Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο επίτροπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, 16 Σεπτεμβρίου 2019. (Al Drago/Reuters)

Οι ΗΠΑ χτυπούν τα γαλλικά αγαθά με 25 τοις εκατό δασμούς σε φιλονικία ψηφιακών φόρων, αλλά καθυστερούν την έναρξη ισχύος

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή πρόσθετους δασμούς 25% στα γαλλικά καλλυντικά, τσάντες και άλλες εισαγωγές αξίας $1,3 δισεκατομμυρίων ως απάντηση στον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της Γαλλίας, αλλά θα καθυστερήσει την εφαρμογή της κίνησης για έως και 180 ημέρες.

Το γραφείο του Αμερικανού επιτρόπου Εμπορίου ανέφερε ότι η καθυστέρηση της έναρξης των δασμών θα έδινε περαιτέρω χρόνο για την επίλυση του ζητήματος, μεταξύ άλλων μέσω συζητήσεων στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η απόφαση συμβαδίζει επίσης με παρόμοια απόφαση της Γαλλίας να αναβάλει την είσπραξη του φόρου 3 τοις εκατό στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η κίνηση των ΗΠΑ γίνεται μετά από μια έρευνα σχετικά με την Παράγραφο 301 των ΗΠΑ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γαλλικός φόρος στοχεύει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως την Google, Facebook και Apple Inc.

Η Γαλλία και άλλες χώρες θεωρούν τους φόρους ψηφιακών υπηρεσιών ως έναν τρόπο αύξησης των εσόδων από τα τοπικά παραρτήματα μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, για τις οποίες λένε ότι αποκτούν τεράστια κέρδη από τις τοπικές αγορές, ενώ συμβάλλουν μόνο με περιορισμένες συνεισφορές στα δημόσια ταμεία.

Ο επίτροπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ αποκάλυψε για πρώτη φορά την Πέμπτη τα σχέδια να επιβολής νέων δασμών σε γαλλικά προϊόντα με καθυστέρηση εφαρμογής. Τα αγαθά αξίας $1,3 δισεκατομμυρίων αποτελούν μέρος μιας λίστας που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον επίτροπο τον Δεκέμβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει παρόμοιες έρευνες σχετικά με την Παράγραφο 301 εξετάζοντας φόρους ψηφιακών υπηρεσιών που έχουν εγκριθεί ή εξετάζονται από άλλες 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ινδίας και της Τουρκίας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς κατά των αγαθών τους.

Τα συνέδρια του ΟΟΣΑ που στόχευαν στην ανάπτυξη μιας πολυμερούς λύσης για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών απέτυχαν να δώσουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, με τις διαπραγματεύσεις να περιπλέκονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν εξέπληξε τις ευρωπαϊκές χώρες όταν πρότεινε μια παύση στις συνεδριάσεις του ΟΟΣΑ, δεδομένης της έλλειψης προόδου.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στο Reuters νωρίτερα ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προτείνουν τη δική τους λύση εάν οι συνεδριάσεις του ΟΟΣΑ δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Προέτρεψε την Ουάσινγκτον να συνεχίσει τις συνεδριάσεις.

Από τον David Lawder

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε