Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ένα αγγείο που φέρει το σύμβολο της σβάστικας βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας / The Epoch Times

Η σβάστικα: Ένα αρχαίο σύμβολο του ελέους

Πολύ καιρό πριν από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου ο κόσμος τηn γνώρισε ευρέως, η σβάστικα ήταν ανέκαθεν σύμβολο της σοφίας και του ελέους. Με μια ιστορία 3.000 ετών, το σύμβολο της σβάστικας προέρχεται από την αρχαία Ινδία και τους αρχαίους δυτικούς πολιτισμούς.

Αντιπροσωπεύει την συνεχή κίνηση – μια κίνηση όπως αυτής του ανεμόμυλου ή ενός νερόμυλου. Περιστρέφεται συνεχώς δεξιόστροφα και αριστερόστροφα. Όταν περιστρέφεται δεξιόστροφα, αντιπροσωπεύει την ροή, την δύναμη και την νοημοσύνη του σύμπαντος, ενώ όταν περιστρέφεται αριστερόστροφα αντιπροσωπεύει το έλεος. Αντιπροσωπεύει επίσης την συμπαντική αρμονία και την ισορροπία των αντιθέτων.

Χρυσός δίσκος διακοσμημένος από ροζέτες (σύμβολα του ήλιου) και σβάστικες (σύμβολα της ροής του Κόσμου) 8ος αιώνας π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου/The Epoch Times.

 

Η λέξη «σβάστικα» είναι σανσκριτική (της αρχαίας ινδικής γλώσσας) και σημαίνει «το αυτο-εκδηλωμένο σύμβολο». Με άλλα λόγια, είναι ένα σύμβολο αυτογνωσίας και το σημάδι ενός φωτισμένου ατόμου, γνωστού και ως Βούδα. Έτσι, τα αγάλματα ή εικόνες Βούδα φέρουν συχνά το σύμβολο αυτό στο στήθος ή στις παλάμες τους.

Η λέξη σβάστικα πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός των λέξεων «su» και «asati». Το su σημαίνει «καλό» και το asati σημαίνει «να υπάρχει». Σύμφωνα με την γραμματική της Σανσκριτικής, όταν οι δύο λέξεις ενώνονται, γίνονται Swasti. Το “-ka” είναι ένα επίθημα. Εάν η προέλευση αυτή είναι σωστή, τότε η κυριολεκτική έννοια είναι «αφήστε το καλό να επικρατήσει».

Στους δυτικούς πολιτισμούς, όπως ο αρχαίος ελληνικός, κελτικός, φινλανδικός και διάφορους αυτόχθονες πολιτισμούς, η σβάστικα ήταν επίσης ένα πολύ σημαντικό σύμβολο. Χρησιμοποιούνταν κυρίως στον τομέα της τέχνης στα ενδύματα, την αρχιτεκτονική, την κεραμική και την γλυπτική. Οι δυτικοί πολιτισμοί την αποκαλούν τροχό του φωτός. Στα Κινέζικα, είναι γνωστή ως σύμβολο «wan» (γουάν). Το «Wan» είναι ομόηχο του ιδεογράμματος που σημαίνει «δέκα χιλιάδες», αριθμού που χρησιμοποιείται συχνά για να συμβολίσει το τεράστιο μέγεθος της Δημιουργίας.

Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ πήρε το σύμβολο της σβάστικας, αυτό που ήθελε ήταν να διεκδικήσει την συμπαντική του δύναμη ως δική του. Έκτοτε, ο σύγχρονος κόσμος έχει συνδέσει το σύμβολο της σβάστικας με το καθεστώς και την ιδεολογία του Χίτλερ. Στην Γερμανία, το σύμβολο εξακολουθεί να είναι βαθιά στιγματισμένο. Ήρθε η ώρα για την σβάστικα να γυρίσει στην πραγματική της θέση και να ανακτήσει το αρχικό της νόημα.

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε