Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Η παρουσιάστρια της Epoch Times Ρέιτσελ Γουόνγκ σε μια εκπομπή Καντονέζικης γλώσσας «Shi Shan's Outlook», 12 Μαρτίου 2021. (Στιγμιότυπο οθόνης από YouTube)

Παρουσιάστρια της Epoch Times του Χονγκ Κονγκ απειλήθηκε από την κινεζική αστυνομία μετά από ρεπορτάζ για αφαίρεση οργάνων

Από την Ρίτα Λι

Μια παρουσιάστρια ενημερωτικών εκπομπών της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times απειλήθηκε πρόσφατα από την αστυνομία της ηπειρωτικής [κομμουνιστικής] Κίνα, που της έστειλε ένα μήνυμα: Σταμάτα να παρουσιάζεις εκπομπές, αλλιώς θα συλληφθείς υπό τον νέο «νόμο εθνικής ασφάλειας».

Η Ρέιτσελ Γουόνγκ, παρουσιάστρια των εκπομπών συζήτησης της έκδοσης Χονγκ Κονγκ της Epoch Times «Shi Shan’s Outlook» και «What’s Wrong», είπε ότι πιστεύει πως έγινε στόχος του κινεζικού καθεστώτος επειδή εξέθεσε το έγκλημά του της αφαίρεσης οργάνων σε ένα πρόσφατο πρόγραμμα.

Η Γουόνγκ, που παρουσιάζει καθημερινές εκπομπές στο ΥouTube που καλύπτουν θέματα σχετικά με το καθεστώς στο Πεκίνο, ανέφερε σε ρεπορτάζ στοιχεία βίαιης αφαίρεσης οργάνων που διαπράττεται με θύματα κρατούμενους συνείδησης στην Κίνα, σε ένα πρόγραμμα στις 12 Μαρτίου. Τέσσερις μέρες αργότερα, ένας οικογενειακός φίλος που διαμένει στην ηπειρωτική Κίνα έλαβε τηλεφώνημα από τις τοπικές αρχές.

Η Γουόνγκ είπε στον συνεργάτη της Epoch Times NTD TV ότι έλαβε ένα μήνυμα από έναν συγγενή στις 16 Μαρτίου, που της έλεγε ότι ένας οικογενειακός φίλος έλαβε κλήση για να παρουσιαστεί για να δώσει απαντήσεις σε αστυνομικούς στην ιδιαίτερη πατρίδα της στην ηπειρωτική Κίνα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε απειλές προσπαθώντας να εξαναγκάσει τον φίλο να πιέσει την Γουόνγκ «να μην κάνει τα προγράμματα [της Epoch Times] άλλο» υπό το τρέχον πολιτικό κλίμα.

Ρώτησαν τον φίλο: «Αν ο νόμος εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιηθεί κατά [προσωπικού της Epoch Times] και τους στοχεύσει στο μέλλον» και, ως αποτέλεσμα, οι γονείς της Γουόνγκ «δεν έχουν κόρη [πλέον], θα ήταν πολύ λυπηρό, σωστά;» σύμφωνα με την Γουόνγκ.

Το περασμένο έτος, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) επέβαλε έναν απολυταρχικό νόμο «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ που τιμωρεί ό,τι το Πεκίνο θεωρεί ως πράξεις απόσχισης, υπονόμευσης, τρομοκρατίας, ή συνεργασίας με ξένες δυνάμεις, με μέγιστη ποινή ισόβια κάθειρξη. Από την μέρα που το νομοσχέδιο άρχισε να ισχύει τον Ιούλιο 2020, το ΚΚΚ έχει χρησιμοποιήσει τον νόμο για να περιορίσει δραστικά τις ελευθερίες στην πόλη, συλλαμβάνοντας και αποδίδοντας κατηγορίες σε δεκάδες φιλοδημοκρατικές προσωπικότητες για υποτιθέμενες παραβιάσεις αυτού του νόμου.

Πολλοί φοβούνται ότι ο νόμος «εθνικής ασφάλειας» θα περιορίσει περαιτέρω την ελευθερία τύπου στην πόλη. Με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ να υιοθετούν στάση υπέρ του Πεκίνου, η Epoch Times είναι ένα από τα λίγα τοπικά μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τις κακοποιήσεις του ΚΚΚ στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στο εξωτερικό.

Αφαίρεση οργάνων

Η Γουόνγκ υποπτεύεται ότι η πρόσφατη παρενόχληση είναι αποτέλεσμα ενός προγράμματος που παρουσίασε δύο εβδομάδες πριν, που εξέθετε την δολοφονία κρατουμένων ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ για τα όργανά τους, πράξη που διαπράττει το ΚΚΚ.

«Είναι το πιο εις βάθος επεισόδιο που εκθέτει το ΚΚΚ από τότε που άρχισα να εργάζομαι ως παρουσιάστρια», είπε.

Εντός του προγράμματος, η Γουόνγκ παρουσίασε δύο ηχητικές καταγραφές, η μία εξ αυτών ήταν καταγραφή της μαρτυρίας ενός αστυνομικού που ήταν σε υπηρεσία στην σκηνή μιας επιχείρησης αφαίρεσης οργάνων στην επαρχία Λιαονίνγκ.

 

Γραπτή καταγραφή από την ηχογράφηση της μαρτυρίας ενός ενόπλου αστυνομικού, που ήταν εν υπηρεσία στην σκηνή μιας επιχείρησης βίαιης αφαίρεσης οργάνου στην επαρχία Λιαονίνγκ. (Στιγμιότυπο οθόνης από YouTube)

 

 

Γραπτή καταγραφή από την ηχογράφηση της μαρτυρίας ενός ενόπλου αστυνομικού, που ήταν εν υπηρεσία στην σκηνή μιας επιχείρησης βίαιης αφαίρεσης οργάνου στην επαρχία Λιαονίνγκ. (Στιγμιότυπο οθόνης από YouTube)

 

Η άλλη ήταν καταγραφή του πρώην υπουργού Εμπορίου Μπο Σιλάι που παραδεχόταν ότι ο πρώην επικεφαλής του ΚΚΚ Τζιανγκ Τζεμίν είχε εκδώσει εντολές για την δολοφονία ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ και για την πώληση των οργάνων τους για κέρδος.

Η τελευταία καταγράφηκε από μια τηλεφωνική κλήση τον Σεπτέμβριο 2006 στο ξενοδοχείο Atlantic Kempinski Hamburg, όπου ο Μπο έμεινε στην διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αμβούργο, Γερμανία, συνοδεύοντας τον τότε πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο.

Οι καταγραφές δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο από τον «Διεθνή Οργανισμό για την Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ», μια ομάδα υπεράσπισης με έδρα τις ΗΠΑ, το 2016.

Το 2019, ένα ανεξάρτητο δικαστήριο εθελοντών βρήκε, μετά από διερεύνηση ενός έτους, ότι το ΚΚΚ αφαιρούσε βίαια όργανα κρατουμένων συνείδησης – κυρίως ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ – σε «σημαντική κλίμακα». Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μιας πνευματικής άσκησης διαλογισμού που βασίζεται στις αρχές αλήθεια, καλοσύνη, ανεκτικότητα, έχουν διωχθεί βίαια από το κινεζικό καθεστώς για πάνω από δύο δεκαετίες. Εκατομμύρια ασκούμενοι έχουν φυλακιστεί, και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν βασανιστεί, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για το Φάλουν Ντάφα.

Αν και αυτή είναι η τρίτη φορά που η Γουόνγκ έχει λάβει απειλητικό μήνυμα από Κινέζους αστυνομικούς, είπε ότι δεν θα υποκύψει σε φόβο.

«[Το ΚΚΚ] φοβάται το μέγιστο σχετικά με τα σκάνδαλά του, όπως την γενοκτονία, την μαζική εξάλειψη, και την αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς ανθρώπους», είπε. «Αν το κρύψεις, ή αν σταματήσεις την φωνή ή κάνεις ένα βήμα πίσω, είναι στην πραγματικότητα πιο επικίνδυνο.»

Η Γουόνγκ είχε ένα μήνυμα για το ΚΚΚ: «Όποια απειλή ή δράση κάνουν προς εμένα στο μέλλον, θα την δημοσιεύσω. Κάνω ζωντανές εκπομπές κάθε μέρα, και μπορώ να το λέω κάθε μέρα.»

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε