Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο κεντρικό Λονδίνο, στις 18 Αυγούστου 2014. (John Stillwell/Reuters)

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έκανε έφεση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ άσκησε την Παρασκευή έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει απαγγείλει συμπληρωματικό κατηγορητήριο 18 κατηγοριών σε βάρος του 50χρονου Αυστραλού, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 175 ετών σε περίπτωση καταδίκης. Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν στην έφεσή τους ότι μια ποινή μεταξύ τριών και έξι ετών είναι πιο πιθανή.

Ο Ασάνζ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για τη δημοσίευση από το WikiLeaks τεράστιων όγκων απόρρητων αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων το 2010 και το 2011.

Η αίτηση υποβλήθηκε δύο εβδομάδες αφότου η Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεσή της κατά της έκδοσης του Ασάνζ στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία ο Ασάνζ έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των κατηγοριών για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας και συνωμοσίας με σκοπό την παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δικαστήριο του Λονδίνου δήλωσε ικανοποιημένο από τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τους όρους κράτησης του Ασάνζ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να μην κρατηθεί ο Ασάνζ σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο και ότι θα μεταφερθεί στην Αυστραλία για να εκτίσει τυχόν ποινή φυλάκισης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν επίσης ότι ο Ασάνζ θα λάμβανε κλινική και ψυχολογική θεραπεία στη φυλακή στην οποία κρατείται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το τελευταίο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει πρώτα «να πιστοποιήσει ότι τουλάχιστον ένας από τους λόγους της έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι νομικό ζήτημα γενικής δημόσιας σημασίας», προκειμένου η αίτηση να έχει την ευκαιρία να εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Μόρις, δικηγόρος και μητέρα των δύο παιδιών του Ασάνζ, δήλωσε επίσης ότι η αίτηση για άδεια άσκησης έφεσης που κατατέθηκε την Πέμπτη εξετάζεται επί του παρόντος από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η απόφαση δεν αναμένεται πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Οι δικηγόροι της Birnberg Peirce Solicitors, οι οποίοι εκπροσωπούν τον Ασάνζ, δήλωσαν ότι «πιστεύουν ότι στην αίτηση του Ασάνζ εγείρονται σοβαρά και σημαντικά νομικά ζητήματα ευρύτερης δημόσιας σημασίας».

«Προκύπτουν από την απόφαση του Δικαστηρίου και τη στήριξη στις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τα καθεστώτα φυλάκισης και τη μεταχείριση που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο κ. Ασάνζ σε περίπτωση έκδοσής του», ανέφεραν οι δικηγόροι σε δήλωσή τους.

Επειδή η αίτηση αυτή αποτελεί πλέον αντικείμενο δικαστικής εξέτασης, οι δικηγόροι του δεν προτίθενται να σχολιάσουν περαιτέρω προς το παρόν.

Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης που έλαβε τον Ιανουάριο η βρετανική περιφερειακή δικαστής Βανέσα Μπάραϊτσερ, σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ δεν έπρεπε να εκδοθεί στις ΗΠΑ με την αιτιολογία ότι ήταν πιθανό να επιχειρήσει να αυτοκτονήσει αν κρατούνταν υπό σκληρές συνθήκες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου στις 10 Δεκεμβρίου μετά από διήμερη ακρόαση τον Οκτώβριο.

Της Nina Nguyen

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε