Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλοι συμμετέχοντες μεταφέρουν πορτρέτα των συγγενών τους στο κέντρο της Μόσχας στις 9 Μαΐου 2022. (Natalia Kolesnikova/AFP via Getty Images)

Ο Πούτιν κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι «προετοιμάζεται για εισβολή» στη Ρωσία κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την Ημέρα της Νίκης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπεραμύνθηκε στις 9 Μαΐου τη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την “Ημέρα της Νίκης”, καλώντας τον στρατό της χώρας να επιδιώξει τη νίκη.

Η υπεράσπιση της Ρωσίας «όταν αποφασίζεται η μοίρα της ήταν πάντα ιερή», είπε σε πλήθος στη Μόσχα. «Σήμερα, πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, της πατρίδας μας».

Υπήρχαν εικασίες ότι ο Ρώσος ηγέτης θα χρησιμοποιούσε την Ημέρα της Νίκης για να ανακοινώσει ότι η Ρωσία νίκησε ή ότι θα ανακοίνωνε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας παραμένουν καθηλωμένες από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πούτιν, ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε την ομιλία του για να ανακοινώσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης, αντίθετα δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις προκάλεσαν τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ, υποστήριξε, άρχισε να αναπτύσσει ενεργά στρατιωτικές υποδομές σε τμήματα της Ουκρανίας που βρίσκονται δίπλα στη Ρωσία, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις δημιουργούν απειλή για την κυριαρχία της Μόσχας.

«Είδαμε πώς εκτυλίσσεται η στρατιωτική υποδομή, πώς εκατοντάδες ξένοι σύμβουλοι είχαν αρχίσει να εργάζονται εκεί, με τα πιο σύγχρονα όπλα να παραδίδονται τακτικά από χώρες του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πούτιν.

«Ο κίνδυνος αυξανόταν κάθε μέρα. Η Ρωσία έκανε μια προληπτική απόκρουση στην επίθεση. … Αυτή ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη κίνηση και η μόνη σωστή απόφαση, που ελήφθη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη χώρα», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ «προετοιμάζονταν για την εισβολή στη γη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», σύμφωνα με μια μετάφραση.

Εν τω μεταξύ, στις 9 Μαΐου, ο Ουκρανός ομόλογός του Πούτιν, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα νικήσουν και δεν θα παραδώσουν ούτε ένα κομμάτι γης.

«Την Ημέρα της Νίκης κατά του ναζισμού, αγωνιζόμαστε για μια νέα νίκη. Ο δρόμος προς αυτήν είναι δύσκολος, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα νικήσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Ουκρανία δεν πραγματοποιεί δημόσιες εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου, λόγω του φόβου για βομβαρδισμούς. Σε ορισμένα μέρη έχει επιβληθεί σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 έως τις 10 Μαΐου.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία έχει επικεντρώσει εκ νέου τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, συγκεκριμένα κοντά στη Μαριούπολη -όπου οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το εργοστάσιο χάλυβα Αζοβστάλ. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στις 9 Μαΐου ότι η Ρωσία έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις σε άλλα μέρη της χώρας.

Το Αζοβστάλ, ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων και υπόγειων σηράγγων, είναι το τελευταίο οχυρό των ουκρανικών στρατευμάτων στη Μαριούπολη, η κατάληψη του οποίου θα βοηθούσε στη σύνδεση των περιοχών που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία στη νότια και την ανατολική Ουκρανία και θα απέκοπτε την Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν τώρα να προελάσουν στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι “δύσκολη”, αλλά είχαν απομακρυνθεί από την πόλη Χάρκοβο, όπου τοπικός αξιωματούχος ανέφερε σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε