Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, σε συνέντευξη τύπου μετά την ακρόαση για την καταδίκη του οργανισμού Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις 13 Ιανουαρίου 2023. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν απαντά: Ο Τραμπ δημιούργησε «λανθασμένη προσδοκία» ότι θα συλληφθεί

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ ανταπέδωσε τα πυρά των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιδιώκουν να εξετάσουν την υπόθεση που έχει αναλάβει εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας την πρώτη δημόσια απάντηση στον ισχυρισμό του πρώην προέδρου ότι σύντομα θα του απαγγελθούν κατηγορίες από το γραφείο του Μπραγκ.

«Η επιστολή σας με ημερομηνία 20 Μαρτίου 2023 (η «Επιστολή»), αντίθετα, είναι μια [πρωτοφανής] έρευνα σχετικά με μια εκκρεμή τοπική δίωξη», έγραψε το γραφείο του Μπραγκ (pdf) στους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων. H επιστολή αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία. H επιστολή των Ρεπουμπλικάνων «ήρθε μόνο αφού ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε μια ψευδή προσδοκία ότι θα συλληφθεί την επόμενη ημέρα και οι δικηγόροι του φέρεται να σας προέτρεψαν να παρέμβετε. Κανένα από τα δύο γεγονότα δεν αποτελεί νόμιμη βάση για έρευνα του Κογκρέσου», σύμφωνα με το γραφείο του Μπραγκ.

Εάν το γραφείο του Μπραγκ συμμορφωθεί με το αίτημα, θα «παρέμβει στην επιβολή του νόμου» και η επιστολή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αποτελεί «παράνομη εισβολή στην κυριαρχία της Νέας Υόρκης», σύμφωνα με την επιστολή. Γράφτηκε από τον γενικό σύμβουλο του Μπραγκ, Λέσλι Β. Μτάμπεκ, και φέρει ημερομηνία 23 Μαρτίου.

Η επιστολή αποτελεί το πρώτο δημόσιο σχόλιο που έκανε ο Μπραγκ ειδικά για την έρευνα σε βάρος του Τραμπ, αφού ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες την Τρίτη, αν και η Τρίτη πέρασε χωρίς να συμβεί οτιδήποτε τέτοιο. Μέχρι στιγμής, τα αιτήματα των Epoch Times για σχόλια προς το γραφείο του Μπραγκ έχουν μείνει αναπάντητα.

Ωστόσο, η επιστολή παρείχε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα και το αν το σώμα ενόρκων θα απαγγείλει κατηγορία κατά του Τραμπ. Αρκετοί μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κόεν και ο συνάδελφός του Ρόμπερτ Καστέλο, κατέθεσαν ενώπιον του σώματος ενόρκων τις τελευταίες ημέρες, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερες εικασίες για την υπόθεση.

«Εάν το σώμα ενόρκων απαγγείλει κατηγορίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ, η εισαγγελία θα έχει την υποχρέωση, όπως σε κάθε υπόθεση, να παράσχει στον κατηγορούμενο σημαντικό όγκο αποκαλύψεων από τα αρχεία της, ώστε να προετοιμάσει την υπεράσπισή του», αναφέρεται στο έγγραφο. Οι ισχυρισμοί των Ρεπουμπλικανών της Βουλής ότι το γραφείο του «επιδιώκει την άσκηση δίωξης για πολιτικούς σκοπούς είναι αβάσιμοι και, ανεξαρτήτως αυτού, το κατάλληλο φόρουμ για μια τέτοια αμφισβήτηση είναι τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, τα οποία είναι εξοπλισμένα για να εξετάζουν τέτοιες ενστάσεις».

Ο Τραμπ ξεκινά την εκστρατεία του 2024

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον πρόεδρο του δικαστικού σώματος Τζιμ Τζόρνταν, τον πρόεδρο της εποπτείας Τζέιμς Κόμερ και τον πρόεδρο της διοίκησης Μπράιαν Στιλ, ζήτησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πληροφορίες και καταθέσεις σχετικά με την έρευνα του Μπραγκ και χαρακτήρισαν την έρευνα ως πιθανώς πολιτικά υποκινούμενη. Έγραψαν ότι το γραφείο του Μπραγκ έχει συχνά μειώσει τις κατηγορίες κακουργήματος για βίαιους παραβάτες στη Νέα Υόρκη, αλλά φέρεται να επιδιώκει να αυξήσει τις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ για ένα περιστατικό που συνέβη το 2016.

«Η απόφασή σας να ασκήσετε μια τέτοια δίωξη με πολιτικά κίνητρα -ενώ υιοθετείτε προοδευτικές πολιτικές ποινικής δικαιοσύνης που επιτρέπουν στα άτομα που διαπράττουν συνεχώς εγκλήματα [να] κυκλοφορούν στους δρόμους» του Μανχάταν- απαιτεί έλεγχο από το Κογκρέσο σχετικά με το πώς τα κονδύλια για τη δημόσια ασφάλεια που χορηγούνται από το Κογκρέσο εφαρμόζονται από τις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου», έγραψε ο Τζόρνταν στο γραφείο του εισαγγελέα.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει ότι θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024 κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης στην έπαυλή του Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 15 Νοεμβρίου 2022. (Alon Skuy/AFP via Getty Images)

 

Μετά την ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social με την οποία ανακοίνωσε ότι θα συλληφθεί σύντομα, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν κάνει κύκλους γύρω από τον πρώην πρόεδρο, κατηγορώντας τον Μπραγκ και τους Δημοκρατικούς ότι επιδίδονται σε ένα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών. Ορισμένοι νομικοί, επίσης, έχουν δυσφημίσει την υπόθεση του Μπραγκ και έχουν υποστηρίξει ότι πρόκειται για μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία του νόμου.

Εκπρόσωπος του Τραμπ δήλωσε στην Epoch Times το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ο Τραμπ δεν έχει λάβει καμία ειδική πληροφορία σχετικά με πιθανή απαγγελία κατηγοριών και άφησε να εννοηθεί ότι ο πρώην πρόεδρος αντιδρούσε σε δημόσια διαθέσιμες αναφορές που αναφέρονταν σε ανώνυμες αναφορές. Μια αποκαλούμενη «δικαστική πηγή» δήλωσε σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία την περασμένη Παρασκευή ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να παραπεμφθεί σύντομα σε δίκη σε σχέση με την υπόθεση, η οποία εμβαθύνει στις φερόμενες πληρωμές για την απόκρυψη χρημάτων που δόθηκαν στη Στόρμι Ντάνιελς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Εάν ο Τραμπ συλληφθεί, θα είναι η πρώτη φορά για νυν ή πρώην πρόεδρο. Από την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών, κανένας πρόεδρος δεν έχει αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία του για τον Λευκό Οίκο το 2024, αν του απαγγελθούν κατηγορίες. Μια συγκέντρωση στο Γουέικο του Τέξας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα.

Η εφημερίδα Epoch Times επικοινώνησε με το γραφείο του Μπραγκ και με εκπρόσωπο του Τραμπ για σχόλια.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε