Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Βυθισμένοι δρόμοι και κατακλυσμένα κτίρια μετά από πλημμύρα στην κομητεία Μιανίνγκ στην επαρχία Σισουάν της νοτιοδυτικής Κίνας στις 27 Ιουνίου 2020. (STR / AFP μέσω Getty Images)

Κίνα: Οι πλημμύρες χειροτερεύουν καθώς τα νερά από το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών βυθίζουν πόλεις

Καταρρακτώδης βροχή συνέχισε να πέφτει σε δεκάδες πόλεις της Κίνας στις 29 Ιουνίου, οδηγώντας σε σοβαρές πλημμύρες. Σε αντίθεση όμως με προηγούμενες καταστροφές, κανένας ανώτερος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δεν έχει μέχρι στιγμής επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Επιπλέον, το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, που βρίσκεται στην άνω περιοχή του ποταμού Γιανγκτζέ στην επαρχία Χουμπέι και άλλες δεξαμενές άδειασαν το συσσωρευμένο νερό τους, επηρεάζοντας τις γύρω πόλεις.

Για παράδειγμα, στη Γουχάν, πρωτεύουσα της Χουμπέι, όπου ξέσπασε η πανδημία της νόσου COVID-19, τα νερά από τις πλημμύρες έφτασαν μέχρι και τις οροφές των αυτοκινήτων.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι η περιοχή του ποταμού Γιανγκτζέ θα βιώσει ακόμη περισσότερες βροχοπτώσεις τις επόμενες δέκα ημέρες. Υδρολόγοι έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το νερό που εκκενώνεται από τη δεξαμενή των Τριών Φαραγγιών μπορεί να παρασύρει τους ανθρώπους που ζουν πάνω στη φορά του ρεύματος.

Εκκένωση νερού

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Xinhua παρέθεσαν τα λόγια κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών απελευθέρωσε το συσσωρευμένο νερό από τη δεξαμενή του στις 29 Ιουνίου.

Η μέση ταχύτητα εκφόρτισης τη Δευτέρα ήταν 35.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο (περίπου 2,1 δισεκατομμύρια λίτρα ανά λεπτό), σύμφωνα με το άρθρο.

Το τμήμα υδάτινων πόρων της Χουμπέι ανακοίνωσε επίσης στις 29 Ιουνίου ότι εκκενώνει νερό από 1.081 τοπικές δεξαμενές αφού τα επίπεδα νερού υπερβαίνουν τα όρια συναγερμού.

Το τμήμα πρόσθεσε ότι οκτώ από αυτές τις δεξαμενές είναι μεγάλου μεγέθους, πράγμα που σημαίνει ότι η χωρητικότητά τους είναι μεγαλύτερη από 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (99,9 τρισεκατομμύρια λίτρα). 28 από αυτά είναι μεσαίου μεγέθους, με χωρητικότητα αποθήκευσης άνω των 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (9,9 τρισεκατομμύρια λίτρα) και 1.045 μικρού μεγέθους.

Η Γουχάν έχει τον ποταμό Γιανγκτζέ να την διαπερνάει. Η πόλη πλημμύρισε στις 29 Ιουνίου εξαιτίας της υψηλής στάθμης νερού του Γιανγκτζέ και της έντονης βροχόπτωσης.

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Hubei Jingshi ανέφερε ότι νερά είχαν εισέλθει στον πρώτο όροφο των κτιρίων σε ορισμένες γειτονιές της Γουχάν. Επιπλέον, 35 δρόμοι στις συνοικίες Τσιαοκού, Ουτσάνγκ, Χονγκσάν και Γκαοσίν έκλεισαν τη Δευτέρα λόγω των μεγάλων πλημμυρών.

Πολλές άλλες πόλεις στη Χουμπέι υπέφεραν επίσης από πλημμύρες.

Το κρατικό CCTV ανέφερε ότι το βράδυ τις 27ης Ιουνίου στην πόλη Γκουανγκσουί, τα νερά από την πλημμύρα έφτασαν τόσο ψηλά ώστε οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βγουν από τα αυτοκίνητα ή τα σπίτια τους.

Το καθεστώς δεν έχει ανακοινώσει κανένα σχετικό θάνατο, αλλά οι ντόπιοι μοιράστηκαν ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας γυναίκας που πέθανε αφού παρασύρθηκε από τα νερά της πλημμύρας.

Στις 27 Ιουνίου, οι πόλεις Γιτσάνγκ, Σιανγκγιάνγκ, Τζίνγκμεν, Σιαογκάν, Χουανγκάνγκ, Ενσί και Σενονγκτζιά ανέφεραν πλημμύρες. 7.005 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και περίπου 650.000 άλλοι υπέστησαν απώλειες λόγω των πλημμυρών, σύμφωνα με τις αρχές.

Η κεντρική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προβλέπονται περισσότερες βροχοπτώσεις που θα φτάσουν στις άνω περιοχές του Φράγματος των Τριών Φαραγγιών κατά το πρώτο μισό του Ιουλίου.

Στις πρώτες ώρες της 30ης Ιουνίου, η πόλη Σινγιάνγκ στην επαρχία Χενάν, η πόλη Σιτζιατζουάνγκ στην επαρχία Χεμπέι, η επαρχία Χενγκντόνγκ στην επαρχία Χουνάν και άλλες περιοχές ανέφεραν επίσης πλημμύρες.

Κινέζοι ηγέτες

26 από τις 34 επαρχίες και περιοχές της Κίνας ανέφεραν πλημμύρες τον Ιούνιο. Αλλά κανένας Κινέζος αξιωματούχος δεν έχει επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, αξιωματούχοι θα έκαναν μια επίσκεψη ως μέρος της προσπάθειας προπαγάνδας του Κόμματος. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και οι πρώην πρωθυπουργοί Ουεν Τζιαμπάο και Τζου Ρονγκτζί είχαν επισκεφθεί τη Γουχάν κατά τη διάρκεια των πλημμυρών το 2016, το 2010 και το 1998.

Στις 27 Ιουνίου, ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αναφορές ότι ο Ουεν συναντήθηκε με τον διευθυντή της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λανζού στο Πεκίνο στις 22 Ιουνίου. Από τον Οκτώβριο του 2019, δεν είχε συμμετάσχει σε καμία δημόσια δραστηριότητα.

Η χρονική στιγμή και η τοποθεσία – η σχολή είναι γνωστή για το πρόγραμμα υδραυλικής μηχανικής της – έχει κάνει τους σχολιαστές της Κίνας να υποθέτουν ότι οι πρόσφατες εμφανίσεις του Ουεν δεν είναι συμπτωματικές.

«Θέλει να δώσει το μήνυμα ότι επικεντρώνεται στο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών», δήλωσε ο σχολιαστής της Κίνας, Τανγκ Τζινγκγιουάν, σε μια συνέντευξη.

Πριν από την πολιτική του καριέρα, ο Ουεν ήταν για 17 χρόνια γεωλόγος και μηχανικός, αφού αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη γεωλογία.

Όσο ήταν πρωθυπουργός, ο Ουεν δεν είχε δείξει δημόσια υποστήριξη για το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών. Όταν πραγματοποιήθηκε η τελετή ολοκλήρωσης του φράγματος τον Μάιο του 2006, ούτε ο Ουεν ούτε ο Χου Τζιντάο – τότε Κινέζος ηγέτης και πρώην υδραυλικός μηχανικός – παρευρέθηκαν.

Εν τω μεταξύ, οι σημερινοί ηγέτες του Κόμματος δεν έχουν προβεί σε καμία ενέγεια για την αντιμετώπιση αυτής της εθνικής καταστροφής.

Στις 29 Ιουνίου, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ φιλοξένησε μια συνάντηση πολιτικών γραφείων στο Πεκίνο. Δεν έκανε καμία αναφορά για τις πλημμύρες, αλλά είπε: «Ο στρατός πρέπει να ακολουθεί ανεπιφύλακτα την απόλυτη ηγεσία του κόμματος… Ο στρατός πρέπει να είναι απολύτως πιστός, απόλυτα αγνός και απολύτως αξιόπιστος».

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια παρουσία του από τότε που ο Σι παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 Ιουνίου.

Στις 28 Ιουνίου, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ φιλοξένησε ένα φόρουμ εξωτερικού εμπορίου στο Πεκίνο. Ο Λι δεν αναφέρθηκε στις πλημμύρες, αλλά είπε ότι «η διατήρηση του εξωτερικού εμπορίου και των ξένων επενδύσεων είναι πολύ κρίσιμη», προσθέτοντας ότι η ανεργία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Μετά την επανεμφάνιση του ιού του ΚΚΚ στο Πεκίνο που συνέβη στις αρχές Ιουνίου, η ανώτερη ηγεσία του Κόμματος έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις.

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε