Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Ηλικιωμένος κάθεται σε ένα παγκάκι κατά την διάρκεια της επιδημίας του ιού του ΚΚΚ στο Όλνταμ της Αγγλίας, στις 29 Ιουλίου 2020. (Christopher Furlong / Getty Images)

Βρετανική έρευνα διαπιστώνει ότι η καραντίνα μπορεί να σκοτώσει περισσότερους, ενώ χιλιάδες ιατροί υποστηρίζουν εναλλακτική προσέγγιση

Το κλείσιμο των σχολείων και η απομόνωση των νέων αυξάνει τον συνολικό αριθμό θανάτων στην πανδημία του ιού του ΚΚΚ, σύμφωνα με μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το BMJ, ένα βρετανικό ιατρικό περιοδικό, δημοσίευσε στις 7 Οκτωβρίου ένα ερευνητικό έγγραφο από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σχετικά με την επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στην θνησιμότητα από την COVID-19.

Η έρευνα ήρθε καθώς χιλιάδες ιατροί και επιστήμονες της δημόσιας υγείας υπέγραψαν μια δήλωση υποστηρίζοντας μια προσέγγιση «εστιασμένης προστασίας» αντί για ολοκληρωτική καραντίνα.

Οι παρεμβάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο «είχαν μικρή επίδραση στους θανάτους» από τον ιό του ΚΚΚ

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου συνέκρινε τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών σεναρίων για τον μετριασμό των θανάτων από τον ιό του ΚΚΚ, χρησιμοποιώντας δεδομένα διαθέσιμα τον Μάρτιο και ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από το Imperial College του Λονδίνου.

«Η εθνική ανταπόκριση του Ηνωμένου Βασιλείου στην πανδημία της νόσου κορωνοϊού 2019 (covid-19) έχει φανεί ευρέως ότι καθοδηγείται από μια μοντελοποίηση βασισμένη στην εργασία, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο με βάση το άτομο (IBMIC) από το Imperial College London, αν και άλλα μοντέλα έχουν εξεταστεί », ανέφερε η ερευνητική εργασία.

Η προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης στην πανδημία ήταν να «χαμηλώσει την καμπύλη» με την καταστολή του αριθμού αναπαραγωγής ώστε να μην ξεπεράσει έναν συγκεκριμένο αριθμό, περιορίζοντας συνεπώς τις μολύνσεις. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις «καθυστέρησαν το δεύτερο κύμα, αλλά είχαν μικρή επίδραση στους θανάτους».

Η εργασία συμφώνησε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν «εξαιρετικά αποτελεσματική» για την επίτευξη του στόχου της, δηλαδή, «μείωση της άμεσης ζήτησης για κλίνες εντατικής θεραπείας». Ωστόσο, «παράγει περισσότερους θανάτους μακροπρόθεσμα», ανέφερε.

Ζημία εκτός COVID και θάνατοι

Εξήντα έξι γενικοί ιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 3 Οκτωβρίου έστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, προτρέποντάς τον να εξετάσει τις ζημίες που δεν σχετίζονται με την COVID-19 στην αντίδραση στην πανδημία.

Οι ιατροί ισχυρίστηκαν ότι η ζημία στην υγεία μακροπρόθεσμα, η οποία επήλθε από τα πανεθνικά μέτρα καραντίνας, αρχίζει να είναι μεγαλύτερη από τα οφέλη.

«Ανησυχούμε λόγω των αυξανόμενων στοιχείων και της πραγματικής εμπειρίας του κόσμου, ότι η πανεθνική καραντίνα απειλεί περισσότερες ζωές και επαγγέλματα από τις ζωές που σώζει από την Covid», γράφει η επιστολή.

Η επιστολή ανέφερε δεδομένα και έρευνες που δείχνουν «ένα δείγμα των αμέτρητων βλαβών», τις οποίες οι γιατροί κάλεσαν την κυβέρνηση να εξετάσει στην απάντησή της στην πανδημία του ιού του ΚΚΚ.

Η επιστολή αναφέρει ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, «συνολικά 30.260 επιπλέον θάνατοι έχουν συμβεί σε ιδιωτικές κατοικίες από τον Μάρτιο, αλλά λιγότεροι από 1 στους 10 οφείλονται στην Covid-19».

Υπήρξε επίσης «αύξηση σε θανάτους οξείας καρδιαγγειακής νόσου … και οι περισσότεροι δεν αφορούσαν την Covid-19», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Τα δεδομένα από την Εθνική Βάση Δεδομένων Παιδικής Θνησιμότητας δείχνουν ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας παιδιών στην Βρετανία αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας.

«Μεταξύ αυτών που αναφέρθηκαν μετά το κλείδωμα», ανέφερε η επιστολή, «ο περιορισμός στην εκπαίδευση και σε άλλες δραστηριότητες, η διακοπή στις υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης, οι εντάσεις στο σπίτι και η απομόνωση φαίνεται να είναι παράγοντες προς αυτό το αποτέλεσμα».

Ο ηλικιωμένος προστατευόμενος πληθυσμός υπό εγκλεισμό, με χρόνια προβλήματα υγείας, «ακριβώς η ομάδα την οποία οι περιορισμοί στόχευαν να προστατεύσουν», ανέφερε η επιστολή, «παρουσίασε υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και μοναξιάς σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν εγκλεισμένοι και ήταν πιθανότερο να είναι λιγότερο σωματικά ενεργοί από το συνηθισμένο», σύμφωνα με την Αγγλική Μακροπρόθεσμη Μελέτη της Γήρανσης.

«Εστιασμένη Προστασία»

Τρεις επιδημιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημοσίευσαν στις 4 Οκτωβρίου την Διακήρυξη του Great Barrington, εκφράζοντας τις «σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις σε σωματική και ψυχική υγεία στις επικρατούσες πολιτικές για την COVID-19» και προτείνουν μια προσέγγιση που αποκαλούν «Εστιασμένη Προστασία».

Η διακήρυξη συντάχθηκε από τον ιατρό Κάλντορφ, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τον ιατρό Σουνέτρα Γκούπτα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τον ιατρό Τζέι Μπατατσάρια, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

«Η πιο συμπονετική προσέγγιση που εξισορροπεί τους κινδύνους και τα οφέλη για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης, είναι να επιτρέπεται σε εκείνους που διατρέχουν τον ελάχιστο κίνδυνο θανάτου να ζήσουν την ζωή τους κανονικά για να δημιουργήσουν ανοσία στον ιό μέσω φυσικής λοίμωξης, ενώ ταυτόχρονα όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προστατεύονται περισσότερο. Αυτό το αποκαλούμε Εστιασμένη Προστασία», αναφέρει η διακήρυξη.

«Αυτή είναι η λογικότερη προσέγγιση, η περισσότερο ηθική προσέγγιση, η προσέγγιση που βασίζεται περισσότερο στην επιστήμη», δήλωσε ο Μπατατσάρια στο UnHerd.

Ο Κάλντορφ δήλωσε ότι τα τρέχοντα εθνικά μέτρα εγκλεισμού που πολλές κυβερνήσεις υιοθέτησαν έχουν προκαλέσει τεράστια ζημία σε άλλες πτυχές της δημόσιας υγείας.

«Μία από τις βασικές αρχές της δημόσιας υγείας», είπε, «είναι ότι δεν μπορείς να κοιτάς μόνο μία ασθένεια. Πρέπει να κοιτάς την δημόσια υγεία από μια πολύ ευρεία οπτική».

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες ήθελαν να παρουσιάσουν «μια εναλλακτική στρατηγική» που «προστατεύει τους ευάλωτους, αλλά την ίδια στιγμή μάς επιτρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την ζημία», είπε ο Γκούπτα.

Η στρατηγική, είπε ο Γκούπτα στο UnHerd, αποτελείται από «προστασία των ευάλωτων … ενώ αφήνει όσους δεν είναι ευάλωτοι στην ασθένεια να βγουν έξω και να πάρουν τον ιό, και να χτίσουν … ανοσία αγέλης».

Όταν ρωτήθηκε για την ανοσία αγέλης, φράση που οι κυβερνήσεις αποφεύγουν για να αποφύγουν να κατηγορηθούν ότι αφήνουν ανθρώπους να πεθάνουν, ο Μπατατσάρια είπε ότι ο κόσμος συγχέει την φράση με την απραξία.

«Ακόμα κι αν είχαμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε ο Μπατατσάρια, «θα βασιζόμασταν στην ανοσία αγέλης για το τέλος αυτής της ιϊκής επιδημίας».

Επομένως, είπε, «δεν είναι τόσο στρατηγική, αλλά μάλλον μια αναγνώριση μιας βιολογικής πραγματικότητας».

Έως το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου, η διακήρυξη είχε περισσότερες από 14.000 υπογραφές, 4.819 επιστημόνων ιατρικής και δημοσίας υγείας, 9.085 ιατρών, και 126.163 μελών του γενικού πληθυσμού.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απέρριψε την πρόταση την 7η Οκτωβρίου.

«Έχουμε ακούσει το πλήρες φάσμα επιστημονικής άποψης κατά την διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε η Independent μεταφέροντας τα λόγια μιας εκπροσώπου.

«Αλλά επίσης θα πω πως δεν είναι δυνατόν να βασιστούμε σε μια μη αποδεδειγμένη υπόθεση ότι είναι πιθανό για τα άτομα χαμηλού κινδύνου, αν φέρουν τον ιό, να μην τον μεταδώσουν σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και θα είχαν μεγαλύτερο κινδύνους [sic] να πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ή χειρότερα, σε μονάδα εντατικής θεραπείας.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε