Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό χαμογελά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Οτάβα, Καναδάς, στις 15 Αυγούστου 2021. (Dave Chan/AFP via Getty Images)

Ο Τρουντό προτρέπει τις καπιταλιστικές δημοκρατίες να ευθυγραμμιστούν, ώστε η Κίνα «να μην μπορεί να μας βάζει σε αντιπαράθεση»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό δήλωσε ότι οι ομοϊδεάτες χώρες θα πρέπει να συγκροτήσουν ένα «ενιαίο μέτωπο» κατά του κινεζικού καθεστώτος για να το εμποδίσουν να χρησιμοποιεί τα εμπορικά συμφέροντα για να «παίζει» τους φίλους μεταξύ τους.

Σε συνέντευξη που προβλήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Τρουντό δήλωσε ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας «παίζει» τις φιλικές καπιταλιστικές δημοκρατίες μεταξύ τους για να τις δει να ανταγωνίζονται για την πρόσβαση σε οικονομικές ευκαιρίες στην Κίνα λόγω της ανερχόμενης μεσαίας τάξης της.

«Ανταγωνιζόμαστε, και η Κίνα, κατά καιρούς, μας παίζει πολύ έξυπνα μεταξύ μας με έναν ανταγωνιστικό τρόπο, σε μια ανοιχτή αγορά», δήλωσε στην Global News, τμήμα του καναδικού Global Television Network.

«Πρέπει να συνεργαστούμε καλύτερα και να σταθούμε δυνατοί, ώστε η Κίνα να μην μπορεί να στήσει παιχνίδια και να μας στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου».

«Ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας», παρατήρησε ο Καναδός πρωθυπουργός, δίνοντας ένα παράδειγμα: «Προσπαθούμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση για το καναδικό βοδινό κρέας από το αυστραλιανό βοδινό κρέας σε αυτή τη χώρα ή σε εκείνη την αγορά».

Είπε ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία ο Καναδάς θα συνεχίσει να προκαλεί την Κίνα: «τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, την υποστήριξη των δημοσιογράφων, η την μη παρέμβαση στα τεκταινόμενα ανεξάρτητων χωρών στην Ασία».

Ο Καναδάς και η Κίνα δεν έχουν καλές σχέσεις από τότε που ο Καναδάς συνέλαβε τη Μενγκ Γουανζού, την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Huawei και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, βάσει εντάλματος έκδοσης των ΗΠΑ. Αυτό ακολουθήθηκε λίγο αργότερα από τη σύλληψη δύο Καναδών από την Κίνα, σε αυτό που πολλοί επικριτές έχουν αποκαλέσει «διπλωματία ομηρίας «tit-for-tat».

Η υπόθεση έκδοσης έπαψε να υφίσταται αφού η Μενγκ κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Η Κίνα απελευθέρωσε τους δύο Καναδούς, τον Μάικλ Κόβριγκ και τον Μάικλ Σπέιβορ, μέσα σε λίγες ώρες από τη συμφωνία.

Εν μέσω της σύγκρουσης, το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) της Κίνας μπλόκαρε επίσης τις καναδικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στην Κίνα, προκαλώντας απώλεια εσόδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Καναδούς παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Ο Τρουντό δήλωσε ότι αυτές οι αυθαίρετες κρατήσεις είδαν τις καπιταλιστικές δημοκρατίες να συσπειρώνονται και να δηλώνουν: «Όχι, η διπλωματία του καταναγκασμού δεν είναι εντάξει», γεγονός που έκανε τη διαφορά για να αντισταθούν στις απειλές του ΚΚΚ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Καναδάς ενώθηκε με τους συμμάχους του σε ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο το Φεβρουάριο του 2022, προκειμένου να δηλώσει τις ανησυχίες του για τις συνεχιζόμενες πράξεις γενοκτονίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας του ΚΚΚ εναντίον πολλών από τους ίδιους τους επιστήμονες, τους δικηγόρους και τους ακτιβιστές της Κίνας, καθώς και μειονοτικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν επίσης συμμετάσχει στο διπλωματικό μποϊκοτάζ. Η Νέα Ζηλανδία έχει δηλώσει ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Άρντερν δεν θα παραστούν, αλλά απέφυγε να κηρύξει πλήρες διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Ο Τρουντό δήλωσε στην Global News ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους ο Καναδάς θα «θέλει να συνεργαστεί» με την Κίνα, όπως για την κλιματική αλλαγή.

«Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα και να σκεφτούμε την κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, όπου θα είναι ένας σημαντικός παίκτης, αν θέλουμε να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε την παγκόσμια οικονομία μας από τον άνθρακα … Έτσι, όλες αυτές οι διαφορετικές αποχρώσεις θα συνεχιστούν».

Ο Ντέιβιντ Μαλρόνεϊ, πρώην πρέσβης του Καναδά στην Κίνα, ο οποίος έχει επικρίνει την προσέγγιση της κυβέρνησης Τρουντό στην Κίνα, δήλωσε ότι τα τελευταία σχόλια του Τρουντό για την Κίνα είναι μια αρχή, αλλά καλύπτουν «περίπου το 5% του προβλήματος».

«Τώρα ας ελπίσουμε ότι το αντανακλά αυτό σε πολιτικές, διορισμούς και συνεργασίες που προωθούν το εθνικό συμφέρον αντί να το θέτουν σε κίνδυνο. Ο στόχος του για το 2022;», ανέφερε σε ένα tweet.

Ο συντηρητικός γερουσιαστής Λίο Χουσάκος πρότεινε σε ένα tweet ότι αν ο Τρουντό «εννοεί αυτά που λέει», θα πρέπει να απαγορεύσει τη Huawei από το δίκτυο 5G του Καναδά και να υποστηρίξει την προτεινόμενη νομοθεσία του Χουσάκου για την απαγόρευση των προϊόντων που κατασκευάζονται με δουλεμπορική εργασία από την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, το νομοσχέδιο S204.

Ο Καναδάς είναι επί του παρόντος η μόνη χώρα της συμμαχίας των μυστικών υπηρεσιών Five Eyes που δεν έχει απαγορεύσει ή σχεδιάζει να αποκλείσει σταδιακά τη συνδεδεμένη με το Πεκίνο Huawei από το δίκτυο 5G.

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε