Κυριακή, 03 Μαρ, 2024

Τραμπ: «Μεγάλο λάθος» της κυβέρνησης Μπάιντεν να κλείσει την Πρωτοβουλία για την Κίνα

Η πρόσφατη κίνηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) της κυβέρνησης Μπάιντεν να τερματίσει την Πρωτοβουλία για την Κίνα είναι ένα “μεγάλο λάθος”, δήλωσε το Σάββατο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ομιλία του στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC). Ο Τραμπ προέβη επίσης σε παρατηρήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στις 23 Φεβρουαρίου ότι τερματίζει το πρόγραμμα China Initiative, το οποίο πρωτοστατούσε σε μια άνευ προηγουμένου καταστολή της οικονομικής κατασκοπείας, της εμπορικής κλοπής και της μεταφοράς τεχνολογίας από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 από την κυβέρνηση Τραμπ.

«Είμαι έκπληκτος που το βλέπω αυτό. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να το κάνουμε αυτό… Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Τραμπ σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να τερματίσει το πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας The Epoch Times, Γιαν Γικέλεκ.

«Η Κίνα, όπως γνωρίζετε, είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης, αλλά μπορεί να είναι ένας πολύ επικίνδυνος παίκτης με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάθιου Όλσεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 23 Φεβρουαρίου ότι η πρωτοβουλία για την Κίνα σχεδιάστηκε ως μια συνεκτική προσέγγιση των προκλήσεων που θέτει το ΚΚΚ και «καθοδηγείται από αληθινές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το FBI διεξήγαγε περίπου 1.000 έρευνες σε 56 περιφερειακά γραφεία σχετικά με την απόπειρα κλοπής εμπορικών μυστικών από την Κίνα έως τον Φεβρουάριο του 2020, δήλωσε τότε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι. Η Κίνα έχει επίσης εμπλακεί σε περίπου το 80% όλων των κατηγοριών οικονομικής κατασκοπείας που έχει υποβάλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και συνδέεται με το 60% όλων των υποθέσεων κλοπής εμπορικών μυστικών. Η πρωτοβουλία έχει οδηγήσει σε δεκάδες διώξεις από την έναρξή της, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το τέλος του έτους 2021.

Όμως, υπήρξαν αυξανόμενες ανησυχίες από την κοινότητα των πολιτικών δικαιωμάτων ότι το πρόγραμμα εξέφραζε «μια αφήγηση μισαλλοδοξίας και προκατάληψης», δήλωσε ο Όλσεν. Είπε επίσης ότι η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις διώξεις του υπουργείου για ορισμένες υποθέσεις απάτης που αφορούν ερευνητικές επιχορηγήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι διώξεις αυτές θα μπορούσαν τελικά να «οδηγήσουν σε μια ψυχρή ατμόσφαιρα για τους επιστήμονες και τους μελετητές» και να απειλήσουν μακροπρόθεσμα την ακαδημαϊκή έρευνα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα θα αντικατασταθεί από μια ευρύτερη, νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των απειλών «από μια σειρά εχθρικών εθνών-κρατών» και το Υπουργείο Δικαιοσύνης «θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα» στις απειλές από το ΚΚΚ, δήλωσε ο Όλσεν.

Η Ταϊβάν μπορεί να υποστεί “παρόμοια” κατάσταση με την Ουκρανία

Το CPAC είναι ένα ετήσιο πολιτικό συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν συντηρητικοί ακτιβιστές και εκλεγμένοι αξιωματούχοι και το οποίο ξεκίνησε το 1974. Φέτος, το συνέδριο πραγματοποιείται στο The Rosen Shingle Creek στο Ορλάντο της Φλόριντα, από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στα παρασκήνια ότι όσον αφορά την εισβολή στην Ουκρανία, πιστεύει ότι «κάτι παρόμοιο» θα μπορούσε να συμβεί στην Ταϊβάν, όταν ρωτήθηκε για το πόσο ανησυχεί ότι η Κίνα μπορεί να εισβάλει στην Ταϊβάν.

«Ο τρόπος με τον οποίο αποχωρήσαμε από το Αφγανιστάν ήταν μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία της χώρας μας – στην πραγματικότητα πιστεύω ότι αν δεν είχε συμβεί αυτό, ίσως να μην είχαμε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τραμπ. «Νομίζω ότι όταν το είδε αυτό ο Πούτιν και όταν το είδε αυτό ο πρόεδρος Σι της Κίνας … πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία και νομίζω ότι θα οδηγήσει επίσης σε κάτι παρόμοιο που θα συμβεί στην Ταϊβάν».

Και συνέχισε: «Ήθελαν να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τώρα τελειώσει. Ας δούμε τι θα συμβεί». Ο πρώην πρόεδρος καταδίκασε τις πρόσφατες εισβολές κινεζικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, εννέα κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στην ADIZ της Ταϊβάν, σηματοδοτώντας τη 13η τέτοια κίνηση στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν αυτόν τον μήνα. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η τελευταία εισβολή περιελάμβανε οκτώ μαχητικά αεροσκάφη και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος.

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε «παγκόσμιο πόλεμο» και ότι «δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει».

«Νομίζω ότι είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει, δεν υπήρχε κανένας λόγος γι’ αυτό. Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν θα είχε συμβεί αν η κυβέρνησή μας ήταν στη θέση της».

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι τόσο λυπηρό, όταν το παρακολουθείς, όταν βλέπεις τι συμβαίνει», είπε ο Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε αν η κατάσταση τον κάνει να θέλει να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος, ο Τραμπ είπε: «Θέλω απλώς να κάνω το σωστό για τη χώρα και αυτό θα κάνουμε. Θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τη χώρα την κατάλληλη στιγμή. Θα σας ενημερώσουμε».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε