Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
(Α) Ο Σαρλ Πέρες φοράει μάσκα και γάντια καθώς εξυπηρετεί τραπέζια στην καφετέρια Παραλία Μοράδα, στην Ιλαμοράδα, Φλόριντα Κης, 1 Ιουνίου 2020. (Lynne Sladky/AP). (Δ) Οι πόρτες του εστιατορίου Baby Blues φαίνονται κλειδωμένες στο Λος Άντζελες, Καλιφ., 25 Ιανουαρίου 2021. (Damian Dovarganes/AP, Αρχείο).

Οι απώλειες από τον ιό είναι παρόμοιες παρά τις διαφορετικές δράσεις κυβερνητών

Σχεδόν ένα έτος αφότου ο Αμερικανός κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ επέβαλε το πρώτο κλείσιμο (lockdown) του έθνους σε ολόκληρη την πολιτεία σε σχέση με τον κορωνοϊό, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές, η εσωτερική εστίαση και άλλες δραστηριότητες έχουν περιοριστεί σημαντικά, και η Ντίσνεϋλαντ παραμένει κλειστή.

Σε αντίθεση, η Φλόριδα δεν έχει περιορισμούς σε ολόκληρη την πολιτεία. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρον ντε Σάντις έχει απαγορεύσει στους δήμους να επιβάλουν πρόστιμα σε ανθρώπους που αρνούνται να φορέσουν μάσκα. Και το Ντίσνεϋ Γουόρλντ είναι ανοιχτό από τον Ιούλιο.

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, η Καλιφόρνια και Φλόριδα έχουν βιώσει σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα στα ποσοστά της COVID-19.

Πως έγινε και δύο πολιτείες που πήραν τόσο διαφορετικές πορείες να έφτασαν σε παρόμοια αποτελέσματα;

«Αυτή πρόκειται να είναι μια σημαντική ερώτηση που θα πρέπει να σκεφτούμε: Ποια μέτρα δημόσιας υγείας ήταν στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικά, και ποια είχαν αμελητέα επίδραση ή αρνητική επίδραση μέσω της ζημίας στην ψυχολογική κατάσταση;» είπε ο Άμες Αντάλια, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Τζονς Χόπκινς για την Ασφάλεια Υγείας.

Η Ναϊλέα Ροζάλεζ δουλεύει πίσω από μια προστατευτική ασπίδα φορώντας μάσκα και γάντια στην καφετέρια Παραλία Μοράδα στην Ιλαμοράδα, Φλόριντα Κης, 1 Ιουνίου 2020. (Lynne Sladky/AP, Αρχείο)

 

Αν και μια έρευνα βρήκε ότι η επιβολή μάσκας και τα όρια στις ομαδικές δραστηριότητες όπως εσωτερική εστίαση μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της διάδοσης του κορωνοϊού, οι πολιτείες με περισσότερους κυβερνητικούς περιορισμούς δεν τα πήγαν πάντοτε καλύτερα από αυτές χωρίς περιορισμούς.

Η Καλιφόρνια και η Φλόριδα έχουν και οι δύο ένα ποσοστό φορέων COVID-19 περίπου 8.900 ανά 100.000 κατοίκους από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα για Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών. Και οι δύο πολιτείες κατατάσσονται στην μέση μεταξύ των πολιτειών στους θανάτους από την COVID-19 – η Φλόριδα ήταν 27η έως την Παρασκευή· η Καλιφόρνια 28η.

Το Κοννέκτικατ και η Νότια Ντακότα είναι άλλα παραδείγματα. Και οι δύο πολιτείες κατατάσσονται μεταξύ των 10 χειρότερων πολιτειών στα ποσοστά θανάτου από COVID-19. Όμως ο κυβερνήτης του Κοννέκτικατ Νεντ Λαμόντ, Δημοκρατικός, επέβαλε πολυάριθμους περιορισμούς σε ολόκληρη την πολιτεία ολόκληρο το περασμένο έτος μετά από μια εμφάνιση πολλών θανάτων, ενώ η κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότα Κρίστι Νομ, Ρεπουμπλικανή, δεν επέβαλε κανέναν περιορισμό όταν οι θάνατοι από τον ιό αυξήθηκαν το φθινόπωρο.

Η κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότα Κρίστι Νομ μιλά στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης που φιλοξενήθηκε στο Hyatt Regency στο Ορλάντο, Φλα., 27 Φεβρουαρίου 2021. (Joe Raedle/Getty Images)

 

Ενώ ο Λαμόντ έδωσε εντολή για καραντίνα για ορισμένους επισκέπτες εκτός πολιτείας, η Νομ εκκίνησε μια τουριστική διαφημιστική εκστρατεία $5 εκατομμυρίων και καλωσόρισε ανθρώπους σε ένα τεράστιο ράλυ μοτοσικλετών για το οποίο κάποιοι ειδικοί υγείας είπαν ότι διέδωσε τον κορωνοϊό στις κοντινές πολιτείες.

Και οι δύο θεωρούν ότι η προσέγγισή τους είναι η καλύτερη.

«Ακόμα και σε μια πανδημία, τα μέτρα δημόσιας υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την οικονομική και ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων», είπε η Νομ σε ένα πρόσφατο συντηρητικό πολιτικό συνέδριο.

Ο κυβερνήτης του Κοννέκτικατ Έντουαρντ Μάινερ «Νεντ» Λαμόντ Τζ. (Δ) μιλά για τις προσπάθειες της πολιτείας να εμβολιάσει περισσότερους στο ιατρικό κέντρο Σεντ Βίνσεντ Χάρτφορντ στο Μπρίτζπορτ, Κονν., 26 Φεβρουαρίου 2021. (Joseph Prezioso/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Λαμόντ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αίρει τους περιορισμούς αριθμού ατόμων σε καταστήματα λιανικής, εστιατόρια, και άλλες εγκαταστάσεις, από τις 19 Μαρτίου. Αλλά μπαρ που δεν σερβίρουν φαγητό θα παραμείνουν κλειστά και η επιβολή μάσκας θα συνεχιστεί.

«Εδώ δεν είναι Τέξας. Εδώ δεν είναι Μισσισσίππι. Εδώ είναι Κοννέκτικατ», είπε ο Λαμόντ, αναφέροντας άλλες πολιτείες που πρόσφατα ήραν την επιβολή μάσκας.

«Βρίσκουμε ότι αυτό που έχει αποτέλεσμα είναι να φοράμε μάσκα, η απόσταση σε κοινούς χώρους, και οι εμβολιασμοί», είπε.

Καθώς οι νέοι φορείς COVID-19 μειώνονται εθνικά, οι κυβερνήτες σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες έχουν εκδώσει αποφάσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες για τον τερματισμό ή την μείωση των περιορισμών κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέτασε το Associated Press. Κάποιοι περιορισμοί στον αριθμό ατόμων αναιρέθηκαν την Παρασκευή στο Μέρυλαντ και Οκλαχόμα. Το Μίσιγκαν, Μιννεσότα, Νιου Τζέρσυ, Νέα Υόρκη, και Γουαϊόμινγκ, μειώνουν τους περιορισμούς από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχεδόν παντού, οι κυβερνήτες έχουν επιδοκιμάσει την προσέγγισή τους στην πανδημία, ενώ επικριτές τους έχουν κατηγορήσει ότι υπήρξαν πολύ αυστηροί ή πολύ χαλαροί.

Το αργό άνοιγμα της Καλιφόρνια αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο. Αλλά Ρεπουμπλικανοί στην Καλιφόρνια βοηθούν στην οργάνωση μιας εκλογής ανάκλησης του Νιούσομ που έχει συγκεντρώσει περίπου 2 εκατομμύρια υπογραφές από ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί λόγω των μακράς διαρκείας περιορισμών που επέβαλε σε επιχειρήσεις, εκκλησίες, και στις δραστηριότητες του κόσμου. Αντιμετωπίζει επίσης έντονη πίεση για το κλείσιμο των δημοσίων σχολείων και τον αργό ρυθμό με τον οποίο ανοίγουν και πάλι.

Ο Νιούσομ είπε πως η Καλιφόρνια ήταν ηγέτης στην καταπολέμηση του ιού ενώ έδινε την γενική ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο Στάδιο Ντότζερ, όπου οι άδειες θέσεις ήταν σχεδόν ίσες σε αριθμό με τους 55.000 θανάτους της πολιτείας που αποδόθηκαν στην COVID-19.

«Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, η Καλιφόρνια εμπιστεύτηκε την επιστήμη και τα δεδομένα, και φανήκαμε αντάξιοι της στιγμής», είπε ο Νιούσομ.

Πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε πορεία απλώς λόγω μερικών αρνητών και κάποιων που φέρνουν την καταστροφή».

Στην δική του γενική ομιλία, ο ΝτεΣάντις είπε πως η Φλόριδα ήταν σε καλύτερη κατάσταση από άλλους επειδή οι επιχειρήσεις της και τα σχολεία είναι ανοιχτά. Το ποσοστό ανεργίας της Φλόριδας ήταν κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, και σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Καλιφόρνια, στην αρχή του τρέχοντος έτους.

«Ενώ τόσες άλλες πολιτείες συνέχισαν να κλειδώνουν τους ανθρώπους τόσους πολλούς μήνες, η Φλόριδα βοήθησε τους ανθρώπους», είπε ο ΝτεΣάντις.

Ο προσδιορισμός του ποια προσέγγιση είναι η καλύτερη είναι πιο σύνθετος από το απλώς να κοιτάξουμε στα μέτρα μιας πολιτείας και στα γενικά ποσοστά φορέων.

Όπως στην Φλόριδα, το Μισσούρι δεν είχε μέτρο επιβολής μάσκας, σταμάτησε τους περιορισμούς στις επιχειρήσεις τον περασμένο Ιούνιο, και έχει ένα συνολικό ποσοστό θανάτων από COVID-19 παρόμοιο με της Καλιφόρνια. Απουσία εντολών επιβολής σε ολόκληρη την πολιτεία, πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις σε Φλόριδα και Μισσούρι επέβαλαν τοπικά την χρήση μάσκας και περιορισμούς στις επιχειρήσεις. Στο Μισσούρι, αυτό σήμαινε ότι περίπου ο μισός πληθυσμός περιλαμβανόταν στην εμβέλεια της επιβολής μάσκας.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μάικ Πάρσον μιλούσε για μια «ισορροπημένη προσέγγιση» στην πανδημία που άφηνε πολλές αποφάσεις δημόσιας υγείας σε τοπικούς αξιωματούχους και επέτρεψε στην οικονομία του Μισσούρι «να επανέλθει δυνατή». Νέοι φορείς COVID-19 και ανεργία είναι αμφότερα χαμηλά, και οι καταναλωτικές δαπάνες επέστρεψαν στα επίπεδα προ πανδημίας, είπε ο Πάρσον την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο διευθυντής υγείας της πολιτείας Ράνταλ Γουίλιαμς πιστεύει πως οι κάτοικοι έδωσαν προσοχή στην κλήση του Πάρσον για προαιρετική χρήση μάσκας όταν οι φορείς κορωνοϊού του Μισσούρι έφτασαν σε μέγιστο σημείο το περασμένο φθινόπωρο σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εθνικά.

Ειδικοί δημόσιας υγείας είπαν πως οι ατομικές επιλογές θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν στην εξήγηση κάποιων από των παρόμοιων αποτελεσμάτων μεταξύ κάποιων πολιτειών με χαλαρές ή αυστηρές εντολές του κυβερνήτη.

Η επιβολή αυστηρότερων μέτρων, όπως η απαγόρευση των οικογενειών να επισκέπτονται παππούδες και φίλους, είναι σαν να παίρνεις μια προσέγγιση μόνο αποχής στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και της σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας, είπε ο Αντάλια, του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Κάποιοι θα συμμορφωθούν. Αλλά άλλοι «πρόκειται να κάνουν αυτές τις δραστηριότητες, ασχέτως των μέτρων», είπε.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε