Τρίτη, 23 Απρ, 2024
(φωτ. αρχείου)

Ουκρανία, μεταναστευτικό, οικονομία, Κίνα τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Στις 29 και 30 Ιουνίου θα συγκεντρωθούν οι ηγέτες των κρατών-μελών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύνοδο Κορυφής με βασικά θέματα την Ουκρανία, το μεταναστευτικό, την οικονομία και την Κίνα, όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται ανηλεώς. Η ακλόνητη ενότητά μας έρχεται σε αντίθεση με τη διχόνοια στη Ρωσία, που επιδεικνύεται από τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου. Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στις αρχές του μήνα είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της εποχής μας που προκλήθηκαν από άνθρωπο. Εκτός από τις δραματικές συνέπειες που έχουμε ήδη δει, απειλεί επίσης τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Όλο και περισσότερο υπό αυτές τις συνθήκες, θα επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, μεταξύ άλλων μέσω βιώσιμης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε πώς να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τη διεθνή υποστήριξη για τη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι «το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο και οι πολλές χαμένες ζωές μάς υπενθυμίζουν έντονα την ανάγκη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πρόκληση. Μετά την έκθεση της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Επιτροπής, θα εξετάσουμε τη μεταναστευτική κατάσταση και την πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων μας του Φεβρουαρίου».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προηγηθεί γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο θα συζητηθούν θέματα για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Πέρυσι στις Βερσαλλίες, αποφασίσαμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ευρωπαϊκή μας ασφάλεια και άμυνα. Τώρα είναι η ώρα να αξιολογήσουμε τη θέση μας και να συζητήσουμε πώς να επιταχύνουμε τη δουλειά μας, ώστε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης.

Επίσης, σχετικά με την οικονομία, αναμένεται να γίνει απολογισμός «της προόδου όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας, την ενίσχυση της οικονομικής μας βάσης και την ενίσχυση της οικονομικής μας ασφάλειας και ανθεκτικότητας, αναλογιζόμενοι τις περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν».

Στο ζήτημα της Κίνας, «θα παράσχουμε περαιτέρω καθοδήγηση μετά τη συζήτησή μας τον Οκτώβριο και τη συζήτηση που διεξήχθη από τους υπουργούς Εξωτερικών τον Μάιο. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την ευρεία και ενωμένη στάση μας» απέναντι στο Πεκίνο, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Τέλος, στο τραπέζι θα βρεθούν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-CELAC, οι σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους στη Νότια Γειτονία και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε