Vanity Fair στις 3 Ιουνίου ότι κρίσιμοι αξιωματούχοι βαθιά εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησαν να μην αφήσουν το κοινό να γνωρίσει ότι χορηγίες των ΗΠΑ είχαν στηρίξει μια έρευνα gain of function (μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο) στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (ΙΙΓ), ο Πομπέο περιέγραψε μια «έντονη μάχη».

Αυτή η έρευνα, που εστιαζόταν σε τεχνικές για τροποποίηση φυσικά εμφανιζόμενων ιών για να γίνουν πιο μεταδοτικοί και να μπορούν να μεταδοθούν σε άνθρωπο, είχε μερικώς χρηματοδοτηθεί από το 2012 με αμερικανικά δολάρια φορολογουμένων μέσω των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος γνωστού ως EcoHealth Alliance.

Η ανάλυση του Vanity Fair «βρήκε ότι συγκρούσεις συμφερόντων, που προέρχονταν εν μέρει από μεγάλες κυβερνητικές χορηγίες προς στήριξη αμφιλεγόμενης ιολογικής έρευνας, εμπόδισαν την διερεύνηση των ΗΠΑ για την προέλευση της COVID-19 σε κάθε βήμα.»

«Σε μια συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχοι που προσπαθούσαν να απαιτήσουν διαφάνεια από την κινεζική κυβέρνηση λένε πως τους είπαν σαφώς συνάδελφοι να μην διερευνήσουν την έρευνα gain of function του Ινστιτούτου Ιολογίας Γουχάν, επειδή θα έφερνε ανεπιθύμητη προσοχή στην χρηματοδότηση των ΗΠΑ σε αυτήν», αναφέρει το άρθρο.

Η Κίνα έχει επιμείνει από την αρχική εμφάνιση του ιού στα τέλη του 2019 ότι είχε διαδοθεί από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω μιας ανοιχτής αγοράς κρέατος στην Γουχάν. Κάποιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και δημόσιας υγείας, επιστήμονες ιδιωτικού τομέα, και διερευνητικοί δημοσιογράφοι, ωστόσο, έχουν πει από τις αρχές του 2020 ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία ότι ο ιός διαδόθηκε κάπως από το ΙΙΓ.

Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Πομπέο, όπως και ο γερουσιαστής Τομ Κόττον (Ρ-Αρκ.), δημοσίως ανέφεραν την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων τον Απρίλιο 2020 και κάλεσαν Κινέζους αξιωματούχους να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση στο ΙΙΓ και τα αρχεία του. Η Κίνα αρνήθηκε να το κάνει αυτό.

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, ο Πομπέο πίεσε εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της διοίκησης Τραμπ για δημοσίευση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων.

Εξέδωσε μια δήλωση στις 15 Ιανουαρίου που περιέχει μια σημαντική αποκάλυψη, ότι εργαζόμενοι ερευνητές του ΙΙΓ φάνηκε να έχουν συμπτώματα ιού μήνες πριν την διάδοση της ασθένειας ανά την Κίνα και άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η δήλωση επίσης αναφέρει την έρευνα gain of function που λάμβανε χώρα στο ΙΙΓ και ρωτά αν αμερικανική χρηματοδότηση μπορεί να είχε εκτραπεί σε μυστικά κινεζικά στρατιωτικά προγράμματα στο ΙΙΓ.

Αλλά ακόμα και η λήψη μιας δήλωσης ήταν ένας αγώνας, είπε στην Epoch Times ο Πομπέο στις 3 Ιουνίου.

«Αντιλήφθηκα στο τέλος του 2020 ότι τώρα έχουμε ένα αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης στα σημεία δεδομένων που υποστηρίζουν αυτό που δημοσιεύσαμε στα μέσα Ιανουαρίου. Το ρολόι φυσικά έτρεχε, και πολεμούσα πολύ σκληρά εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση», είπε.

Ένα βασικό εμπόδιο ήταν το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα των στοιχείων κρατήθηκαν από υπηρεσίες πληροφοριών που αντιτίθονταν στην δημοσίευσή τους.

«Υπήρχαν μέρη εκτός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατείχαν το σύνολο στοιχείων εντός της κοινότητας πληροφοριών, και έτσι προσπαθούσαμε σκληρά να τους κάνουμε να μας δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο να γράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούσαμε», είπε ο Πομπέο.

«Γράφαμε κείμενα που προστάτευαν πράγματα που χρειαζόταν να προστατευθούν αλλά θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι θα δίναμε αυτές τις πληροφορίες στον δημόσιο χώρο.»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το είδε ως σημαντικό εκείνο τον καιρό, και συνεχίζει σήμερα να λέει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία, και η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να υποστεί κυρώσεις αν ο ιός πράγματι διέφυγε από το ΙΙΓ.

«Υπήρχαν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, ήταν θέμα διαφάνειας και, δεύτερον, θέλαμε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να πρέπει να εξηγήσει αυτά που και εμείς γνωρίζαμε, και έτσι είχαμε έναν πολύ μεγάλο βαθμό βεβαιότητας περί των πράξεών μας», είπε ο Πομπέο. «Η δήλωση γράφτηκε πολύ προσεκτικά, αλλά είναι μη διφορούμενο για το τι είπε.»

Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με άμεση γνώση αυτών των θεμάτων, που μίλησε υποστηρικτικά, είπε στην Epoch Times ότι ο Πομπέο διασαφήνισε σε όλους τους εμπλεκόμενους στην έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προέλευση του ιού ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουν τα στοιχεία όπου και αν τους οδηγούσαν.

Όταν ρωτήθηκε για εσωτερική αντίσταση στην προσπάθεια, ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι ο Πομπέο απάντησε με έναν πικάντικο αφορισμό χαρακτηριστικό της στρατιωτικής σταδιοδρομίας του.

«Είπε: “[Υβριστικό] και πείτε τους ότι ο υπουργός Εξωτερικών είπε να το κάνουν.” Και είπε επίσης κάτι που είναι πολύ, πολύ σημαντικό. Είπε: “Δεν με ενδιαφέρει τι συμπέρασμα θα βρείτε. Μπορεί να είναι κάτι που θα μας αρέσει να ακούσουμε, πολιτικά, ή κάτι που δεν θα μας αρέσει να ακούσουμε, αλλά θέλω την αλήθεια.” Αυτή ήταν ακριβώς η συμπεριφορά του σε όλη την διάρκεια της διερεύνησης που έκανε αυτή η ομάδα.»

Από τον Mark Tapscott

 

Ο ανταποκριτής του Κογκρέσου Μαρκ Τάπσκοτ λαμβάνει μηνύματα στο mark.tapscott@epochtimes.nyc

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε