Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ένας επενδυτής παρατηρεί οθόνες που δείχνουν τις κινήσεις των μετοχών σε μια εταιρεία ασφαλίσεων στο Φουγιάνγκ, ανατολική επαρχία Ανχουί, Κίνα, 06 Ιουλίου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

Θα βρεθεί η Κίνα εκτός παγκοσμίου οικονομικού συστήματος;

Ενημέρωση: 26 Αυγ. 2020

Από τον Fan Yu.

Ανάλυση Επικαιρότητας

Ειδικοί εντός Κίνας, κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια σε κινεζικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που θα μπορούσαν να τους απομονώσουν από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τους τελευταίους μήνες ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Ως απάντηση στην υπονόμευση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ από το καθεστώς, ο Τραμπ τερμάτισε τα ειδικά οικονομικά προνόμια της πόλης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέγραψε τον Νόμο Αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, που επιβάλει κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς που σχετίζονται με την πρόσφατη λεηλασία της δημοκρατίας της πόλης, και επέβαλε κυρώσεις στην επικεφαλής Κάρι Λαμ και σε 10 ακόμα αξιωματούχους από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, που αναμειγνύονται στην υπονόμευση των ελευθεριών της περιοχής.

Παρά τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, μια πλήρης οικονομική «αποσύνδεση» – που θα έθετε αυστηρά τους κινεζικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς εκτός του συστήματος συναλλαγών του αμερικανικού δολαρίου – φαίνεται απίθανη.

Ωστόσο, οι κυρώσεις στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης TikTok και WeChat επίσης φαίνονταν απίθανες μερικούς μήνες πριν.

Η απειλή της οικονομικής αποσύνδεσης υπάρχει, και οι δριμύτατες συνέπειές της αναγκάζουν το ΚΚΚ και τον κινεζικό οικονομικό τομέα να εξετάσουν τις επιλογές τους.

Απομόνωση

Ένας πλήρης οικονομικός πόλεμος θα μπορούσε να απομονώσει τις κινεζικές τράπεζες από το σύστημα, στο οποίο η πλειοψηφία του διεθνούς εμπορίου βασίζεται, αυτό των δολαρίων. Η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να επιβάλλει κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ακόμα και να κατάσχει κινεζικά περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό; Η πηγή ζωτικότητας μιας τράπεζας είναι οι χρηματικές συναλλαγές. Οι περισσότερες εκτός συνόρων συναλλαγές διεξάγονται σε αμερικανικά δολάρια. Οι διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές σε δολάρια κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν το σύστημα SWIFT, μια γλώσσα μηνυμάτων που χρησιμοποιείται από το 1970 από διεθνείς τράπεζες για την εκτέλεση πληρωμών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SWIFT, 11.000 τράπεζες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη γλώσσα για να διεκπεραιώνουν 38 εκατομμύρια συναλλαγές κάθε ημέρα.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες  επιβάλουν κυρώσεις σε κινεζικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, το SWIFT θα μπορούσε να αποκλείσει αυτές τις εταιρείες από το συγκεκριμένο σύστημα συναλλαγών, κάτι που θα καταργούσε την πρόσβαση του ΚΚΚ στην χρησιμοποίηση του αμερικανικού δολαρίου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Αν και το SWIFT έχει έδρα στο Βέλγιο και υπόκειται στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ιστορικό απαγόρευσης σε οργανισμούς που υπέστησαν κυρώσεις των ΗΠΑ (π.χ. Βόρεια Κορέα). Επίσης, οι κύριοι μέθοδοι συναλλαγών εντός των ΗΠΑ – Fedwire και CHIPS – θα είναι μη διαθέσιμοι στους κινεζικούς οργανισμούς.

Σε έναν ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία οργανισμών ή ατόμων στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Κινεζικά περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως λογαριασμοί τραπεζών, επενδύσεις και ακίνητα, μπορούν να παγώσουν ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας, οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερβαίνουν τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια στην περίοδο 2005 μέχρι και το τέλος του 2019.

Η χρήση του RMB υποχωρεί

«Οι κινεζικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι ρυθμιστικοί φορείς θα πρέπει να αξιολογήσουν πλήρως τον πιθανό κίνδυνο αποκλεισμού από το SWIFT», γράφει σε άρθρο άποψης στο κινεζικό επιχειρηματικό περιοδικό Caixin, ο Σι Τζιαγιόου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ρένμιν της Κίνας. «Αντί τυφλά να ελπίζει για το καλύτερο, η Κίνα πρέπει να προγραμματίζει για το μέλλον».

Ένα από τα ενδεχόμενα για το οποίο το Πεκίνο προετοιμάζεται από τις αρχές του 2000, είναι η διεθνοποίηση του νομίσματός του, του γιουέν. Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες όπως την δημιουργία μετοχών σε γιουέν στο εξωτερικό, την ίδρυση συνδέσμων για συναλλαγές σε γιουέν, και το πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές One Belt One Road, πολύ μικρή πρόοδος έχει επιτευχθεί στην χρήση του γιουέν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Στην πραγματικότητα, η χρήση του γιουέν παγκοσμίως έχει υποχωρήσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο δείκτης Renminbi Globalization Index της τράπεζας Standard Chartered, που από το 2011 μετράει το επίπεδο διεθνοποίησης του γιουέν, έμεινε στάσιμος από τον Νοέμβριο του 2015 στο 2.563. Η πιο πρόσφατη μέτρηση, αυτή του Μαρτίου 2020 δείχνει πως η χρήση του γιουέν στο εξωτερικό έπεσε στο 2.224.H Standard Chartered, κορυφαία τράπεζα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θεωρείται πως έχει τα πιο πλήρη στοιχεία σχετικά με το γιουέν του εξωτερικού.

Πιο πρόσφατα, το Πεκίνο συνεργάστηκε με την Μόσχα για την μείωση της εξάρτησης από την παγκόσμια ηγεμονία του αμερικανικού δολαρίου. Η χρήση του δολαρίου στο αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, έπεσε για πρώτη φορά στο πρώτο τρίμηνο του 2020, κάτω από το 50 τοις εκατό.

Επισήμως, το δολάριο χρησιμοποιήθηκε για το 46 τοις εκατό των συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, το ευρώ χρησιμοποιήθηκε για το 30 τοις εκατό, ενώ οι συναλλαγές σε ρούβλι και γιουέν μαζί, αποτελούσαν μόνο το 24 τοις εκατό, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης που αναδημοσιεύτηκαν στο Nikkei Asian Review.

Ενώ η χρήση του δολαρίου δείχνει ακόμα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, δεδομένης της πρόθεσης Κίνας και Ρωσίας να «απο-δολαριοποιηθούν», η Μόσχα και το Πεκίνο, επικρότησαν παρ’ όλα αυτά την κίνηση ως μια «υπέρβαση», στα λόγια του Αλεξέυ Μάσλοβ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με το άρθρο του Nikkei.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε