Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων Jacob Rees-Mogg φτάνει για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Downing Street στο Λονδίνο στις 16 Νοεμβρίου 2021. (Rob Pinney/Getty Images)

Βρετανός υπουργός υπαινίσσεται διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου λόγω των φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα μπορεί να είναι στο τραπέζι, υπαινίχθηκε την Πέμπτη ένας Βρετανός υπουργός του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε στους βουλευτές ότι «δεν έχει κλείσει κανένα εισιτήριο» για κανέναν υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για να παρακολουθήσει τους αγώνες τον Φεβρουάριο.

Η παρατήρηση -η πρώτη φορά που ένας βρετανός υπουργός υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το επόμενο έτος- έγινε μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Λευκός Οίκος «εξετάζει» το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ένα μποϊκοτάζ.

Όταν ρωτήθηκε από τον πρώην ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ για το αν θα διοργανωθεί επείγουσα συζήτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να «μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν ανατεθεί σε αυτό το δεσποτικό καθεστώς», ο Ρις-Μογκ είπε: «Είναι σωστό να υπενθυμίσουμε στην κομμουνιστική κυβέρνηση τις ηθικές της υποχρεώσεις».

Ενώ επανέλαβε την πάγια πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης ότι «δεν πιστεύει ότι τα αθλητικά μποϊκοτάζ λειτουργούν», όπως υποστήριξαν ορισμένοι υπουργοί τους τελευταίους μήνες όταν πιέστηκαν για μποϊκοτάζ, ο επικεφαλής των Κοινοτήτων έδωσε για πρώτη φορά κάτι που μοιάζει με υπαινιγμό για διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Είναι θέμα της Ολυμπιακής Επιτροπής να αποφασίσει αν οι αθλητές θα πρέπει ή όχι να παρευρεθούν στους αγώνες, αλλά «όσον αφορά [τους] υπουργούς της κυβέρνησης, αν θα ήθελαν να πάνε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μπορώ να πω στον αξιότιμο κύριο ότι δεν έχουν κλείσει εισιτήρια» είπε.

Μια πηγή του Whitehall δήλωσε στην Epoch Times ότι οι υπουργοί δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με την κυβερνητική συμμετοχή στους αγώνες.

Ο Ντάνκαν Σμιθ, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα (IPAC), δήλωσε ότι ενώ το σχόλιο του Ρις-Μογκ είναι ευπρόσδεκτο, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει δημοσίως το μποϊκοτάζ.

«Η σημερινή ανακοίνωση ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν σκοπεύουν να παρευρεθούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αν και είναι ευπρόσδεκτη, δεν αποτελεί μέχρι στιγμής μια σαφή δημόσια δήλωση», δήλωσε.

«Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν ενώ η κινεζική κυβέρνηση διαπράττει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων βιομηχανικής κλίμακας στην περιοχή των Ουιγούρων, στο Θιβέτ και στέλνει σχεδόν καθημερινά στρατιωτικές εισβολές στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν. Προσθέστε σε αυτό τις συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και ο κατάλογος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τεράστιος».

Ο ανώτερος Συντηρητικός πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό η βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να επιβεβαιώσει δημοσίως ότι κανένας υπουργός, διπλωμάτης ή άλλος Βρετανός αξιωματούχος δεν θα παραστεί στους αγώνες. Δεν μπορούμε να δώσουμε καμία νομιμοποίηση στο δεσποτικό καθεστώς της Κίνας».

Το IPAC, ένα διακομματικό, διεθνές δίκτυο περίπου 200 νομοθετών, έχει υποστηρίξει το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου σε περισσότερα από δέκα νομοθετικά σώματα σε όλο τον κόσμο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε