Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Ένα κατάστημα της GameStop στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 28 Ιανουαρίου 2021. (Spencer Platt / Getty Images)

Οι μικροεπενδυτές της GameStop δεν το βάζουν κάτω καθώς η μετοχή πέφτει κάτω από $100

Ενώ η μετοχή της αλυσίδας βιντεοπαιχνιδιών GameStop έπεσε αυτή την εβδομάδα, πολλοί από τους μικροεπενδυτές που οδήγησαν το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας εξακολουθούν να κρατούν τις μετοχές και μερικοί κιόλας αγοράζουν ακόμη περισσότερες.

Οι προσπάθειες της εταιρείας να επαναπροσδιορίσει το ταλανιζόμενο επιχειρηματικό της μοντέλο παραμένουν αβέβαιες, οι μικροεπενδυτές όμως συγκεντρώθηκαν σε αυτήν με την ελπίδα ότι τα hedge funds (επενδυτικά κεφάλαια ή κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) που δανείστηκαν και ‘σόρταραν’ μεγάλες ποσότητες της μετοχής θα αναγκαστούν να αγοράσουν τη μετοχή πίσω, εκτοξεύοντας έτσι την τιμή της στα ύψη.

Η τιμή της GameStop (GME) εκτοξεύθηκε από λιγότερο από $5 ανά μετοχή τον Αύγουστο στα $30 στα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια φτάνοντας σχεδόν στα $500 ανά μετοχή σε ένα σημείο την περασμένη εβδομάδα, πριν πέσει κάτω από τα $90 στις 3 Φεβρουαρίου.

Αν και ορισμένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι οι επενδυτές, οι οποίοι οργανώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω του φόρουμ στο Reddit με το όνομα «r/wallstreetbets», έχουν πλέον προχωρήσει παρακάτω και ψάχνουν νέες ευκαιρίες, η συζήτηση στο φόρουμ δείχνει κάτι το διαφορετικό. Πολλά μέλη της κοινότητας των 8,4 εκατομμυρίων έχουν αναρτήσει τις μετοχές τους, δείχνοντας μεγάλες απώλειες, προσθέτοντας όμως ότι «εξακολουθούν να κρατούν». Μερικοί έχουν δημοσιεύσει στιγμιότυπα οθόνης των πρόσφατων αγορών τους της μετοχής.

Η τιμή ανέβηκε ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κλείνοντας στα 92,41 στις 3 Φεβρουαρίου.

Φαίνεται ότι όσοι εξακολουθούν να έχουν πίστη στη στρατηγική τους σχετικά με τη μετοχή έχουν αλλάξει τη νοοτροπία τους.

«Η συμμορία GME χάνει τον προσανατολισμό της επειδή όλα πλέον είναι ντόρος», σχολίασε ένας χρήστης. «Ο ντόρος θα το σκοτώσει όλο αυτό επειδή ο ντόρος κάποια στιγμή πεθαίνει. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο μας και να εκτελέσουμε με υπομονή».

Ένας άλλος δημοσίευσε, «Ακριβώς όπως οι πρόγονοί μας χρειάζονταν επιμονή στο κυνήγι για να πιάσουν το θήραμά τους, θα χρειαστούμε επιμονή στο να κρατήσουμε τη θέση μας και να κυνηγήσουμε τα [κέρδη] μας»

Η στρατηγική τους βασίζεται στην πρόβλεψη ενός ‘short squeeze’. Μερικοί μεγάλοι παίκτες της Wall Street επικεντρώνονται στην ανοιχτή πώληση ή ‘short selling’, δηλαδή πωλούν μία μετοχή που ακόμη δεν κατέχουν σε προκαθορισμένη τιμή, έχοντας ήδη δανειστεί τη μετοχή σε κατώτερη τιμή και ελπίζοντας να κρατήσουν τη διαφορά, ως κέρδος, για τον εαυτό τους. Αν η τιμή αυξηθεί, οι επενδυτές ενδέχεται τελικά να αναγκαστούν να κλείσουν τις αρνητικές θέσεις τους αγοράζοντας και επιστρέφοντας τη μετοχή. Εάν ο όγκος ανοικτών πωλήσεων (short selling) είναι πολύ υψηλός και οι επενδυτές κλείσουν μαζικά, η ακραία ζήτηση για τη μετοχή μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή της.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν ορισμένοι από τους χρήστες του Reddit, η τρέχουσα στρατηγική τους δεν είναι να προκαλέσουν squeeze, αλλά απλώς να κρατούν συλλογικά όλο και περισσότερο από τη μετοχή, περιμένοντας από τους ‘σορτάκηδες’ να παραιτηθούν τελικά από τις θέσεις τους και να αγοράσουν, εκτοξεύοντας με αυτόν τον τρόπο την τιμή στα ύψη.

Τα στοιχήματα εναντίον των shorts μπορεί να καταλήξει μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Όταν ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Άκμαν σόρταρε τη Herbalife στο ποσό των 1 δισ. δολαρίων, ο δισεκατομμυριούχος Καρλ Άικαν στοιχημάτισε εναντίον του, αγοράζοντας ένα σημαντικό μερίδιο της εταιρείας. Ο Άκμαν τελικά εγκατέλειψε το στοίχημά του με απώλειες, αλλά χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε χρόνια και το έκανε σταδιακά, ανέφερε τότε η The New York Post.

Μεγάλο μέρος της στρατηγικής του ‘short squeeze’ της GameStop βασίστηκε σε εκτιμήσεις ότι περίπου το 140% των μετοχών της εταιρίας είχε σορταριστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τους S3 Partners, τα hedge funds κατάφεραν να κλείσουν την πλειονότητα αυτών των θέσεων, με απώλειες σχεδόν 10 δισ. δολάρια ετησίως. Ο όγκος ανοικτών πωλήσεων εκτιμάται τώρα σε περίπου 50%.

Μερικά από τα μέλη του φόρουμ έχουν υποθέσει ότι το squeeze θα είχε ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, αν οι πλατφόρμες συναλλαγών όπως η Robinhood δεν απέκλειαν την αγορά GME. Κατηγόρησαν τη Robinhood ότι συνεργάστηκε με τα hedge funds για να τους βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες τους.

Η Robinhood αρνήθηκε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι σταμάτησε τις αγορές, επειδή το γραφείο συμψηφισμού της, το οποίο επικυρώνει τις αγορές μετοχών των πελατών της, άρχισε να επιβάλλει εκθετικά υψηλότερες απαιτήσεις κατάθεσης για ορισμένες μετοχές, φαινομενικά αναφερόμενα στην GME και πολλά άλλα που ήταν επίσης δημοφιλή στο φόρουμ του Reddit.

Ορισμένοι νομοθέτες κάλεσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει είτε τους μικροεπενδυτές της GameStop είτε τους παίκτες της Wall Street ή και τους δύο για πιθανή παράνομη χειραγώγηση της αγοράς.

Ακολουθήστε τον Petr στο Twitter: @petrsvab

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε