Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Υγειονομικό προσωπικό σε μονάδα που έχει συσταθεί για ασθενείς με ιό του ΚΚΚ στη Λίμα του Περού, στις 27 Φεβρουαρίου 2020. Εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το Πεκίνο γνώριζε μέχρι τότε τα ύποπτα κρούσματα που χρονολογούνται από τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά δεν το είπε στον κόσμο. (Hung Sung-Jun/Getty Images)

Αποκλειστικό: Η Κίνα είχε ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού μήνες πριν το επίσημο χρονοδιάγραμμα

Ενημέρωση: 14 Οκτωβρίου

Μια σειρά εγγράφων που διέρρευσαν δείχνουν ότι ασθενείς στην Κίνα με συμπτώματα παρόμοια με την COVID-19 νοσηλεύτηκαν μήνες πριν από το επίσημο χρονοδιάγραμμα του καθεστώτος, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο ερώτημα: πότε ακριβώς ο ιός του ΚΚΚ άρχισε να εξαπλώνεται στην Γούχαν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα;

Τουλάχιστον ένας ασθενής με συμπτώματα τύπου COVID-19 υποβλήθηκε σε θεραπεία τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία νοσοκομείου που έφτασαν στα χέρια της Epoch Times από μια αξιόπιστη πηγή με πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα. Δεκάδες ακόμη νοσηλεύτηκαν τον επόμενο μήνα.

Τα νοσοκομεία της Γούχαν ανέφεραν επίσης αρκετούς θανάτους τον Οκτώβριο του 2019 λόγω σοβαρής πνευμονίας, πνευμονικών λοιμώξεων και άλλων συμπτωμάτων παρόμοιων με αυτά των ασθενών με COVID-19.

Η επιτροπή υγείας της πόλης ανακοινώνει δημοσίως το ξέσπασμα μιας νέας μορφής πνευμονίας στις 31 Δεκεμβρίου 2019 – αφού οι δημοσιεύσεις ιατρών που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στα social media είχαν ήδη γίνει ευρέως γνωστές.

Σε επιστολή της 19ης Φεβρουαρίου που έφτασε στα χέρια της Epoch Times, μια εθνική ερευνητική ομάδα συγκροτημένη από την κεντρική κυβέρνηση, δηλώνει την επιθυμία της να εντοπίσει πρώιμα κρούσματα της νόσου. Ζητάει από τις τοπικές αρχές στοιχεία όλων των ιατρικών ιδρυμάτων της Γουχάν για την περίοδο 1ης Οκτωβρίου-10 Δεκεμβρίου 2019, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για ασθενείς που επισκέφτηκαν κλινικές πυρετού κοντά στην αγορά θαλασσινών Χουανάν, την αγορά που αξιωματούχοι αναγνώρισαν ως πηγή του ξεσπάσματος· επιπλέον, λεπτομέρειες για τα πρώτα 10 ύποπτα κρούσματα σε κάθε ιατρικό γραφείο με βαθμολογία δύο ή υψηλότερα (τρία είναι το υψηλότερο) και τους θανάτους από πνευμονία με συμπτώματα τύπου COVID-19.

Η επιστολή αναφέρει ότι εννέα νοσοκομεία, τα οποία έλαβαν τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19 στην πόλη, ήταν καθοριστικής σημασίας για την έρευνα.

Η Epoch Times κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μέρος των αρχείων τα οποία αναγνωρίζονται ως οι απαντήσεις 11 νοσοκομείων στην έρευνα αυτή.

Παρά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, η ειδική ομάδα ελέγχου της επιδημίας στην Γούχαν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στις 26 Φεβρουαρίου πως ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής είναι ένα άτομο με το επώνυμο Τσεν που αρρώστησε στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Δεν είναι σαφές εάν οι αρχές διενήργησαν έρευνες σχετικά με τα πρώτα κρούσματα πριν από τον Φεβρουάριο.

Για ορισμένους επικριτές, η έρευνα φαίνεται μάλλον περιορισμένη και αργοπορημένη. «Με μια τόσο μαζική αναπνευστική νόσο να έχει ξεσπάσει στην περιοχή, πώς και δεν έψαξαν όλα τα άλλα νοσοκομεία;», δήλωσε ο Σον Λιν, πρώην διευθυντής εργαστηρίου του κλάδου των ιογενών νόσων στο Walter Reed Army Institute of Research, στην Epoch Times.

«Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν», είπε, αποκαλώντας την καθυστερημένη έρευνα «γελοία».

Εικόνα 1: Ένα στιγμιότυπο οθόνης ενός εγγράφου που έχει διαρρεύσει το οποίο δείχνει λεπτομέρειες σχετικά με ασθενείς που πέθαναν από συμπτώματα τύπου COVID στο Νοσοκομείο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής της Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Μέρος των πληροφοριών έχουν αποκρυφθεί από την Epoch Times για την προστασία του απορρήτου των ασθενών. (Δόθηκε στην Epoch Times)

 

Ύποπτοι ασθενείς

Τα ληφθέντα αρχεία δείχνουν εννέα θανάτους λόγω συμπτωμάτων τύπου COVID-19 σε τρία νοσοκομεία.

Πέντε ήταν ασθενείς με σοβαρή πνευμονία που απεβίωσαν από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019 στο Νοσοκομείο No. 6 της Γουχάν, ένα από τα νοσοκομεία που αναφέρονται στην επιστολή. Το Νοσοκομείο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής της Γουχάν, ένα νοσοκομείο τριτοβάθμιας περίθαλψης, είχε τρεις θανάτους τον Οκτώβριο. Το Νοσοκομείο No. 8 της Γουχάν κατέγραψε έναν θάνατο.

Εικόνα 2: Στιγμιότυπο οθόνης ενός εγγράφου που έχει διαρρεύσει το οποίο δείχνει λεπτομέρειες ασθενών με συμπτώματα τύπου COVID στο Νοσοκομείο Puren Jiangan της Γουχάν, στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Μέρος των πληροφοριών έχουν αποκρυφθεί από την Epoch Times για την προστασία του απορρήτου των ασθενών. (Δόθηκε στην Epoch Times)

 

Οι ασθενείς απεβίωσαν μέσα σε μια περίοδο αρκετών ημερών έως περίπου τεσσάρων εβδομάδων μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων τους.

Ο Σου Τζεντσιάν, για παράδειγμα, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Νο 6 της Γουχάν. Ο 82χρονος άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα την 1η Οκτωβρίου 2019, συμπεριλαμβανομένου του βήχα χωρίς εμφανή αιτία και βήχα με λευκό φλέγμα, σημάδι αναπνευστικής λοίμωξης, σύμφωνα με την κλινική περιγραφή του νοσοκομείου. Ο ασθενής μεταφέρθηκε από άλλη μονάδα λίγο πριν τον θάνατό του στις 3 Νοεμβρίου.

Τρεις άλλοι ασθενείς στο ίδιο νοσοκομείο είχαν επίσης δυσκολία στην αναπνοή πριν πεθάνουν. Οι αξονικές τομογραφίες δείχνουν θολές ενδείξεις στους πνεύμονές τους – μοτίβο που ταιριάζει με τα συμπτώματα ασθενών με COVID-19.

Τα αρχεία εντόπισαν επίσης τουλάχιστον 40 άλλους ύποπτους ασθενείς για COVID-19 σε οκτώ νοσοκομεία, ο πρώτος ήταν ο 67χρονος Σιάο Νιενγουί, ο οποίος άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 και νοσηλεύτηκε στο Puren Jiang’an Νοσοκομείο της Γουχάν.

Εικόνα 3: Στιγμιότυπο οθόνης ενός εγγράφου που έχει διαρρεύσει που δείχνει λεπτομέρειες ενός ασθενούς με συμπτώματα τύπου COVID στο Νοσοκομείο No. 6 της Γουχάν, στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Μέρος των πληροφοριών έχει αποκρυφθεί από την Epoch Times για την προστασία του απορρήτου των ασθενών. (Δόθηκε στην Epoch Times)

 

Η Γουχάν διαθέτει 205 εγκαταστάσεις υγείας σε επίπεδο κοινότητας και δήμου και 66 ειδικά νοσοκομεία για την θεραπεία ασθενών με COVID-19, ανέφεραν αξιωματούχοι της πόλης τον Μάρτιο.

Η έλλειψη διαφάνειας της Κίνας έχει επικριθεί έντονα από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σταθερά αρνείται να επιτρέψει σε ειδικούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να μελετήσουν το ξέσπασμα στην χώρα. Στις 12 Φεβρουαρίου, ένας αξιωματούχος από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν ήταν ακόμη σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σε «άμεσα δεδομένα» σχετικά με το ξέσπασμα και ότι «συνεχίζει να ελπίζει σε μια πρόσκληση ώστε να γίνει αυτό».

Σε μια συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης που κυκλοφόρησε την 1η Μαΐου, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα δήλωσε επίσης ότι η Κίνα έχει αποκλείσει τους ειδικούς του οργανισμού από την έρευνα στην χώρα σχετικά με τον ιό.

Η Nicole Hao συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε