Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Η σελίδα προβολής του Twitter σε μια ψηφιακή συσκευή στο Σαν Ντιέγκο στις 25 Απριλίου 2022. (Gregory Bull/AP Photo)

Τα τελευταία «Twitter Files» του Μασκ περιγράφουν ακριβώς πώς αποκλείστηκε ο Τραμπ

Η τελευταία έκδοση των « Twitter files» που ενέκρινε ο Έλον Μασκ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, αποκάλυψε περισσότερες εσωτερικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και γιατί η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανέστειλε τον λογαριασμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021.

Σε ένα νήμα του Twitter, η δημοσιογράφος Μπάρι Βάις, πρώην συντάκτρια των New York Times που παραιτήθηκε το 2020, υπενθύμισε τι είχε γράψει ο Τραμπ στις 8 Ιανουαρίου 2021, το οποίο αναφερόταν στα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. Η ίδια σημείωσε ότι ο Τραμπ είχε «ένα ακόμη στραβοπάτημα πριν κινδυνεύσει με οριστικό αποκλεισμό».

Μια ανάρτηση του Τραμπ στις 8 Ιανουαρίου ήταν η εξής: «Οι 75.000.000 σπουδαίοι Αμερικανοί Πατριώτες που ψήφισαν εμένα, [το κίνημα] AMERICA FIRST (ΠΡΩΤΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ), και [το κίνημα] MAKE AMERICA GREAT AGAIN (ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΑΛΙ), θα έχουν μια ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΦΩΝΗ για πολύ καιρό στο μέλλον. Δεν θα τους περιφρονήσουμε ούτε θα τους φερθούμε άδικα με οποιονδήποτε τρόπο!!!».

Η δεύτερη ανάρτηση που εξέδωσε εκείνη την ημέρα θα ήταν και η τελευταία του πριν δεσμευτεί ο λογαριασμός του: «Προς όλους όσους ρώτησαν, δεν θα πάω στην ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 15 Νοεμβρίου 2022. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι επιδιώκει μια ακόμη θητεία στο αξίωμα και ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024. (Joe Raedle/Getty Images)

 

«Για χρόνια, το Twitter αντιστεκόταν στις εκκλήσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, να αποκλείσει τον Τραμπ με το σκεπτικό ότι ο αποκλεισμός ενός παγκόσμιου ηγέτη από την πλατφόρμα ή η αφαίρεση των αμφιλεγόμενων tweets του θα έκρυβε σημαντικές πληροφορίες που οι άνθρωποι θα έπρεπε να μπορούν να βλέπουν και να συζητούν», έγραψε η Βάις στις 12 Δεκεμβρίου. «Αλλά μετά τις 6 Ιανουαρίου, όπως έχουν τεκμηριώσει οι @mtaibbi και @shellenbergermd, η πίεση αυξήθηκε, τόσο εντός όσο και εκτός του Twitter, για τον αποκλεισμό του Τραμπ».

Ενώ ορισμένοι υπάλληλοι του Twitter διαφωνούσαν με τους ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ προσπαθούσε να υποκινήσει τη βία με τις αναρτήσεις στο Twitter, σύμφωνα με τα στιγμιότυπα οθόνης των μηνυμάτων στο Slack που δημοσιεύτηκαν στο νήμα της, ορισμένοι υπάλληλοι -των οποίων τα ονόματα αποκρύφθηκαν- ήταν θυμωμένοι που ο Τραμπ δεν είχε αποκλειστεί νωρίτερα. Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι της εταιρείας απαίτησαν την απομάκρυνσή του από την πλατφόρμα, όπως αποκάλυψαν τα μηνύματα αυτά.

«Πρέπει να κάνουμε το σωστό και να αποκλείσουμε αυτόν τον λογαριασμό», απαίτησε ένας υπάλληλος του Twitter τρεις φορές στη σειρά, σύμφωνα με το στιγμιότυπο οθόνης. Ένας άλλος υποστήριξε ότι ήταν «αρκετά προφανές ότι θα προσπαθήσει να περάσει το θέμα της υποκίνησης χωρίς να παραβιάσει τους κανόνες», χωρίς να διευκρινίσει ή να παράσχει αποδείξεις. Είχαν πει ότι οι αναρτήσεις του Τραμπ για τους ψηφοφόρους του, αλλά και για το ότι δεν θα πάει στην ορκωμοσία, ήταν υποκίνηση σε βία.

Όμως μια κορυφαία αξιωματούχος, η Ανίκα Ναβαρόλι, υποστήριξε ότι «επίσης δεν βλέπω ξεκάθαρη ή κωδικοποιημένη υποκίνηση στο tweet του DJT [Τραμπ]» και πρόσθεσε: «Θα απαντήσω στο κανάλι των εκλογών και θα πω ότι η ομάδα μας αξιολόγησε και δεν βρήκε παραβιάσεις για το tweet του DJT».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ μιλάει σε gaming συνέδριο στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, στις 13 Ιουνίου 2019. (Mike Blake/Reuters)

 

Η Ναβαρόλι έγραψε ότι το τμήμα ασφαλείας του Twitter αργότερα «αξιολόγησε το παραπάνω tweet του DJT και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει παραβίαση των πολιτικών μας αυτή τη στιγμή».

«Λιγότερο από 90 λεπτά αφότου οι υπάλληλοι του Twitter είχαν διαπιστώσει ότι το tweet του Τραμπ δεν παραβιάζει την πολιτική του Twitter», έγραψε η Βάις, «η Βιτζάγια Γκαντ-επικεφαλής του Τμήματος Νομικών, Πολιτικής και Εμπιστοσύνης του Twitter- ρώτησε αν θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να είναι «κωδικοποιημένη υποκίνηση σε περαιτέρω βία»».

Περίπου δύο ώρες μετά από αυτό, η Βάις ανέφερε ότι τα στελέχη του Twitter πραγματοποίησαν μια 30λεπτη συνάντηση με όλο το προσωπικό, στην οποία συμμετείχαν η Γκάντ και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Τζακ Ντόρσεϊ. Απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί ο Τραμπ, ο οποίος είχε σχεδόν 90 εκατομμύρια ακολούθους και χρησιμοποιούσε εκτενώς την εφαρμογή, δεν έχει τεθεί σε αναστολή.

Αργότερα την ίδια ημέρα, το Twitter ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τον Τραμπ «λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης της βίας». Μετά την απαγόρευση του λογαριασμού, αυτός δεν αποκαταστάθηκε παρά μόνο τον περασμένο μήνα, που ήρθε μετά την αγορά του Twitter από τον Μασκ και την απόλυση πολλών υπαλλήλων.

Τότε σημειώθηκε ότι ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέντ, είχαν δημοσιεύσει αναρτήσεις στο Twitter που φαινόταν να υποκινούν τη βία εναντίον άλλων ομάδων.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την αναστολή του Τραμπ, ορισμένοι υπάλληλοι του Twitter ζητούσαν από την πλατφόρμα να αφαιρέσει την «ιατρική παραπληροφόρηση» σχετικά με την COVID-19, σύμφωνα με στιγμιότυπα οθόνης που δημοσίευσε η Βάις. Αρκετοί εξέχοντες λογαριασμοί στο Twitter, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Ρόμπερτ Μαλόουν, πρωτοπόρου της τεχνολογίας mRNA, και του δημοσιογράφου Άλεξ Μπέρενσον, ανεστάλησαν από το Twitter λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων των πολιτικών της εταιρείας γύρω από την COVID-19.

Η εταιρεία έχει έκτοτε ανακαλέσει την πολιτική παραπληροφόρησης για την COVID-19, σύμφωνα με μια ενημέρωση στις 23 Νοεμβρίου.

Προηγούμενες αποκαλύψεις

Τα «Twitter Files», τα οποία ανακοινώθηκαν και εγκρίθηκαν από τον Μασκ, ξεκίνησαν στις 2 Δεκεμβρίου με τον δημοσιογράφο Ματ Τάιμπι να αποκαλύπτει τις προσπάθειες της εταιρείας να αποσιωπήσει την ιστορία της New York Post για τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν το 2020.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Βάις δημοσίευσε τη δεύτερη σειρά των Twitter Files, αποκαλύπτοντας πώς η εταιρεία δημιούργησε μυστικές μαύρες λίστες ή πώς ορισμένοι χρήστες αποκλείστηκαν με σκιώδη τρόπο. Το τρίτο και το τέταρτο μέρος -όπως και το πέμπτο- αφορούσαν τον αποκλεισμό του Τραμπ.

Ο συγγραφέας Μάικλ Σέλενμπεργκερ έδωσε στη δημοσιότητα εσωτερικά έγγραφα του Twitter που δείχνουν ότι στελέχη της εταιρείας παρέκκλιναν από την πολιτική της εταιρείας για να απαγορεύσουν τον λογαριασμό του Τραμπ. Έδειξε πώς ο πρώην επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter Γιόελ Ροθ φέρεται να είπε σε έναν υπάλληλο ότι η εταιρεία θα «άλλαζε την προσέγγιση του δημόσιου συμφέροντος» για τον λογαριασμό του Τραμπ «σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση».

Η εφημερίδα Epoch Times επικοινώνησε με τον Ροθ για σχόλια.

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, έχει δηλώσει σε αρκετές συνεντεύξεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το Twitter και δήλωσε ότι θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει τη δική του πλατφόρμα, το Truth Social. Από τότε που ο Μασκ αποκατέστησε τον λογαριασμό του τον Νοέμβριο, δεν έχουν υπάρξει σημάδια δραστηριότητας.

«Το μεγαλύτερο πράγμα που προέκυψε από το Twitter Targeting Hoax είναι ότι οι προεδρικές εκλογές ήταν ΣΤΗΜΕΝΕΣ – Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί!!!» έγραψε στο Truth Social στις 9 Δεκεμβρίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε