Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Συμμετέχοντες κυματίζουν τη γαλλική σημαία επευφημώντας τους Γάλλους οδηγούς αυτοκινήτων που συμμετέχουν στο κομβόι ελευθερίας κατά των περιορισμών της COVID-19, κοντά στο Καναδικό Εθνικό Μνημείο στο Βίμι, στη βόρεια Γαλλία, στις 11 Φεβρουαρίου 2022. Το σύνθημα γράφει «Ο τελευταίος προμαχώνας». (Pascal Rossignol/Reuters)

Το Γαλλικό «Κομβόι Ελευθερίας» προσεγγίζει το Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ — Η Γαλλία κινητοποίησε την Παρασκευή στο Παρίσι χιλιάδες αστυνομικούς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και φορτηγά με κανόνια νερού για να αποτρέψει τις νηοπομπές αυτοκινητιστών που φτάνουν στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους περιορισμούς της COVID-19.

Σημεία ελέγχου έχουν δημιουργηθεί σε σταθμούς διοδίων και σε εισόδους μεγάλων δρόμων ενώ φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε όλο το κέντρο της πόλης ενόψει των συγκεντρώσεων που οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το Σαββατοκύριακο.

Εμπνευσμένοι από τις διαδηλώσεις του «Κονβόι της Ελευθερίας» στον Καναδά, οι αυτοκινητιστές – προερχόμενοι από πολλές πόλεις της Γαλλίας – αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το Παρίσι και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη, κάτι που πηγαίνει ενάντια στις εντολές τις αστυνομίας.

«Κάνουμε κύκλους εδώ και τρία χρόνια», είπε ο συνταξιούχος Τζεν Μαρί Αζαίς, μέλος του «Convoie de Liberte» που κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα από τα νοτιοδυτικά, αναφερόμενος στη στρατηγική της Γαλλίας κατά της COVID-19.

«Είδαμε τους Καναδούς και είπαμε στον εαυτό μας: «Είναι φοβερό, αυτό που κάνουν». Σε οκτώ μέρες, μπουμ, κάτι πυροδότησε».

Κατά την βραδινή ώρα αιχμής, η αστυνομία άρχισε να ελέγχει τα έγγραφα των οδηγών σε διάφορα σημεία εισόδου στο κέντρο της πόλης. Περισσότεροι από 7.000 αξιωματικοί θα κινητοποιηθούν τις επόμενες 72 ώρες.

Τα μέλη της νηοπομπής αντάλλαξαν πληροφορίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να εισέλθουν στην πόλη, αποφεύγοντας την παρουσία της αστυνομίας που περιλάμβανε εξοπλισμό ανύψωσης βαρέων αντικειμένων, για να διαλύσει τυχόν αυτοσχέδια οδοφράγματα.

«Πάντα προστατεύαμε το δικαίωμα της διαμαρτυρίας… αλλά χρειαζόμαστε αρμονία και πολλή συλλογική καλή θέληση», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα Ouest France, ενώ ενθάρρυνε για ηρεμία.

Ο πρωθυπουργός του, Ζαν Καστέξ, ήταν πιο ευθύς. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν αλλά όχι να εγκλωβίσουν την πρωτεύουσα, είπε.

Οι καναδικές διαδηλώσεις έφεραν μαζί τους φορτηγατζήδες που διαφωνούσαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τη διασυνοριακή κυκλοφορία.

Στη Γαλλία όμως, είναι οι απλοί πολίτες που είναι εξοργισμένοι με τους κανόνες της COVID-19 που επιβιβάζονται στα οχήματά τους. Οι διαμαρτυρίες δείχνουν σημάδια συνένωσης των ανόμοιων αντιπάλων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δύο μήνες πριν από τις εκλογές στις οποίες αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο εκνευρισμός του κόσμου στη Γαλλία σχετικά με τους περιορισμούς της COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρέως επιβαλλόμενου πιστοποιητικού εμβολιασμού, έχει ήδη προκαλέσει αυξανόμενα κύματα διαδηλώσεων.

Στην Τουλούζη, μια γυναίκα που επευφημούσε τους αυτοκινητιστές είπε ότι οι διαδηλωτές πρέπει να αψηφήσουν τις εντολές της αστυνομίας για παραμονή έξω από τα όρια της πόλης του Παρισιού.

«Οι αρχές δεν μπορούν να μπλοκάρουν τους πάντες», είπε, αποκρύπτοντας το όνομά της. «Οι νηοπομπές πρέπει να το αναγκάσουν, πρέπει ακόμα να προσπαθήσουν να μπουν μέσα».

Κάποια άτομα μέσα στο πλήθος που επευφημούσαν το κομβόι φορτηγών και τροχόσπιτων στο Βίμι της βόρειας Γαλλίας, φορούσαν τα κίτρινα γιλέκα που χαρακτήριζαν τις διαδηλώσεις του 2018 και 2019 πριν από την πανδημία.

Με τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη να οδηγεί τον πληθωρισμό υψηλότερα, τα νοικοκυριά αισθάνονται και πάλι μια πίεση στους προϋπολογισμούς και η απογοήτευση του κοινού σιγοβράζει.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε