Σάββατο, 03 Δεκ, 2022
Ο Λάι Σιαομίν, τότε πρόεδρος της China Huarong Asset Management Co., μιλά στο Φόρουμ Μποάο για την Ασία (ΦΜΑ), στο ετήσιο συνέδριο του 2016 στο Μποάο, επαρχία Χαϊνάν της νότιας Κίνας, 24 Μαρτίου 2016. (STR/AFP via Getty Images)

Κινέζος πρώην οικονομικός μεγιστάνας εκτελέστηκε

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Από τον Φρανκ Γιουέ

 

Ο Λάι Σιαομίν, πρώην πρόεδρος της China Huarong Asset Management Co., της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας αυτού του είδους [διαχείρισης πλούτου], εκτελέστηκε από ένα δικαστήριο στην πόλη Τιεντζίν στις 29 Ιανουαρίου. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί στο Πεκίνο στις 8 Νοεμβρίου 1999. Από τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Λάι ήταν στην θέση του επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος της εταιρείας.

Ο Λάι τέθηκε αρχικά υπό έρευνα από την ομάδα ελέγχου διαφθοράς της Κίνας τον Απρίλιο του 2018.

Στις 5 Ιανουαρίου 2021, καταδικάστηκε σε θάνατο χωρίς αναστολή από το μέσο δικαστήριο της Τιεντζίν, με κατηγορίες δωροδοκίας, κατάχρησης χρήματος, και διγαμίας.

Το δικαστήριο επεσήμανε ότι η περισσότερη από την καταδικαστέα δραστηριότητα έλαβε χώρα μέτα το 18ο συνέδριο του Κόμματος στο τέλος του 2012, όταν ο Σι πήρε την θέση του επικεφαλής. Ο Σι θα εκκινούσε σύντομα μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά της διαφθοράς που έχει καθαιρέσει πολλούς από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Λάι καταδικάστηκε εν μέσω αναδιοργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης, υπόδειξη ότι οι αρχές θα στόχευαν την διαφθορά στον οικονομικό τομέα.

Ο Λάι έκανε ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο Τιεντζίν. Αλλά στις 21 Ιανουαρίου, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι η απόφαση της πρώτης δίκης θα πρέπει να διατηρηθεί.

Ο πρόεδρος της China Huarong Asset Management Co Λάι Σιαομίν ακούει ερωτήσεις από δημοσιογράφους στην εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, 30 Οκτωβρίου 2015. (Bobby Yip/Reuters)

 

Το υψηλότερο δικαστήριο της Κίνας, με όνομα Ανώτατο Δικαστήριο, επανεξέτασε την υπόθεσή του και επιβεβαίωσε την θανατική ποινή για αυτόν. Η δήλωση επανεξέτασης του δικαστηρίου εξήγησε ότι ο Λάι εκμεταλλεύτηκε τις θέσεις του για να λάβει παράνομα οφέλη από αυτούς που τον δωροδοκούσαν. Κατηγορήθηκε ότι πήρε περιουσιακά στοιχεία συνόλου 1,788 δισεκατομμυρίων γιουέν (περίπου $276,72 εκατομμύρια), ότι καταχράστηκε κρατικά χρήματα συνόλου 25,13 εκατομμυρίων γιουέν (περίπου $3,9 εκατομμύρια), και ότι διέπραξε διγαμία.

Μετά την δικαστική απόφαση, το μέσο δικαστήριο Τιεντζίν εκτέλεσε την ποινή το πρωί της 29ης Ιανουαρίου.

Πριν την εκτέλεσή του, του δόθηκε ευκαιρία να δει κοντινούς συγγενείς για τελευταία φορά.

Το κρατικό δίκτυο CCTV περιέγραψε την διαφθορά του Λάι σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στις 13 Ιανουαρίου.

Είπε ότι ένα από τα σπίτια του χρησίμευε ως αποθήκη παράνομων μετρητών που είχε πάρει από ανθρώπους ως δωροδοκία. Στην κάμερα φάνηκαν ένας αριθμός χρηματοκιβωτίων, που περιείχαν περίπου 200 εκατομμύρια γιουέν σε μετρητά (περίπου $31 εκατομμύρια).

Ο Λάι είχε μια συνήθεια: δεχόταν δωροδοκία μόνο σε μετρητά, θέλοντας να ξεφύγει πιθανή έρευνα. Κάθε φορά που λάβαινε παράνομα μετρητά, τα μετέφερε με το αυτοκίνητό του ο ίδιος σε αυτήν την «αποθήκη».

Χρησιμοποιούσε ένα κωδικό όνομα για αυτό το σπίτι, «το σούπερμαρκετ», που ήταν γνωστό μόνο στις κοντινές επαφές του.

Χρησιμοποίησε επίσης τα χρήματά του για να αγοράσει σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, ρολόγια, χρυσό, και πίνακες ζωγραφικής.

Στο ντοκιμαντέρ, ένας αξιωματούχος από την κινεζική ομάδα κατά της διαφθοράς είπε: «Έχει αρκετά πολυτελή αυτοκίνητα για τον εαυτό του, που αξίζουν ένα εκατομμύριο γιουέν (περίπου $160.000) το καθένα, όπως μια Μπέντλεϋ, Μπεντς, και Άλφαρντ, όλα κάτω στο υπόγειο γκαράζ.»

Άτομα με εσωτερική γνώση είπαν ότι ο Λάι είχε τοποθετήσει γιους και κόρες υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΚΚΚ σε θέσεις στην εταιρεία του, βασιζόμενος σε νεποτισμό για να κερδίσει πολιτική δύναμη για τον ίδιο, σύμφωνα με άρθρα κινεζικών μέσων.

 

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε