Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Κοντινό πλάνο καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του τμήματος της μήτρας που συνδέεται με την κορυφή του κόλπου. (American Cancer Society/Getty Images)

Πάνω από 14 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν κοντά σε εγκαταστάσεις που απελευθερώνουν αέριο ικανό να προκαλέσει καρκίνο

Πάνω από 14 εκατομμύρια Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, ζουν κοντά σε εγκαταστάσεις που εκπέμπουν οξείδιο του αιθυλενίου, ένα άχρωμο αέριο που προκαλεί καρκίνο, με την Καλιφόρνια να έχει τις περισσότερες τέτοιες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το οξείδιο του αιθυλενίου (EtO) εκπέμπεται από εγκαταστάσεις που αποστειρώνουν ιατρικό εξοπλισμό και αποξηραμένα τρόφιμα, καθώς και από χημικά εργοστάσια.

Μελέτη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Union of Concerned Scientists (UCS) με έδρα τη Μασαχουσέτη διαπίστωσε ότι περίπου 14,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο ζουν σε ακτίνα πέντε μιλίων από 104 εγκαταστάσεις που εκπέμπουν EtO. Περισσότερα από 10.000 σχολεία και κέντρα φροντίδας παιδιών βρίσκονται εντός αυτών των περιοχών.

«Η Καλιφόρνια (15 εγκαταστάσεις), το Τέξας (εννέα), το Πουέρτο Ρίκο (επτά), η Φλόριντα (έξι), η Μινεσότα (έξι) και η Τζόρτζια (πέντε) είναι οι πολιτείες και τα εδάφη με τους περισσότερους εμπορικούς αποστειρωτές και εγκαταστάσεις που εκπέμπουν EtO MON [Miscellaneous Organic Chemical Manufacturing]», αναφέρεται σε έκθεση της UCS στις 7 Φεβρουαρίου.

Η χρόνια έκθεση σε EtO μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των λευκών αιμοσφαιρίων. Στις γυναίκες, η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού και στα παιδιά μπορεί να τα κάνει ευάλωτα σε μεταλλάξεις του DNA.

Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να υποφέρουν από ναυτία, πονοκεφάλους, εμετό και αναπνευστικά προβλήματα.

Ο μέσος κίνδυνος καρκίνου κοντά στις 104 εγκαταστάσεις ανέρχεται σε 60 πρόσθετες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο ατόμων, δηλαδή τρεις φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Σε αυτά τα μέρη, οι εκπομπές οξειδίου του αιθυλενίου αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού κινδύνου καρκίνου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι το 2022 θα σημειωθούν 1,9 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 609.360 θάνατοι από καρκίνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Το Κεντάκι πιστεύεται ότι είναι η πολιτεία με τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του CDC. Ενώ υπήρχαν 436 νέες περιπτώσεις καρκίνου για 100.000 άτομα ετησίως κατά μέσο όρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κεντάκι είχε 503 περιπτώσεις ετησίως.

Μετά το Κεντάκι ακολουθούσαν στις πέντε πρώτες θέσεις η Λουιζιάνα, το Αρκάνσας, η Δυτική Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσεϊ, καθεμία από τις οποίες είχε πάνω από 475 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως.

Εστίες αποστείρωσης

Η ομάδα UCS εντόπισε επίσης «hotspots αποστείρωσης», ή κοινότητες που ζουν σε απόσταση πέντε μιλίων από δύο ή περισσότερες επαγγελματικές μονάδες αποστείρωσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 28% των αποστειρωτών βρίσκονται σε τέτοιου είδους hotspots, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές να εκτεθούν σε πολλαπλές πηγές EtO είναι υψηλές.

Τρία από τα hotspots φιλοξενούν εγκαταστάσεις τις οποίες η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) έχει ήδη χαρακτηρίσει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από τις εκπομπές οξειδίου του αιθυλενίου. Πρόκειται για τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και το Κολοράντο.

Η UCS πρότεινε επίσης ότι πολλαπλές εγκαταστάσεις ενδέχεται να παραβιάζουν τον νόμο περί καθαρού αέρα, ο οποίος αποσκοπεί στον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα.

«Σύμφωνα με την ανάλυση της UCS, οκτώ από τους 46 επαγγελματικές μονάδες αποστείρωσης που προσδιορίστηκαν από την EPA ως συμβάλλοντες σε αυξημένους κινδύνους καρκίνου, σε hotspots ή και τα δύο, δεν συμμορφώθηκαν με τον νόμο περί καθαρού αέρα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 τριμήνων ή αποτέλεσαν αντικείμενο ανεπίσημων ή επίσημων ενεργειών επιβολής της EPA τα τελευταία πέντε χρόνια», αναφέρεται στην έκθεση.

Ρύπανση και φτώχεια

Η μελέτη της UCS διαπίστωσε ότι από τα 14,2 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε ακτίνα πέντε μιλίων από τουλάχιστον μία ρυπογόνο εγκατάσταση, τα 4,8 εκατομμύρια ήταν άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ της τοξικής ρύπανσης και των επιπέδων φτώχειας μιας κοινότητας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιθεώρηση τον Απρίλιο του 2021 και διεξήχθη από τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Lancaster και το Πανεπιστήμιο Texas Tech εξέτασε τις δυνητικά ρυπογόνες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Τέξας.

Ανακάλυψε ότι η σχετική συχνότητα απελευθέρωσης τοξικών ουσιών μειωνόταν όσο αυξανόταν το εισόδημα των νοικοκυριών. Διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις μείωναν τις εκλύσεις τοξικών ουσιών καθώς και αύξαναν τις δαπάνες για τη διαχείριση των αποβλήτων, εάν ήταν εγκατεστημένες σε περιοχές με υψηλότερο εισόδημα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα υπόκεινται δυσανάλογα σε εκλύσεις τοξικών ουσιών.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η πλειονότητα της τοξικής ρύπανσης στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από έναν μικρό αριθμό εγκαταστάσεων, σύμφωνα με μελέτη του Ιουνίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο Access Science, η οποία εξέτασε 25.000 παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 322 βιομηχανίες μεταξύ 1998 και 2012.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 1.116 εγκαταστάσεις, που αποτελούν μόλις το 4,4 % του συνόλου των εγκαταστάσεων της μελέτης, ευθύνονται για το 50 % ή περισσότερο της συνολικής έκλυσης τοξικών ρύπων του κλάδου τους. Σε 81 βιομηχανίες, το 10 τοις εκατό ή λιγότερες από τις εγκαταστάσεις αναγνωρίστηκε ότι παρήγαγαν το 90 τοις εκατό των ρύπων που θεωρήθηκαν επικίνδυνοι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε