Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024

Μαρία Μπεναρδή: Ψωμί με μαστίχα

«Όλες οι χύτρες να είναι γεμάτες κι η σκάφη να γεμίζει με ζυμάρι». 

Όμηρος, Επιγράμματα

Η γνώση της παρασκευής ψωμιού μεταβιβάστηκε στους Έλληνες από τους Αιγύπτιους και έπειτα οι Έλληνες τη μετέδωσαν και στους Ρωμαίους. Οι αρχαίοι Έλληνες, θεωρούσαν ότι η παρασκευή του ψωμιού ήταν ένα πρώιμο σημάδι πολιτισμού, που τους έκανε να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι Ρωμαίοι αγαπούσαν το ελληνικό ψωμί τόσο πολύ που σχεδόν όλοι οι αρτοποιοί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν Έλληνες. Οι Έλληνες εξέλιξαν πολύ τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού· χρησιμοποιούσαν διάφορα ήδη σιτηρών, έμαθαν πως να ξεχωρίζουν τον φλοιό από τον σπόρο του σιταριού και τι είδους ψωμιού μπορεί να παράγει κάθε αλεύρι. Έκαναν ζυμάρια που φουσκώναν με μια σκόνη η οποία ονομάζονταν νάτρον· και ένα είδος μαγιάς από ζύμωση σταφυλιών.

Άξιας φήμης, ήταν το ψωμί της Αθήνας και των Μεγάρων, λόγο του εκθαμβωτικού λευκού χρώματός του και της εξαιρετικής του γεύσης. Ζυμωνόταν απαλά με μέλι ή κρασί, και συχνά αναμίγνυαν και τυριά. Οι Έλληνες έψηναν τα ψωμιά τους σε φούρνους, κάτω από στάχτες, πάνω σε κάρβουνα ή μεταξύ δύο σιδερένιων καλουπιών.

Έχω επικαλύψει το ψωμί μου με σπόρους παπαρούνας, όπως έκαναν στην αρχαιότητα.

Κάνει 1 μεγάλο καρβέλι (περίπου 12 κομμάτια)

– 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καρύδας
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
– 2 κιλά αλεύρι που φουσκώνει και λίγο παραπάνω για το ζύμωμα
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
– 1 φακελάκι (7 γραμμάρια) αποξηραμένη μαγιά
– 3 έως 3 1/2 κούπες ζεστό νερό
– 1/4 της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, και λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα
– 1 κουταλιά της σούπας παπαρούνα, για την επικάλυψη

Βάλτε τη ζάχαρη και τη μαστίχα σε ένα γουδί και χτυπήστε τα με τον γουδοχέρι μέχρι να γίνουν σκόνη.

Ρίξτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ. Σχηματίστε έναν λάκκο στη μέση και προσθέστε το θαλασσινό αλάτι και το μείγμα της μαστίχα και της ζάχαρης.

Διαλύστε τη μαγιά σε 1 κούπα ζεστό νερό και ρίξτε τη στον λάκκο μέσα στο αλεύρι. Προσθέστε το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο νερό ενώ ανακατεύετε με τα χέρια σας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Έπειτα μεταφέρετε τη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για τουλάχιστον 10 λεπτά. Κατόπιν βάλτε τη ζύμη πίσω στο μπωλ, καλύψτε τη με μια πετσέτα και αφήστε τη για τουλάχιστον 1 ώρα, ώσπου η ζύμη να διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος.

Προθερμάνετε τον φούρο στους 160°C

Πάρτε τη ζύμη από το μπωλ και πλάστε τη σε σχήμα στρογγυλό, τοποθετήστε τη σε ένα ταψί με λαδόκολλα και καλύψτε το μια πετσέτα, αφήστε τη για άλλα 30 λεπτά. Πασπαλίστε το πάνω μέρος του ψωμιού με ελαιόλαδο και μετά επικαλύψτε με σπόρους παπαρούνας. Στη συνέχεια ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου έως ότου το ψωμί ροδίσει.

Σερβίρετε όσο είναι ζεστό.

Από το βιβλίο / eBook «Cooking & Eating Wisdom for Better Health» της Μαρίας Μπεναρδή.

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι το πρώτο και μοναδικό μέσο που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις Ανατολικές και Δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε