Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Kουτιά του φαρμάκου Ozempic για τον διαβήτη βρίσκονται σε πάγκο φαρμακείου στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, στις 17 Απριλίου 2023. (Mario Tama/Getty Images)

Το δημοφιλές φάρμακο που χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες

Ένα φάρμακο που αυξάνεται σε δημοτικότητα λόγω της χρήσης του για σκοπούς απώλειας βάρους μπορεί να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το Ozempic, που πωλείται επίσης με την εμπορική ονομασία Wegovy, είναι στην πραγματικότητα μια συνταγογραφούμενη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, το αποτέλεσμα απώλειας βάρους του φαρμάκου έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά του, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο της υγείας.

Η Health Canada, η οποία είναι υπεύθυνη για την εθνική πολιτική υγείας του Καναδά, εξέδωσε προειδοποίηση αυτόν τον μήνα ότι η χρήση του Ozempic για απώλεια βάρους «δεν αποτελεί εγκεκριμένη ένδειξη» και ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει «σοβαρές παρενέργειες», όπως παγκρεατίτιδα, σοβαρά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όγκους του θυρεοειδούς και προβλήματα στα νεφρά, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας.

Σε μια ενημέρωση της 31ης Μαΐου, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσε ότι παρόλο που οι ενέσεις Wegovy έχουν εγκριθεί για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων παχυσαρκίας, το φάρμακο είναι «διαθέσιμο μόνο με ιατρική συνταγή».

Μπορεί επίσης να υπάρξουν ψυχιατρικές συνέπειες από τη χρήση του Ozempic. Μια έκθεση της Wall Street Journal της 18ης Απριλίου αναφέρει ότι πολλοί που χρησιμοποιούν το Ozempic και παρόμοια φάρμακα βιώνουν παράξενα όνειρα.

Εκπρόσωπος της Novo Nordisk, η οποία παρασκευάζει το Ozempic και το Wegovy, παραδέχτηκε στο μέσο ενημέρωσης ότι η εταιρεία είχε λάβει αναφορές για χρήστες που έβλεπαν ανώμαλα όνειρα, αλλά επέμεινε ότι δεν είχε αρκετές πληροφορίες για να συνδέσει το φαινόμενο με το φάρμακο.

Η Epoch Times επικοινώνησε με τη Novo Nordisk για σχόλια.

Αλλαγή της σχέσης με το φαγητό

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το φάρμακο να αλλάξει τη σχέση των ανθρώπων με το φαγητό. Σε συνέντευξή του στο Wired στις 12 Ιουνίου, ο καθηγητής Τζενς Γιούλ Χολστ (Jens Juul Holst), επιστήμονας του οποίου το έργο οδήγησε στην ανάπτυξη φαρμάκων όπως το Ozempic, προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το φάρμακο μπορεί να χάσουν την όρεξή τους καθώς και «την ευχαρίστηση του φαγητού».

«Η λαχτάρα για φαγητό για μερικούς ανθρώπους αφαιρείται όταν παίρνουν φάρμακα GLP-1», όπως το Ozempic, είπε. Το Ozempic δρα μιμούμενο την πρωτεΐνη GLP-1 (Glucagon-Like Peptide 1) στο σώμα. Όταν λαμβάνεται, το φάρμακο ενεργοποιεί τους υποδοχείς GLP-1 και αυξάνει την ινσουλίνη για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ταυτόχρονα, το αίσθημα της πείνας ελαχιστοποιείται τεχνητά.

Μια οικογένεια απολαμβάνει τη γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών, στο Στάμφορντ Κόννορτ, στις 24 Νοεμβρίου 2016. (John Moore/Getty Images)

 

«Έτσι, δεν τρώτε μέσω της θεραπείας με GLP-1 επειδή έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το φαγητό. Αυτό μπορεί τελικά να είναι ένα πρόβλημα, ότι μόλις το ακολουθήσετε για ένα ή δύο χρόνια, η ζωή είναι τόσο οικτρά βαρετή που δεν αντέχετε άλλο και πρέπει να επιστρέψετε στην παλιά σας ζωή».

Σε συνέντευξή του στο Healthline, ο Δρ Ντάνιελ Μασέλι (Dr. Daniel Maselli), ειδικός στην ιατρική της παχυσαρκίας, εξήγησε ότι η σεμαγλουτίδη, μια άλλη ονομασία του Ozempic, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, θα επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους και τα αποτελέσματα του φαρμάκου θα ποικίλουν κατά μήκος ενός φάσματος, είπε.

«Η σεμαγλουτίδη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Στο ένα άκρο, έχουμε πολύ ελάχιστη επίδραση στην όρεξη καθόλου, και στο άλλο άκρο, έχουμε ασθενείς που έχουν τόσο υπερβολικά ρυθμισμένη όρεξη που μπορεί να χάσουν τόσο την επιθυμία για φαγητό όσο και την ευχαρίστηση από το φαγητό σημαντικά».

Απώλεια βάρους και κίνδυνοι

Μια μελέτη του Μαρτίου 2021 που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η χρήση του Ozempic μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Δοκιμάστηκε το φάρμακο σε 1.961 ενήλικες που είχαν δείκτη μάζας σώματος (Body-Mass Index-BMI) 30 ή μεγαλύτερο.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα 2,4 mg σεμαγλουτίδης μία φορά την εβδομάδα μαζί με παρέμβαση στον τρόπο ζωής «σχετίζονταν με διατηρήσιμη, κλινικά σχετική μείωση του σωματικού βάρους» μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων συμμετεχόντων.

Ωστόσο, έχουν επίσης εντοπιστεί αρνητικές επιπτώσεις αυτής της απώλειας βάρους. Σε δημοσίευμα της 23ης Απριλίου από τους New York Times αναφέρεται το παράδειγμα μιας γυναίκας από το Νιου Τζέρσεϊ που υπέστη υποσιτισμό μετά τη λήψη του Ozempic.

Επιπλέον, η απώλεια βάρους από τη λήψη του Ozempic ενδέχεται να μην είναι μακροχρόνια. Στον ιστότοπό του, ο Health Canada επικαλέστηκε μια μελέτη του 2022, η οποία διαπίστωσε ότι μη διαβητικοί άνθρωποι που έπαιρναν σεμαγλουτίδη κατέληξαν να ξαναπάρουν μεγάλο μέρος του βάρους τους μέσα σε ένα χρόνο από τη διακοπή του φαρμάκου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε