Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
(Shutterstock)

Παραδοσιακή συνταγή για Mooncakes με πάστα από κόκκινα φασόλια

Στις κινεζικές και άλλες κοινότητες της ανατολικής Ασίας σε όλο τον κόσμο, το μέσο-φθινοπωρινό φεστιβάλ / Moon Festival (Ζhong qiu jie) ή αλλιώς η Γιορτή του Φεγγαριού γιορτάζεται την 15η ημέρα του όγδοου μήνα του κινεζικού σεληνιακού ημερολογίου όταν το φεγγάρι είναι συνήθως γεμάτο. Είναι μια στιγμή για οικογενειακές συγκεντρώσεις, και για εορτασμό της συγκομιδής του φθινοπώρου, που γίνεται συνήθως σε εξωτερικό χώρο, όπως σε μια βεράντα, ώστε να φαίνεται το φεγγάρι. Ξεκίνησε σαν γιορτή 3000 χρόνια πριν και υπάρχουν πολλοί όμορφοι θρύλοι για την σελήνη στην Κίνα όπως η ιστορία της Τσανγκ’ε, της «Κυρίας του Φεγγαριού». Τα Mooncakes (κέικ του φεγγαριού) είναι πολύ δημοφιλή σε αυτήν τη γιορτή και προσφέρονται μεταξύ συγγενών και φίλων, καθώς το στρογγυλό σχήμα τους παραπέμπει στο φεγγάρι, και συμβολίζει επίσης την επανένωση της οικογένειας, την ενότητα των ανθρώπων και την καλή τύχη.

Είναι αρκετά δύσκολο να φτιαχτούν και στα αρχαία χρόνια απαιτούνταν περίπου ένας μήνας για να φτιαχτεί ένα κέικ! Αυτό εξηγεί την αρκετά υψηλή τιμή τους (περίπου $5 στον Καναδά και στην Αμερική).

Πριν ένα χρόνο δοκίμασα και εγώ αυτή τη συνταγή και μπορώ να πω ότι αν και είναι λίγο χρονοβόρα, άξιζε πολύ τον κόπο.

Τα Mooncakes είναι απίστευτα πλούσια στη γεύση και ελαφρώς γλυκά. Μπορείτε να τα  απολαύστε συνήθως με τσάι. Έχουν αρκετά πλούσια γέμιση και προορίζονται να κοπούν διαγώνια σε τέταρτα ώστε να προσφέρονται ως κέρασμα.
Μπορεί να τα βρείτε με διάφορα ήδη γέμισης, αλμυρή ή γλυκιά αλλά η πάστα από κόκκινα φασόλια είναι από τις αγαπημένες μου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο που είναι πολύ κατατοπιστικό ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε καλά τα Αγγλικά. Προσωπικά με βοήθησε πολύ.

Συνταγή για Mooncakes με γέμιση πάστας από κόκκινο φασόλι

Κάνει 12 Mooncakes

Βίντεο με την συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας:

3 ώρες και 30 λεπτά (αν αγοράσετε έτοιμη την πάστα από κόκκινα φασόλια). Μπορείτε όμως να την φτιάξετε και εσείς. Στο τέλος της συνταγής θα βρείτε τις οδηγίες.

Χρόνος ψησίματος:

30 λεπτά

Ειδικός εξοπλισμός:

• 2 μεγάλοι δίσκοι ψησίματος
• Πλαστική μεμβράνη
• Δοχείο ψεκασμού γεμάτο με νερό
• Μικρό πινέλο ζαχαροπλαστικής
• 2 σχαράκια για να τα βάλετε να κρυώσουν (βλ. βίντεο)
• Καλούπι για mooncakes 250 γρ. με διάφορα σχέδια

Το καλούπι για mooncakes μπορείτε να το βρείτε στο διαδύκτιο. Για online αγορά στο eBay αυτό το καλούπι είναι το καταλληλότερο για 125 γρ σύμφωνα με τη δοσολογία της συνταγής (αλλά μπορεί να κάνει μερικές εβδομάδες να σας έρθει).

Εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε στρογγυλά καλούπια για μπισκότα ή ταρτάκια διάστασης περίπου 70 εκ. (διάμετρος) x 30 εκ. (βάθος). Μπορείτε να βρείτε και σφραγίδες για μπισκότα με διάφορα κινέζικα σχέδια ή λουλούδια κλπ.

Έκανα μια έρευνα και σε ελληνικές ιστοσελίδες και η φόρμα αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει: 
https://www.laoudis.gr/products/forma-mooncake-azuki-silikomart

* Η αναλογία γέμισης και ζύμης κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 2:1 και 3:1.
Μπορείτε να αλλάξετε την αναλογία όπως θέλετε, αρκεί να ταιριάζει στο καλούπι σας.

Υλικά

Για τη ζύμη:

• 2 1/2 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 3/4 φλιτζάνι μέλι

• 6 κουταλιές της σούπας αραχιδέλαιο (φυστικέλαιο) ή σησαμέλαιο

• 1 κουταλάκι του γλυκού lye water (διατίθεται σε κινέζικα μαγαζιά τροφίμων ή μπορείτε εναλλακτικά να διαλύστε σε ένα κουταλάκι νερό ελάχιστη μαγειρική σόδα)

Για την γέμιση: 

• 1 κιλό και 130 γρ. πάστα κόκκινων φασολιών (red bean paste) θα την βρήτε συνήθως στα κινέζικα μαγαζιά τροφίμων / βλ. Σημείωση στο τέλος του άρθρου αν θέλετε να την φτιάξετε εσείς.
• 1/4 φλιτζάνι αραχιδέλαιο (φυστικέλαιο) ή σησαμέλαιο

Για το πασπάλισμα:

• 1 κρόκος αυγού
• 1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε τη ζύμη: 

Σε ένα μεγάλο πλαστικό μπολ ή λεκανίτσα, προσθέστε το μέλι, το φυστικέλαιο και το νερό και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώστε καλά για περίπου 3 λεπτά. Τυλίξτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 2 ώρες. (Μπορεί να ξεκουραστεί από 1 ώρα έως 24 ώρες, αλλά 2 ώρες είναι ιδανικές).

Για την γέμιση:

Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε την κόκκινη πάστα φασολιών και το μισό από το λάδι και ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε καλά, για περίπου 9 λεπτά. Η πάστα πρέπει να γίνει πλούσια και πηχτή με υφή παρόμοια με φυστικοβούτυρο. Μεταφέρετε την πάστα σε ένα πιάτο και αφήστε την να κρυώσει για περίπου 1 ώρα. (Μπορείτε επίσης να την μεταφέρετε στο ψυγείο για να κρυώσει πιο γρήγορα). Μόλις κρυώσει, το μείγμα θα είναι πιο σφιχτό και επομένως πιο εύκολο για να μορφοποιηθεί.

Για να ενώσουμε τη ζύμη με τη γέμιση:

• Χρησιμοποιήστε μια ζυγαριά κουζίνας και πάρτε 74 γρ. από το μίγμα της πάστας από κόκκινο φασόλι. Διαμορφώστε την σε μπάλα με τις παλάμες σας και βάλτε τη σε ένα πιάτο. Καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει και επαναλάβετε το ίδιο και με το υπόλοιπο μείγμα.

• Στη συνέχεια ξετυλίξτε τη ζύμη από την πλαστική μεμβράνη, χρησιμοποιήστε τη ζυγαριά για να μετρήσετε 51 γρ. ζύμης. Διαμορφώστε τη σε μια μπάλα με τις παλάμες σας και μεταφέρετέ τη σε ένα πιάτο. Καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει. Επαναλάβετε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη.

• Απλώστε σε μια επιφάνεια εργασίας λίγο αλεύρι. Πάρτε μια μπάλα ζύμης και πιέστε την κυκλικά με την παλάμη σας μέχρι να απλωθεί και να γίνει ένα πιτάκι με διάμετρο περίπου 8 εκ (βλ. βίντεο). Τοποθετήστε μια μπάλα από το μείγμα της πάστας στο κέντρο της και τυλίξτε τη ζύμη γύρω από αυτήν, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης να καλύψουν πλήρως την μπάλα της γέμισης και να γίνει μια συμμετρική μπάλα. (βλ. βίντεο)
Πολύ σημαντικό είναι να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις και σκίσουμε τη ζύμη, θέλει απαλές και αργές κινήσεις.

• Βουτήξτε την κάθε μπάλα σε ένα μπολάκι με αλεύρι και μετά σκουπίστε την κυκλικά μέχρι να μείνει μόνο όσο χρειάζεται. Τοποθετήστε την στο καλούπι και πιέστε την απλά απαλά μέχρι να γεμίσει το καλούπι. Τοποθετήστε το καλούπι σε ένα δίσκο ψησίματος που του έχετε βάλει λαδόκολλα, πιέστε τη σφραγίδα προς τα κάτω και σηκώστε αργά το καλούπι για να απελευθερώσετε το mooncake πάνω στον δίσκο (βλ. βίντεο). Καλύψτε αμέσως με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει. Επαναλάβετε το ίδιο και με τις υπόλοιπες μπάλες, σκεπάζοντας κάθε mooncake πλαστική μεμβράνη όταν είναι έτοιμες.

• Ψεκάστε τα mooncakes με νερό, καλύψτε τα με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί το σπάσιμο της ζύμης την ώρα του ψησίματος.

Για να ψήσετε τα mooncakes:

• Τοποθετήστε μια σχάρα ψησίματος στη μέση του φούρνου και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς °C.

• Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό. Σουρώστε το μείγμα και αφήστε το στην άκρη.

• Λίγο πριν το ψήσιμο, ψεκάστε ξανά τα mooncakes με νερό. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το ταψί με τα mooncakes στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 5 λεπτά.

• Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσoυν για 15 λεπτά. Έπειτα απλώστε με απαλές κινήσεις (για να μην καταστρέψετε τα σχέδια από το καλούπι) το μείγμα με το αυγό στην επιφάνεια και στις πλευρές κάθε mooncake.

• Επιστρέψτε τα mooncake στη μεσαία σχάρα του φούρνου, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς °C και ψήστε τα για άλλα 10 λεπτά.

• Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τα mooncake σε σχάρες για να κρυώσουν εντελώς, για άλλες 2 ώρες περίπου.

• Φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο για 2 ημέρες πριν το σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

Σημείωση

Εάν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας την γέμιση πάστας κόκκινων φασολιών, πρώτα μουλιάστε 680 γρ. κόκκινα φασόλια Azuki σε νερό για 2 ώρες ή για μια νύχτα. Ξεπλύντε τα και στραγγίξτε τα.

Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τα φασόλια και καλύψτε τα με νερό και βράστε τα για 5 λεπτά, έπειτα στραγγίξτε τα και βάλτε τα πάλι πίσω στην κατσαρόλα, σκεπάστε τα πάλι με νερό (το νερό να τα περνάει 2 δάχτυλα) και μαγειρέψτε τα σε χαμηλή φωτιά για 1,5 με 2 ώρες, προσθέτοντας πολύ λίγο νερό κάθε 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια κάντε πολτοποιήστε τα σε ένα μπλέντερ και βάλτε το μείγμα σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι και ρίξτε 2,5 κούπες ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή ή μαύρη) και ελάχιστο αλάτι. Στη συνέχεια προχωρήστε με τη συνταγή (βλ. Για την γέμιση).

* Τα φασόλια Azuki θα τα βρείτε συνήθως στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και στα κινέζικα μαγαζιά τροφίμων.

Συνταγή της CiCi Li

Η Crystal Shi συνέβαλε σε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης: Η μέσο-φθινοπωρινή γιορτή του Φεγγαριού και η Κυρία του Φεγγαριού

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε