Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Μια νεαρή γυναίκα λαμβάνει το εμβόλιο COVID-19 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο του Μπαχρέιν στη Μανάμα του Μπαχρέιν στις 24 Δεκεμβρίου 2020. (Mazen Mahdi/AFP via Getty Images)

Σύμβουλος του FDA για τελευταία ενισχυτικά εμβόλια COVID: Νέοι και υγιείς δεν θα έπρεπε να τα λάβουν

Ένας σύμβουλος εμβολίων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων αμφισβητεί το κατά πόσον οι νέοι, υγιείς άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν τα νέα εμβόλια COVID-19, υποστηρίζοντας ότι τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να προλάβουμε όλες τις συμπτωματικές λοιμώξεις σε υγιή, νεαρά άτομα ενισχύοντάς τα με εμβόλια που περιέχουν mRNA από στελέχη που μπορεί να εξαφανιστούν λίγους μήνες αργότερα», έγραψε ο Dr. Paul A. Offit, σύμβουλος της επιτροπής εμβολίων του FDA και καθηγητής παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, στο New England Journal of Medicine στις 11 Ιανουαρίου.

Στο άρθρο του, ο Offit επικαλέστηκε δύο μελέτες που υποδεικνύουν ότι τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια, τα οποία στοχεύουν στο αρχικό στέλεχος COVID-19 και σε δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA. 5, δεν «προκαλούν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις».

«Γιατί απέτυχε η στρατηγική για τη σημαντική αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων BA.4 και BA.5 με τη χρήση ενός δισθενούς εμβολίου;» διερωτήθηκε. «Η πιο πιθανή εξήγηση είναι η αποτύπωση. Τα ανοσοποιητικά συστήματα των ατόμων που ανοσοποιήθηκαν με το δισθενές εμβόλιο, τα οποία είχαν όλοι εμβολιαστεί προηγουμένως, ήταν προετοιμασμένα να ανταποκρίνονται στο προγονικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Επομένως, πιθανότατα ανταποκρίθηκαν στους κοινούς επιτόπους των BA.4 και BA.5 και του προγονικού στελέχους και όχι σε νέους επιτόπους των BA.4 και BA.5».

Ο Offit σημείωσε ότι με βάση αυτές τις μελέτες, «η ενίσχυση με ένα δισθενές εμβόλιο είναι πιθανό να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την ενίσχυση με ένα μονοσθενές εμβόλιο», αλλά τόνισε ότι «η αναμνηστική δόση είναι πιθανώς καλύτερο να προορίζεται για τα άτομα που είναι πιθανότερο να χρειάζονται προστασία από σοβαρή νόσο».

Ένας άλλος γιατρός φάνηκε να συμφωνεί με τα συμπεράσματα του Offit σχετικά με την «αποτύπωση». Ο Dr. Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής του Κέντρου Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, δήλωσε στο U.S. News ότι «μπορεί να είναι τόσο προετοιμασμένο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων να ανταποκρίνεται στην πρωτεΐνη ακίδα του προγονικού στελέχους, ώστε ένα αναμορφωμένο αναμνηστικό εμβόλιο να μην μπορεί να διεγείρει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή έχει “αποτυπωθεί” από την αρχική έκδοση του ιού».

Περισσότερες λεπτομέρειες

Τα δεδομένα και οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19, νοσηλείας και θανάτου. Τα παιδιά, εν τω μεταξύ, έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι έχουν τις μικρότερες πιθανότητες θανάτου, νοσηλείας ή εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Τόσο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όσο και ο FDA δήλωσαν ότι όλοι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 6 μηνών πρέπει να λαμβάνουν επικαιροποιημένα αναμνηστικά εμβόλια τουλάχιστον δύο μήνες μετά την τελευταία τους δόση του εμβολίου. Τα δισθενή ενισχυτικά εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της επείγουσας χρήσης για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών στις 9 Δεκεμβρίου.

Αυτή η φωτογραφία δείχνει ένα φιαλίδιο του εμβολίου Moderna COVID-19, δισθενές, στην κλινική AltaMed Medical στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, στις 6 Οκτωβρίου 2022. (Ringo Chiu/AFP via Getty Images)

 

Εν τω μεταξύ, ένας μικρός αριθμός Αμερικανών έχει λάβει τα ενημερωμένα ενισχυτικά, σύμφωνα με το CDC. Από τις 4 Ιανουαρίου, περίπου το 15 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας 5 ετών και άνω έλαβαν τα δισθενή εμβόλια, ενώ περίπου το 38 τοις εκατό των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω τα έλαβαν.

Τα ίδια στοιχεία του CDC δείχνουν επίσης ότι περίπου το 80,9 τοις εκατό όλων των Αμερικανών έλαβε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19 από τότε που κυκλοφόρησαν πριν από δύο χρόνια, ενώ το 69 τοις εκατό έχει ολοκληρώσει την αρχική, «πρωταρχική σειρά».

Μια εκπρόσωπος του FDA, η Abigail Capobianco, απάντησε στο άρθρο του Offit αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στο NBC News ότι ο Offit φέρεται να χρησιμοποίησε «επιλεκτικά» δεδομένα για να καταλήξει στα συμπεράσματά του και ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων συνεχίζει να υποστηρίζει τη χρήση αυτών των εμβολίων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

«Ο Dr. Offit δικαιούται να έχει τη γνώμη του σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δισθενών εμβολίων COVID-19 που χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά εμβόλια», δήλωσε επίσης η Capobianco.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Offit δήλωσε στο CNN ότι το CDC και ο FDA δήλωσαν ότι δεν τους δόθηκαν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με το πόσο καλά αποδίδει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο στην παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού πριν εγκριθούν τα εν λόγω αναμνηστικά από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Τα δεδομένα έδειξαν ότι περίπου το 1,9% των ατόμων που έλαβαν το πρώτο αναμνηστικό μολύνθηκαν, σε σύγκριση με το 3,2% που έλαβαν το δισθενές εμβόλιο, ανέφερε το CNN.

«Θύμωσα όταν ανακάλυψα ότι υπήρχαν δεδομένα που ήταν σχετικά με την απόφασή μας και τα οποία δεν είχαμε δει», δήλωσε ο Offit στο CNN. «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για το κοινό πρέπει να λαμβάνονται με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες – όχι μόνο κάποιες πληροφορίες, αλλά όλες τις πληροφορίες».

Η επιτροπή εμβολίων του FDA έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 26 Ιανουαρίου για να καθορίσει τα μελλοντικά σχήματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Η Epoch Times επικοινώνησε με τη Moderna και την Pfizer για σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε