Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ένας εργαζόμενος με προστατευτική στολή περπατά στην είσοδο μιας σήραγγας που οδηγεί στην περιοχή Πουντόνγκ απέναντι από τον ποταμό Χουανγκπού, μετά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινητοδρόμων εν μέσω του αποκλεισμού στη Σαγκάη στις 28 Μαρτίου 2022. (Aly Song/Reuters)

Οι κάτοικοι της Σαγκάης συγκρούονται με την αστυνομία για τα υπό κατασκευή κέντρα καραντίνας σε γειτονιές

Πλάνα που κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους να έχουν εισέλθει σε σύγκρουση σε γειτονιά με την αστυνομία στη Σαγκάη λόγω της απόφασης των τοπικών αρχών να καταστήσουν κάποιες από τις πολυκατοικίες της κοινότητάς τους κέντρα καραντίνας.

Σύμφωνα με τα πλάνα, οι κάτοικοι του συγκροτήματος της γειτονιάς Ζανγκτζιάνγκ Νάσι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την εντολή έξωσης της τοπικής κυβέρνησης που τους ανάγκασε να μετακομίσουν. Αστυνομικοί με λευκή προστατευτική στολή απώθησαν τους διαδηλωτές, ενώ κάποιες γυναίκες φώναζαν απεγνωσμένα για βοήθεια.

Ένας αστυνομικός (Κ) με προστατευτική ενδυμασία αντιδρά σε μια περιοχή όπου τοποθετούνται φράγματα για να κλείσουν δρόμους γύρω από μια αποκλεισμένη γειτονιά στη Σαγκάη στις 15 Μαρτίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Ο όμιλος Zhangjiang Group, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 14 Απριλίου ότι η κατασκευή των κέντρων καραντίνας «συνάντησε αντίσταση από μέρος των κατοίκων», υπονοώντας τη σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των κατοίκων της κοινότητας.

Εννέα επιπλέον πολυκατοικίες θα μετατραπούν σε εγκαταστάσεις καραντίνας για να καταπολεμηθεί το νέο ξέσπασμα στην πόλη εκτός από τις πέντε που ήδη χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο κάτοικος Τσεν Νινγκ (ψευδώνυμο) δήλωσε στην Epoch Times ότι περίπου 40 άτομα προσπάθησαν να εμποδίσουν τους εργάτες να εισέλθουν στο εργοτάξιο. Σύντομα, δεκάδες αστυνομικοί έφτασαν και τους έδιωξαν με τη βία.

Μια άλλη κάτοικος, η Λι Σιν (και πάλι ψευδώνυμο) δήλωσε στην Epoch Times ότι ήταν παρούσα στη σκηνή της διαμαρτυρίας στις 14 Απριλίου.

«Η αστυνομία μπορούσε να πάρει όποιον ήθελε για να εκφοβίσει τους υπόλοιπους», είπε. «Συνέλαβαν συνολικά δώδεκα άτομα από τον τόπο του συμβάντος».

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και μια ηλικιωμένη κυρία, της οποίας ο σύζυγος ήταν παράλυτος και κατάκοιτος ασθενής, σύμφωνα με τη Λι. Ο γαμπρός της γονάτισε στην αστυνομία για την απελευθέρωσή της.

Η Λι δήλωσε ότι το κτίριο της κυρίας περιβαλλόταν από τρία άλλα, τα οποία απέχουν περίπου 32 μέτρα και απαιτείται να λειτουργούν ως κέντρα καραντίνας. Έτσι, όλη η οικογένειά της αισθάνεται κίνδυνο, ανησυχώντας ότι το ηλικιωμένο ζευγάρι μπορεί να κινδυνεύει από τον ιό.

Αργότερα, όλοι οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με τη Λι.

Επιπλέον, ο Τσεν δήλωσε ότι βίωσε διακοπή του διαδικτύου και του σήματος του κινητού τηλεφώνου περίπου κατά την άφιξη της αστυνομίας εκείνη την ημέρα. Η κατάσταση των τηλεπικοινωνιών δεν βελτιώθηκε μέχρι τη νύχτα της ημέρας- και η υπηρεσία διαδικτύου δεν επανήλθε μέχρι την επόμενη ημέρα, είπε.

«Έχουμε μόνο ένα αίτημα από την αρχή», δήλωσε ο Τσεν. «Να μη δημιουργηθούν κέντρα καραντίνας στη γειτονιά [μας]. Μην μεταφέρετε απομονωμένους ανθρώπους στη γειτονιά [μας]. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα με κινδύνους μετάδοσης του ιού».

Ένας εργαζόμενος, φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό, φυλάει την είσοδο μιας γειτονιάς που βρίσκεται σε αποκλεισμό ως μέτρο κατά της COVID-19 και λαμβάνει τρόφιμα από έναν διανομέα, στην περιοχή Jing’an, στη Σαγκάη, στις 29 Μαρτίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Ο όμιλος Zhangjiang υποστήριξε ότι τα κτίρια της κοινότητας είναι κρατικά και βρίσκονται σε πρόγραμμα ενοικίασης κατοικιών. Είπε ότι προσέφερε αποζημίωση για την αλλαγή κατοικίας στους ενοικιαστές.

Ωστόσο, ο Τσεν δήλωσε ότι δεν του είπαν ποτέ ότι το κτίριό του είναι δημόσια ενοικιαζόμενη κατοικία. Ούτε έλαβε δεκάρα για όφελος από την εταιρεία, είπε στη συνέντευξη.

«Το [μηνιαίο] ενοίκιο μου είναι 7.055 γιουάν (1.107 δολάρια), χωρίς τους λογαριασμούς νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου», είπε. Το ενοίκιο σε μια δημόσια ενοικιαζόμενη κατοικία αναμένεται να είναι χαμηλότερο από αυτό σε άλλες πολυκατοικίες.

Ο Τσεν είπε ότι οι κάτοικοι απογοητεύτηκαν και έγιναν ανήμποροι μετά την καταστολή και τις φήμες που τους δυσφημούσαν επειδή δεν υπάκουσαν στις κυβερνητικές πολιτικές COVID-19.

Τα σημάδια δείχνουν ότι η τοπική επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται και η πόλη κατασκευάζει επιπλέον κινητά νοσοκομεία θαλάμου για την έξαρση των κρουσμάτων ή μετατρέπει άλλες ιδιοκτησίες σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε