Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Μια εργαζόμενη προετοιμάζει τα συγγράματα σε ένα βιβλιοπωλείο πριν από τη νέα σχολική χρονιά στη Χαντάν στη βόρεια επαρχία Χεμπέι της Κίνας στις 24 Αυγούστου 2020. (Φωτογραφία από STR / AFP) / China OUT (Φωτογραφία από STR / AFP μέσω Getty Images)

Κινεζικό σύγγραμα διαστρεβλώνει απόσπασμα από την Βίβλο, αναφέροντας ότι ο Ιησούς λιθοβόλησε μέχρι θανάτου μια γυναίκα

Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Alex Wu.

Ένα κινεζικό σχολικό σύγγραμα έχει διαστρεβλώσει μια ιστορία από την Βίβλο, αναφέροντας ότι ο Ιησούς λιθοβόλησε μια γυναίκα μέχρι θανάτου, χαρακτηρίζοντάς τον «αμαρτωλό».

Η διαστρέβλωση αυτή είναι μία από τις πολλές τακτικές του αθεϊστικού Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Κ.Κ.Κ.) για τον έλεγχο και την καταστολή της θρησκείας στη χώρα και προκάλεσε την οργή των χριστιανών, ενώ πολλοί κάλεσαν το Βατικανό να επανεξετάσει την συνεργασία του με το καθεστώς.

Σύμφωνα με την ChinaAid, μια χριστιανική ομάδα υπεράσπισης με έδρα τις ΗΠΑ, το εν λόγω σύγγραμα με τίτλο «Ειδική Δεοντολογία και ο Νόμος», χρησιμοποιείται σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης σε όλη την Κίνα. Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Συντακτικής Αναθεώρησης υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας του καθεστώτος το 2018.

Το βιβλίο αυτό αναφέρει μια γνωστή ιστορία από την Καινή Διαθήκη, «Ο Ιησούς και η γυναίκα που πιάστηκε για μοιχεία», αλλά αντί να αναφέρει πιστά την ιστορία όπως είναι γραμμένη στην Βίβλο, κάνει μια παραποίηση, κάνοντας τον Ιησού δολοφόνο.

Στο αρχικό απόσπασμα του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου, μια ομάδα ανδρών διακόπτει την διδασκαλία του Ιησού, φέρνοντας μια γυναίκα που κατηγορείται για μοιχεία. Ρωτούν τον Ιησού αν πρέπει να λιθοβοληθεί, όπως ορίζεται από τον Μωσαϊκό Νόμο. Αφού πρώτα αγνόησε την διακοπή τους, ο Ιησούς λέει: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλλέτω». Στη συνέχεια οι κατήγοροι συνειδητοποιώντας ότι κανείς δεν είναι αναμάρτητος αποχωρούν. Ο Ιησούς στη συνέχεια στρέφεται στη γυναίκα και την ρωτά αν κάποιος την έχει καταδικάσει και αυτή απαντά όχι. Ο Ιησούς στη συνέχεια λέει: «Ούτε εγώ σε καταδικάζω. Πήγαινε, και από εδώ και στο εξής μην αμαρτήσεις πάλι».

Το κινεζικό σύγγραμα διαστρεβλώνει το τέλος: «Όταν έφυγαν όλοι, ο Ιησούς λιθοβόλησε την γυναίκα μέχρι θανάτου,  λέγοντας: “Είμαι αμαρτωλός επίσης. Αλλά αν ο νόμος μπορούσε να επιβληθεί μόνο από άντρες αναμάρτητους, ο νόμος θα είχε σβήσει”».

Το τμήμα ερωτήσεων κάτω από το απόσπασμα ρωτά τον αναγνώστη: «Μέσα από αυτή τη διήγηση, πώς αντιλαμβάνεσαι τον νόμο;»

Η παραποίηση αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ένας ενορίτης δημοσίευσε μια εικόνα του αποσπάσματος στα κοινωνικά μέσα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ένας χριστιανός δάσκαλος σε ένα σχολείο επαγγελματικής κατάρτισης το επιβεβαίωσε επίσης, αλλά πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του βιβλίου ποικίλλει σε διάφορες περιοχές της Κίνας, σύμφωνα με το καθολικό ειδησεογραφικό πρακτορείο UCA News με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Χρήστες του διαδικτύου εξοργίστηκαν από το βιβλίο, με πολλούς να επικρίνουν το απόσπασμα ως «βλάσφημο». Κάποια σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραφαν: «Το Κ.Κ.Κ. είναι ο διάβολος». «Η αμαρτία της βλασφημίας ενάντια στο Άγιο Πνεύμα είναι ασυγχώρητη». «Τι είναι αυτό αν δεν είναι ο διάβολος;!»

Η ChinaAid Association, μια χριστιανική ομάδα υπεράσπισης που εδρεύει στις ΗΠΑ, καταδίκασε την «κακόβουλη παραποίηση», λέγοντας ότι «διαστρεβλώνει σοβαρά και αμαυρώνει την εικόνα του Ιησού Χριστού στον Χριστιανισμό».

Η ομάδα είπε ότι η αλλαγή αυτή έγινε για σκοπούς που εξυπηρετούν το δόγμα του Κόμματος.

«Το εγχειρίδιο του Κ.Κ.Κ. υπονοεί ότι εάν μόνο άτομα χωρίς αμαρτία μπορούν να επιβάλουν τον νόμο, ο νόμος θα γίνει αδύναμος», δήλωσε η ChinaAid σε δήλωση. «Αυτό σημαίνει ότι επειδή οι παράνομες συμπεριφορές των Κινέζων δικαστικών αξιωματούχων στην επιβολή του νόμου είναι αναπόφευκτες, πρέπει να γίνονται ανεκτές».

Είπαν ότι το καθεστώς «προσπαθεί εδώ και χρόνια να ερμηνεύσει εκ νέου τη βιβλική διδασκαλία και θεολογία και να την συμμορφώσει με τις σοσιαλιστικές αξίες που ο [Κινέζος επικεφαλής]  Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει».

Το Κ.Κ.Κ. είναι υπεύθυνο βίαιης καταστολής κρυφών χριστιανών και άλλων θρησκευτικών ομάδων. Έχει επίσης κατεδαφίσει εκκλησίες και έχει φυλακίσει μέλη και ηγέτες της εκκλησίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, Κινέζοι αξιωματούχοι ανάγκασαν μια καθολική εκκλησία στην ανατολική επαρχία Τζιανσί να αντικαταστήσει μια εικόνα της Παναγίας με τον Ιησού με την εικόνα του Κινέζου επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το Bitter Winter, ένα διαδικτυακό περιοδικό που καλύπτει θέματα θρησκευτικής ελευθερίας στην Κίνα. Οι αξιωματούχοι διέταξαν επίσης την εκκλησία να φέρει την εθνική σημαία στην είσοδο και να αντικαταστήσει το όνομα της εκκλησίας της με ένα πανό που έγραφε «Ακολουθήστε το Κόμμα, ευχαριστήστε το Κόμμα και υπακούστε στο Κόμμα».

Πολλοί επίσης παροτρύνουν το Βατικανό να επανεξετάσει την σχέση του με το καθεστώς. Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Αγία Έδρα υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με το Κ.Κ.Κ. σχετικά με τον διορισμό επισκόπων στη χώρα. Πριν από αυτό, οι Κινέζοι καθολικοί χωρίζονταν μεταξύ εκείνων που εξασκούσαν την πίστη τους σε ανεπίσημες εκκλησίες πιστές στο Βατικανό, και στην εγκεκριμένη από το κράτος καθολική εκκλησία καθοδηγούμενη από επισκόπους διορισμένους από το καθεστώς. Μετά τη συμφωνία, ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε αμέσως επτά επισκόπους που είχαν διοριστεί από το Πεκίνο χωρίς την έγκριση του Βατικανού.

Το γεγονός αυτό δεν βγήκε στο φως της δημοσιότητας και προκάλεσε την έντονη κριτική των καθολικών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι χαρακτήρισαν την κίνηση ως «συνθηκολόγηση» με το κομμουνιστικό καθεστώς, επικαλούμενοι την συστηματική δίωξη των κρυφών χριστιανών από το ΚΚΚ.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να ανανεώσουν την συμφωνία η οποία πρόκειται να λήξει σύντομα, σύμφωνα με το Reuters, ανέρεφε μια ανώτερη πηγή του Βατικανού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε πρόσφατα το Βατικανό να λάβει ισχυρότερα μέτρα ενάντια στις επιδεινούμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων του ΚΚΚ.

«Είναι σαφές ότι η συμφωνία Κίνας-Βατικανού δεν έχει προστατεύσει τους καθολικούς από τις λεηλασίες του Κόμματος, για να μην πούμε τίποτα για την φρικτή μεταχείριση των χριστιανών, Θιβετιανών βουδιστών, το Φάλουν Γκονγκ και άλλους πιστούς», έγραψε ο Πομπέο σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο θρησκευτικό περιοδικό First στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Το Βατικανό θέτει σε κίνδυνο την ηθική του εξουσία, εάν ανανεώσει την συμφωνία», πρόσθεσε στο Twitter.

Ο Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο όταν ταξιδέψει στην Ρώμη στα τέλη του μήνα.

Η Eva Fu συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε