Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει δήλωση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα τη Ρωσία και την Ουκρανία στην Άγκυρα, Τουρκία, στις 28 Φεβρουαρίου 2022. (Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω dia images via Getty Images)

Τουρκία: Ο πληθωρισμός στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, ο ΔΤΚ αυξάνεται σχεδόν 80 τοις εκατό ετησίως

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ένα μέτρο του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 78,62% ετησίως και 4,95% μηνιαίως τον Ιούνιο, σύμφωνα με δελτίο τύπου της 4ης Ιουλίου από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν έφτασε το 80,4%. Σε μηνιαία βάση, το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε κατά 10,59%, η στέγαση κατά 8,34% και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 2,09%.

Οι μεταφορές αυξήθηκαν περισσότερο σε ετήσια βάση, εκτοξεύοντας το κόστος κατά 123,37%. Ακολούθησαν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 93,93 τοις εκατό, τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός κατά 81,14 τοις εκατό, τα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εστιατόρια κατά 79,55 τοις εκατό, η στέγαση κατά 75,09 τοις εκατό και τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός κατά 70,99 τοις εκατό.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Witold Bahrke, ανώτερος μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Nordea Asset Management που εδρεύει στη Δανία, κατηγοριοποίησε την Τουρκία ως μια «κατηγορία μόνη της» όσον αφορά τον πληθωρισμό στις αναδυόμενες αγορές. Κατηγόρησε την έλλειψη αξιόπιστης πολιτικής αντίδρασης.

«Ο πληθωρισμός είναι ένα γενικό ζήτημα για [τις αναδυόμενες αγορές]. Και στην Τουρκία, καταλήγουμε σε ένα τοξικό μείγμα, καθώς έχουμε επίσης ένα ζήτημα πολιτικής», δήλωσε ο Bahrke, προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω εξασθένηση της λίρας. Πέρυσι, η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Φέτος, έχει υποχωρήσει κατά 21 τοις εκατό.

Οι πολιτικές του Ερντογάν

Αν και η Τουρκία αντιμετωπίζει τις ίδιες πληθωριστικές πιέσεις με άλλα έθνη, οι πολιτικές του Ερντογάν λέγεται ότι έχουν επιδεινώσει την κρίση, καταρρίπτοντας την αξία της λίρας και καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες.

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων χωρών αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ο Ερντογάν έδωσε εντολή στην κεντρική τράπεζα της χώρας τον Σεπτέμβριο να μειώσει τα επιτόκια. Από τον Δεκέμβριο, η Τουρκία έχει διατηρήσει τα επιτόκια στο 14%. Ο Ερντογάν έχει υπερασπιστεί την οικονομική του πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα μειώσει τον πληθωρισμό.

Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει προς τα κάτω τα επιτόκια αντί να τα αυξάνει παρά το υψηλό κόστος ζωής. Ο πρόεδρος αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στα «κατάλληλα» επίπεδα μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

«Δεδομένων των ανισορροπιών, μια οικονομική ήπια προσγείωση φαίνεται να είναι το καλύτερο σενάριο, αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα είναι εύκολη ή επιθυμητή ενόψει των εκλογών», δήλωσε στο Reuters ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος της East Capital με έδρα το Ντουμπάι.

Η Barclays αναμένει ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κορυφωθεί στο 88% περίπου σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο και στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί στο 67% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε