Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Κινέζος φρουρός έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο στις 12 Σεπτεμβρίου 2020. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην Κίνα αναστέλλουν τις υπηρεσίες βίζας καθώς οι μολύνσεις από COVID αυξάνονται ραγδαία

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, ανακοίνωσαν στις 15 Δεκεμβρίου την αναστολή της έκδοσης βίζας λόγω της επιδημίας COVID-19 στην πόλη, ακολουθώντας δεκάδες χώρες που έχουν ήδη αναστείλει τις αιτήσεις χορήγησης βίζας στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η επιδημία COVID-19 στο Πεκίνο θα εξαπλωθεί στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών για το κινεζικό νέο έτος τον Ιανουάριο.

Το πρόσφατο ξέσπασμα ξεκίνησε πριν το κομμουνιστικό καθεστώς άρει τους περιορισμούς της «μηδενικής COVID» τον περασμένο μήνα, σημείωσε ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ξένες πρεσβείες και κέντρα θεωρήσεων αναστέλλουν τις υπηρεσίες τους στην Κίνα

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου στον ιστότοπό της ότι λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων από την COVID σε όλη την Κίνα, όλες οι συνήθεις υπηρεσίες έκδοσης βίζας έχουν ανασταλεί, εκτός από ορισμένες προκαθορισμένες υπηρεσίες έκδοσης βίζας στο προξενείο της Σαγκάης. Όλα τα τακτικά ραντεβού στην πρεσβεία του Πεκίνου και σε άλλα Γενικά Προξενεία έχουν ακυρωθεί. Τα γραφεία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχονται μόνο υπηρεσίες διαβατηρίων και επείγουσες υπηρεσίες για τους πολίτες και τα προξενεία.

Η γερμανική πρεσβεία στο Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης ότι λόγω της κατάστασης επιδημίας στην πόλη, το προξενικό γραφείο και το γραφείο θεωρήσεων θα παραμείνουν κλειστά έως τις 6 Ιανουαρίου 2023.

Η πρέσβης της Γερμανίας στην Κίνα Πατρίσια Φλορ εξέφρασε την ανησυχία της για την ιατρική ικανότητα της ηπειρωτικής Κίνας στις 15 Δεκεμβρίου: «Δεν ξέρουμε, υπάρχουν αρκετά κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ);».

Η ίδια προειδοποίησε: «Κανείς δεν είναι πραγματικά προετοιμασμένος, πνευματικά, για αυτή την κατάσταση. Επομένως, δεν μπορούμε να αποκλειστούμε. Θα υπάρξουν περαιτέρω διαταραχές εδώ».

Κινέζοι αστυνομικοί στέκονται έξω από την πρεσβεία του Καναδά στο Πεκίνο στις 10 Δεκεμβρίου 2018. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

 

Περισσότερες από δώδεκα χώρες είχαν ήδη κλείσει τα κέντρα θεωρήσεων στην Κίνα στα τέλη Νοεμβρίου.

Η VFS Global, εξουσιοδοτημένη από τις κυβερνήσεις πολλών χωρών να παρέχει υπηρεσίες έκδοσης βίζας στην Κίνα, έκλεισε προσωρινά τα κέντρα της για ορισμένες χώρες στο Πεκίνο από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας. Αυστρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία και άλλες.

Οι ανησυχίες εξαπλώνονται καθώς πλησιάζουν οι διακοπές

Η κινεζική σεληνιακή Πρωτοχρονιά, η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα, πέφτει στις 22 Ιανουαρίου 2023 και η ύπαιθρος αναμένει μαζικές εισροές τουριστών όσο πλησιάζει η γιορτή. Ωστόσο, η επαρχία της Κίνας είχε μικρή έκθεση στα διάφορα στελέχη του ιού COVID-19 τα τελευταία τρία χρόνια, προκαλώντας ανησυχίες για ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων και θανάτων.

Άτομα περιμένουν το τρένο για να πάνε στη Σενζέν στον ανατολικό σταθμό Γιτσάνγκ της κεντρικής επαρχίας Χέμπει της Κίνας στις 23 Μαρτίου 2020. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Η εθνική υγειονομική επιτροπή της Κίνας δήλωσε στις 16 Δεκεμβρίου ότι ενισχύει τους εμβολιασμούς και αποθηκεύει αναπνευστήρες, βασικά φάρμακα και κιτ εξετάσεων στις επαρχιακές περιοχές. Συμβουλεύει επίσης τους Κινέζους ταξιδιώτες του νέου έτους να περιορίσουν την επαφή τους με τους ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της ηπειρωτικής Κίνας, η επαρχία Χενάν, που έχει ένα μεγάλο πληθυσμό, με τους περισσότερους από αυτούς να ζουν στην ύπαιθρο, ανακοίνωσε ότι έχει εισέλθει στο πρώτο επίπεδο προετοιμασίας για την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19. Οι αρχές ακύρωσαν τις άδειες διακοπών για όλους τους υπαλλήλους του συστήματος υγείας από τώρα μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.

Οι λοιμώξεις εξερράγησαν πολύ πριν από την κατάργηση της πολιτικής «μηδενικής COVID»

Ένα τηλεοπτικό στιγμιότυπο που προέρχεται από τον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει τον διευθυντή του προγράμματος έκτακτων υγειονομικών αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικλ Ράιαν μέσω βιντεοκλήσης, καθώς παραδίδει ενημέρωση για την COVID-19 από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη στις 30 Μαρτίου 2020. (AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου στις 14 Δεκεμβρίου ότι οι λοιμώξεις από την COVID-19 είχαν εκραγεί στην Κίνα πολύ πριν το κινεζικό καθεστώς εγκαταλείψει την αυστηρή πολιτική της «μηδενικής COVID».

Είπε ότι κυκλοφορεί μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα.

«Υπάρχει μια αφήγηση αυτή τη στιγμή ότι η Κίνα ήρε τους περιορισμούς και ξαφνικά η ασθένεια βγήκε εκτός ελέγχου».

Επεσήμανε ότι η άρση των περιορισμών στην Κίνα δεν είναι η αιτία της έξαρσης της μόλυνσης, αλλά μια απάντηση σε αυτήν, όπως συνέβη πολύ νωρίτερα.

«Η ασθένεια εξαπλωνόταν εντατικά επειδή πιστεύω ότι τα μέτρα ελέγχου από μόνα τους δεν σταματούσαν την ασθένεια», δήλωσε. «Και πιστεύω ότι η Κίνα αποφάσισε στρατηγικά ότι δεν ήταν πλέον η καλύτερη επιλογή».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε