Κυριακή, 27 Νοέ, 2022
Ιατρικό προσωπικό παίρνει δείγμα από ένα βρέφος για ανάλυση για τη νόσο COVID-19 στο Σιτζιατζουάνγκ, επαρχία Χεμπέι της Κίνας, στις 7 Ιανουαρίου 2021. (STR / CNS / AFP μέσω Getty Images)

Σε συνθήκες «εμπόλεμης» κατάστασης λειτουργούν περιοχές επτά κινεζικών επαρχιών μετά τα ξεσπάσματα COVID-19

Περιοχές των επαρχιών Χεμπέι, Λιαονίνγκ, Χεϊλοτζιάνγκ, Χενάν και Νινγκσιά, καθώς και της Εσωτερικής Μογγολίας και του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι από το Σαββατοκύριακο λειτουργούν σε συνθήκες «εμπόλεμης» κατάστασης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19.

«Εμπόλεμη» κατάσταση συνήθως σημαίνει τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων σε επαρχιακό, αστικό και περιφερειακό επίπεδο για τον εντοπισμό των στενών επαφών όσων έχουν βρεθεί θετικοί. Επιπλέον, όλοι οι δημόσιοι χώροι, όπως σχολεία, καταστήματα, στάδια και πάρκα, παραμένουν κλειστά.

Ο Σου Χετζιάν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της πόλης του Πεκίνου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιανουαρίου: «Επί του παρόντος, διαγνωσμένοι ασθενείς και συστάδες κρουσμάτων εμφανίζονται σε όλη τη χώρα».

Σφιχτός έλεγχος

Η κεντρική κυβέρνηση συμβούλεψε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν για τις επερχόμενες διακοπές του σεληνιακού νέου έτους, το οποίο αρχίζει στις 12 Φεβρουαρίου φέτος. Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν συνήθως πίσω στις πατρίδες τους για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι κυβερνήσεις των πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα ανακοίνωσαν επίσης έναν νέο κανονισμό που απαιτεί από όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια των διακοπών να λάβουν προηγούμενη έγκριση από τους εργοδότες τους.

Για παράδειγμα, η πόλη Μεϊτζού στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ εξέδωσε ειδοποίηση στις 8 Ιανουαρίου: «Όλο το προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα κυβερνητικά τμήματα της πόλης, κρατικές επιχειρήσεις και ιδιωτικές εταιρείες δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη Μεϊτζού για το σεληνιακό νέο έτος… Εάν πραγματικά πρέπει να φύγετε, πρέπει να λάβετε έγκριση από τη διεύθυνση της εταιρείας/τμήματος».

Σιτζιατζουάνγκ

Εν τω μεταξύ, το Σιτζιατζουάνγκ, μια πόλη 11 εκατομμυρίων στη βόρεια Κίνα, συνεχίζει να βλέπει έξαρση νέων κρουσμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου της Κυριακής που διοργάνωσε η κυβέρνηση της πόλης, αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι όλοι οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν μια δεύτερη δοκιμή νουκλεϊνικού οξέος για την COVID-19 τις επόμενες δύο ημέρες και ότι όλοι οι κάτοικοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για άλλες επτά ημέρες. Μόνο τα κούριερ και το ιατρικό προσωπικό με ειδική κάρτα μπορούν να ταξιδεύουν στους δρόμους ελεύθερα. Την περασμένη εβδομάδα, η πόλη μπήκε σε καραντίνα.

Αρχικά, οι αρχές επέτρεψαν σε περισσότερα από 60 αλυσίδες παντοπωλείων να παραμείνουν ανοιχτά για τους πελάτες την Κυριακή. Ωστόσο, το Κρατικό Ραδιόφωνο της Κίνας ανέφερε την Κυριακή το απόγευμα ότι όλα τα παντοπωλεία στην πόλη είναι κλειστά και οι άνθρωποι μπορούσαν να παραγγείλουν μόνο μέσω διαδικτύου.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των τροφίμων έφθασαν στα ύψη.

Ο Γκονγκ Χούο, κάτοικος της Σιτζιατζουάνγκ, παραπονέθηκε στην κοινωνική πλατφόρμα Weibo ότι ορισμένα καταστήματα αρνήθηκαν να του πουλήσουν τρόφιμα, εκτός αν αγόραζε πολλά είδη. «Το μανάβικο μου ζήτησε να παραγγείλω αλεύρι, μαγειρικό λάδι και ρύζι αν θέλω να αγοράσω λαχανικά και αυγά. Επιπλέον, πρέπει να περιμένω την παράδοση. Επειδή το κατάστημα δεν παραδίδει, εκτός εάν περισσότερα από 100 άτομα από το συγκρότημα κατοικιών μου παραγγείλουν επίσης φαγητό», δημοσίευσε.

Άλλες περιοχές

Ο Γουάνγκ Τσιάνγκ (ψευδώνυμο) από την κομητεία Νανπί στην πόλη Τσανγκτζού της επαρχίας Χεμπέι της βόρειας Κίνας, δήλωσε στην Κινέζικη Epoch Times ότι η οικογένειά του αναγκάστηκε να μετακομίσει σε κέντρο καραντίνας αφού απομονώθηκε στο σπίτι για επτά ημέρες. Οι αρχές δήλωσαν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι αυτός και η σύζυγός του επέστρεψαν πρόσφατα από άλλη πόλη.

«Η γιαγιά μου είναι 80 ετών και οι δύο γονείς μου έχουν διαβήτη και υπέρταση. Είναι ευάλωτοι στο να μολυνθούν με την COVID-19. Τώρα οι αξιωματούχοι ανάγκασαν και τους πέντε να φύγουμε από το σπίτι μας και να μετακομίσουμε σε κέντρο καραντίνας. Διαφορετικά, θα διατάξουν την αστυνομία να μας προφυλακίσει», είπε ο Γουάνγκ σε συνέντευξη του Σαββάτου.

Ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι ο αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της επιδημίας στην περιοχή του του είπε ότι το ξέσπασμα στην κοντινή κομητεία Ντονγκουάνγκ είναι πολύ σοβαρό.  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι αρχές δεν έκαναν επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το ξέσπασμα στο Ντονγκουάνγκ.

Η Epoch Times κάλεσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) του Νανπί. Ο αξιωματούχος που απάντησε στο τηλέφωνο επιβεβαίωσε την γραμμή ότι όλες οι οικογένειες με μέλη που ταξίδεψαν πρόσφατα έξω από την πόλη πρέπει να απομονωθούν σε κέντρα καραντίνας, αλλά αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τοπική εστία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε