Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Η Σου Να καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης για τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. (The Epoch Times)

Το Πεκίνο καταδικάζει ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ σε 8 χρόνια φυλάκιση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Δικαστήριο του Πεκίνου καταδίκασε έναν ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, καθώς πλησιάζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022.

Η σκληρή ποινή εκθέτει και πάλι τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), καθώς το καθεστώς επιδιώκει να εξυψώσει την πολιτική του εικόνα κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Αγώνων, σύμφωνα με τον Γου Σαοπίνγκ, Κινέζο δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα πρέπει να ανοίξει τα μάτια της στην τρέχουσα κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα υπό το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και δεν θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί του», δήλωσε ο Γου στην Epoch Times.

«Αυτό είναι ντροπή για τη ΔΟΕ».

Η Σου Να, μια 53χρονη ζωγράφος νεκρών φύσεων από το Πεκίνο, είναι μία από τους 11 Κινέζους πολίτες που συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2020 επειδή παρείχαν φωτογραφίες και πληροφορίες στην κινεζική έκδοση της Epoch Times κατά τη διάρκεια της πρώιμης επιδημίας του COVID-19 στην Κίνα.

Όλοι τους είναι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ. Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πνευματική εξάσκηση που βασίζεται στις βασικές αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας και περίπου 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι το ασκούσαν στην Κίνα το 1999. Εκείνη την εποχή, το κινεζικό καθεστώς θεώρησε τη δημοτικότητα της πρακτικής ως απειλή και ξεκίνησε μια πανεθνική εκστρατεία διώξεων για την εξάλειψή της.

«Η Σου Να και οι άλλοι δεν είναι μόνο αθώοι αλλά και άξιοι», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής του, Σιε Γιανγί, ο οποίος εμποδίστηκε να υπερασπιστεί τον πελάτη του στη δίκη της 15ης Οκτωβρίου 2021.

Η Σου κρατούνταν σε τοπικό κέντρο κράτησης εν αναμονή της δίκης για περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που συνελήφθησαν οι 11. Καταδικάστηκε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ εκτελούν ασκήσεις σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάλουν Ντάφα στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, την 1η Μαΐου 2021. (Sun Hsiang-yi/The Epoch Times)

 

Το δικαστήριο καταδίκασε την Σου στις 14 Ιανουαρίου σε οκτώ χρόνια φυλάκισης -η μεγαλύτερη ποινή από τους 11. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ποινές μεταξύ δύο και πέντε ετών, σύμφωνα με τον δικηγόρο που τον εκπροσωπεί.

Το κινεζικό καθεστώς είχε ήδη διαλύσει την οικογένεια της Σου 14 χρόνια πριν, καθώς ο κόσμος προετοιμαζόταν για τους Αγώνες του 2008.

Η αστυνομία του Πεκίνου συνέλαβε την Σου και τον σύζυγό της τον Ιανουάριο του 2008 με τη δικαιολογία του “ολυμπιακού ελέγχου”.

Ο σύζυγός της, Γιου Τζου, ένας λαϊκός μουσικός, βασανίστηκε μέχρι θανάτου για την πίστη του μέσα σε δύο εβδομάδες από τη σύλληψή του, σε ηλικία 42 ετών. Η Σου δεν της επετράπη να παραστεί στην κηδεία του και αργότερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών.

Yu Zhou και Xu Na. (Minghui.org)

 

Αυτό που συνέβη σε αυτό το ζευγάρι θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, δήλωσε ο Γου.

Το Πεκίνο είναι η πρώτη πόλη που φιλοξενεί τόσο τους θερινούς όσο και τους χειμερινούς Αγώνες, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για πλήρες μποϊκοτάζ λόγω του άθλιου ρεκόρ του ΚΚΚ στα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο θα έπρεπε να αποκλείσει την Κίνα ως χώρα υποδοχής.

«Κάθε αδικία σε αυτόν τον κόσμο, ακόμη και αν είναι μακριά, εξακολουθεί να είναι σχετική με εσάς, επειδή πάντα βασανίζει τη συνείδησή σας», έγραψε η Σου σε μια προσωπική δήλωση.

Δεν μπορεί να ξεχάσει τον τρομερό πόνο που βίωσε κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κράτησής της στο Πεκίνο, ανέφερε στη δήλωση, υπενθυμίζοντας τις σκοτεινές ημέρες που πέρασε.

«Κάνει τη ζωή χειρότερη από τον θάνατο», είπε η Σου για την πρώτη πενταετή κράτηση που υπέστη, η οποία ξεκίνησε το 2001. Τότε 32 ετών, υπέστη πολλές φορές σκληρά βασανιστήρια. Έχει περάσει συνολικά περίπου 10 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

«Πόσο θα ήθελα να ήμουν στο Άουσβιτς αντί για μια κινεζική φυλακή. Στους ναζιστικούς θαλάμους αερίων, θα μπορούσε κανείς να πεθάνει γρήγορα», ανέφερε η Σου στη δήλωσή της. «Ο σκοπός του [εγκλήματος] των Ναζί κατά της ανθρωπότητας ήταν να καταστρέψουν το σώμα των Εβραίων, ενώ ο σκοπός [του ΚΚΚ] είναι να καταστρέψει το ανθρώπινο πνεύμα, τη συνείδηση».

Όταν αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πίστη της υπό βασανιστήρια, ένας αστυνομικός της είπε με σοβαρό τρόπο: «Θα πρέπει να κάνω αίτηση για κρανιοτομή και να αφαιρέσω τον εγκέφαλό σου».

«[Το ΚΚΚ] έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο δικηγόρος δικαιωμάτων Γου, καλώντας σε συνεχή έκκληση για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που θα ξεκινήσουν στις 4 Φεβρουαρίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει εκφράσει την ανησυχία του για τους 11 Κινέζους πολίτες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Σου, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Epoch Times τον περασμένο Αύγουστο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση [της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας] να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους και τους συνδέσμους τους που κρατούνται για το ρεπορτάζ τους σχετικά με τους περιορισμούς του COVID-19 και να σταματήσει τις προσπάθειές της να φιμώσει όσους προσπαθούν να αναφέρουν την αλήθεια», δήλωσε εκπρόσωπος.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, η ομάδα υπεράσπισης δημοσιογράφων με έδρα τη Νέα Υόρκη, ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση και την απόρριψη όλων των κατηγοριών, σε ανακοίνωσή της τον Αύγουστο.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Bitter Winter Μάσιμο Ιντροβίνιε μίλησε για τη σύλληψη σε προηγούμενη συνέντευξή του, λέγοντας ότι το καθεστώς φοβάται περισσότερο την αλήθεια και την ελεύθερη πληροφόρηση παρά τα όπλα.

Στις χώρες που έχουν ανακοινώσει διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Λιθουανία, το Βέλγιο, η Δανία και η Εσθονία.

Οι Λουό Τσιόνγκ και Τσανγκ Τσουν συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε