Τρίτη, 19 Μαρ, 2024
Η βιολίστρια Φιόνα Τζενγκ και ο μαέστρος Μίλεν Νάτσεβ με την Συμφωνική Ορχήστρα του Shen Yun. (Dai Bing/The Epoch Times)

Πώς το Shen Yun αναβιώνει τις κλασικές τέχνες

Η καλλιτεχνική ομάδα που φέρνει επί σκηνής την ομορφιά, την παράδοση και την καινοτομία.

Γράφει η Madalina Hubert

Οι τελευταίοι αιώνες έχουν γεννήσει απίστευτη καινοτομία, φέρνοντας τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο, την οποία οι άνθρωποι, στα πρώτα στάδια του πολιτισμού μας δεν είχαν φανταστεί.

Στις τέχνες, ωστόσο, έχουμε δει να σημειώνεται μια σταθερή παρακμή. Το μεγαλύτερο μέρος της κλασικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των πιο αγαπημένων έργων συμφωνικής μουσικής, όπερας, μπαλέτου και ζωγραφικής, ολοκληρώθηκε τον 19ο αιώνα με λίγα αναγνωρισμένα αριστουργήματα να ακολουθούν.

Συχνά αναρωτιόμουν γιατί αυτές οι παραδοσιακές τέχνες, που είναι τόσο σεβαστές και τιμούνται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, βίωσαν μια τόσο απότομη παρακμή.

Δεν μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο 20ος αιώνας είδε πολλά νέα έργα, ταλαντούχους θιάσους και καλλιτέχνες, αλλά σε ελάχιστα από αυτά τα έργα διακρίνει κανείς την διαχρονική ομορφιά όπως αυτών των προγόνων μας. Έρχονται και φεύγουν ακολουθώντας τις τάσεις, συχνά ως ένα μέσο για να εκφράσουν την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Shen Yun: Αναγέννηση και αναβίωση της παράδοσης επί σκηνής

Καθώς εισήλθαμε στον 21ο αιώνα, ένα νέο φαινόμενο αναδύθηκε στην παγκόσμια σκηνή με την εμφάνιση του Shen Yun Performing Arts. Ξεκίνησε το 2006 στη Νέα Υόρκη από Κινέζους καλλιτέχνες του εξωτερικού, και εξέπληξε το κοινό με παραστάσεις που εκπέμπουν αληθινή ομορφιά και καλοσύνη, αξίες ριζωμένες στις κλασικές τέχνες.

Η αποστολή του θιάσου είναι η αναβίωση των 5.000 χρόνων θεϊκού πολιτισμού της Κίνας. Εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, δίνοντας παραστάσεις με εκατομμύρια κοινό ανά τον κόσμο. Πολλοί θεατές μοιράζονται μετά το τέλος της παράστασης ότι βρήκαν έμπνευση μέσα από την τέχνη και τις αξίες που απεικονίζει το Shen Yun επί σκηνής.

Κλείσιμο της αυλαίας – Shen Yun Performing Arts στο The Kennedy Center, στις 21 Ιανουαρίου 2017. (Lisa Fan/The Epoch Times)

 

Σε πολλές συνεντεύξεις θεατών, συμπεριλαμβανομένων διάσημων καλλιτεχνών, βλέπουμε να επαναλαμβάνονται οι λέξεις «τελειότητα», «ομορφιά» και «θεϊκό». Κάποιοι εξεπλάγησαν από την μουσική, άλλοι έμειναν έκπληκτοι με τον συντονισμό των χορευτών και την τεχνική τους κατάρτιση, και πολλοί θαμπώθηκαν με την ομορφιά των σκηνικών, τα οποία αλληλεπιδρούν σε τέλειο συγχρονισμό με τους καλλιτέχνες πάνω στη σκηνή.

Καθώς παρακολουθούσα τις παραστάσεις του Shen Yun Performing Arts και τις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Shen Yun, βίωσα το μεγαλείο των χορευτικών κομματιών και την δεξιοτεχνία της ορχήστρας. Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ο 21ος αιώνας πραγματικά φέρνει μια αναβίωση των κλασικών τεχνών, μια αναβίωση που αναζητούσαν γενιές ανθρώπων της καλλιτεχνικής κοινότητας.

Παρακολουθώντας το ταίριασμα ομορφιάς και παράδοσης με την πολιτιστική και τεχνολογική καινοτομία, ένιωσα σαν όλη η ουσία των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας να ενσωματώνεται μέσα σε μία παράσταση. Ο θίασος παρουσιάζει κινεζικό χορό και ιστορία, η γλώσσα όμως και το νόημα έχουν μια καθολική αξία.

Γνωρίζοντας για το σκοτάδι που συχνά εκδηλώνεται σε άλλες χορευτικές παραστάσεις, παρακολουθούσα καθώς η θεϊκή έμπνευση εμφανιζόταν πάνω στη σκηνή με το Shen Yun. Ένιωθα την ίδια στιγμή και ταπεινοφροσύνη και εντυπωσιασμό.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πτυχές που κάνουν τις παραστάσεις του Shen Yun εξαιρετικές και καινοτόμες.

Το Shen Yun αναβιώνει τον κλασικό κινεζικό χορό

Στη Δύση, το μπαλέτο θεωρείται το πιο εκλεπτυσμένο και ολοκληρωμένο σύστημα χορού, προσφέροντας για εκατοντάδες χρόνια παραστάσεις απαράμιλλης τεχνικής ακρίβειας και αιθέριας χάρης. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζαν τον κλασικό κινεζικό χορό, ο οποίος, επί χιλιάδες χρόνια, μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και έχει συσσωρεύσει ένα πλούσιο λεξιλόγιο κινήσεων, ρυθμών και εσωτερικών νοημάτων.

Μέσα από τις παραστάσεις του, το Shen Yun φέρνει στο προσκήνιο τον κλασικό κινεζικό χορό, μαζί με  κινεζικούς εθνικούς και παραδοσιακούς χορούς. Η ακρίβεια, η σωματική ικανότητα και ο συγχρονισμός των χορευτών έχουν εντυπωσιάσει πάμπολλους θεατές από διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτό επέτρεψε στον κλασικό κινεζικό χορό να πάρει τη θέση που του αξίζει δίπλα στο μπαλέτο ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα χορού στον κόσμο.

Μια σκηνή από ένα χορευτικό κομμάτι του Shen Yun «Γιορτάζοντας το Θείο». (© 2016 Shen Yun Performing Arts)

 

Μέσω των παραστάσεων του Shen Yun δεν μας παρουσιάστηκε μόνο ένα άγνωστο σύστημα χορού, αλλά προσφέρουν επίσης έναν χορό στην πιο αγνή του μορφή, ενσωματώνοντας καθολικές πνευματικές αξίες όπως η αλήθεια, η καλοσύνη και η ανεκτικότητα μέσα από τους χαρακτήρες και τις σκηνές που απεικονίζουν οι χορευτές.

Συμφωνική ορχήστρα Shen Yun: Τέλειος συνδυασμός μουσικής Ανατολής-Δύσης

Τρεις σολίστ του Έρχου (erhu) συνοδεύονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα Shen Yun. (Dai Bing/The Epoch Times)

 

Η ορχήστρα του Shen Yun, η συνοδεία των χορευτικών κομματιών, αποτελεί έναν συνδυασμό παράδοσης, δεξιοτεχνίας και καινοτομίας. Συνδυάζοντας τις ξεχωριστές ευαισθησίες της κινεζικής μουσικής με τη δυναμική της δυτικής ορχήστρας, το Shen Yun επιτυγχάνει μουσική αρμονία. Η δυτική ορχήστρα, δεν εκτελεί μόνο πρωτότυπες συνθέσεις και μελωδίες που ενσαρκώνουν το κινέζικο πνεύμα, αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνει παραδοσιακά κινεζικά όργανα όπως το γκονγκ, την πίπα (pipa) και το έρχου (erhu) ως μόνιμα μέλη της ορχήστρας

Ακροάζοντας τη μουσική, μπορούμε να παρατηρήσουμε την ενίσχυση που δίνεται στα παραδοσιακά κινεζικά όργανα από τη δυναμική των δυτικών οργάνων. Το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο στο αυτί, αλλά και πλούσιο σε νόημα, ιστορία και αξίες.

Παίρνοντας μια δυτική συμφωνική ορχήστρα -η οποία  ήδη αποτελεί μια πλήρης οντότητα- και επεκτείνοντας τις δυνατότητές της με τον συνδυασμό κινεζικών οργάνων και μουσικών στυλ, το Shen Yun επέφερε με  τον τρόπο αυτό μια πρωτοποριακή σύλληψη, με την βαθιά επίδρασή της στην εξέλιξη της κλασικής μουσικής να είναι σίγουρη.

Άλλο ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, που πιθανόν να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις φωνητικές τέχνες, είναι η αναβίωση από το Shen Yun της αυθεντικής τεχνικής για υψίφωνο τραγούδι «μπελ κάντο» (Βel canto). Αρχικά τελειοποιημένη από καλλιτέχνες στο αρχαίο κινεζικό θέατρο και στην πρώιμη ευρωπαϊκή όπερα, η τεχνική αυτή, έκτοτε, χάθηκε τόσο στην Κίνα όσο και στη Δύση. Ωστόσο, το Shen Yun την ανακάλυψε ξανά και την παρουσιάζει επί σκηνής.

H σοπράνο Χάολαν Τζενγκ (Haolan Geng) τραγουδά μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Shen Yun. (The Epoch Times)

 

Οι στίχοι των τραγουδιών είναι βαθιά πνευματικοί, προσφέροντας στοχασμούς για το νόημα της ζωής και τον ρόλο μας σε αυτόν τον σημερινό κόσμο. Οι στίχοι του συνεχίζουν την πνευματική παράδοση που ενυπάρχει τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική κλασική μουσική. Ωστόσο, υπερβαίνει κάθε πνευματική πεποίθηση, μιλώντας βαθιά στην καρδιά μας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Shen Yun προκαλούν δέος στο κοινό

Καθώς μας παρουσιάζει την παραδοσιακή κουλτούρα, το Shen Yun κάνει μια αξιοθαύμαστη χρήση της τεχνολογίας του 21ου αιώνα, έχοντας κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια ειδική τεχνική που επιτρέπει στους ερμηνευτές να αλληλεπιδρούν με τα ψηφιακά σκηνικά σε τέλειο χρονισμό. Ένα επίτευγμα επιδεξιότητας, τεχνολογίας και χορογραφίας, τα σκηνικά μεταφέρουν το κοινό σε ουράνια βασίλεια, αυτοκρατορικά παλάτια και πολύχρωμες πεδιάδες. Επεκτείνουν τη σκηνή και μας βυθίζουν σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που μοιάζει να κάνει το ταξίδι στο χρόνο δυνατό. Παρουσιασμένες σε κλασικό, ρεαλιστικό στιλ, οι εικόνες προσθέτουν στην παραδοσιακή ομορφιά και το μεγαλείο των χορών.

Επιπλέον, τα χρώματα των σκηνικών συμπληρώνουν τα κοστούμια των χορευτών, τα οποία, από μόνα τους είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες βασισμένα σε εκτενή έρευνα και έμπνευση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Shen Yun, οι σχεδιαστές κοστουμιών επικεντρώνονται στην αρμονική ισορροπία και την αντίθεση, με στόχο να παρουσιάσουν τόσο μια αυθεντική έκφραση της παραδοσιακής ενδυμασίας που εμπνέεται από το Θείο, όσο και ένα ολοκληρωμένη επίδραση στη σκηνή. Αυτό το μαγευτικό αποτέλεσμα με τους ζωηρούς συνδυασμούς χρωμάτων συχνά προκαλεί δέος στο κοινό.

Το Shen Yun συνεχίζει να αναβιώνει τις παραδοσιακές αξίες και να ανυψώνει την ανθρωπότητα

Η ταχεία ανάπτυξη του Shen Yun σε λιγότερο από 15 χρόνια μαρτυρά την λαχτάρα μας για ομορφιά, παράδοση, αισθητική και θεϊκά εμπνευσμένες αξίες. Η επιδίωξη της καλλιτεχνικής τελειότητας και της θείας έμπνευσης από τους καλλιτέχνες του Shen Yun  ακολουθεί την παράδοση των Δυτικών κλασικών δασκάλων και φέρνει το σθένος και την έμπνευση από τα 5.000 χρόνια πολιτισμού της Κίνας.

Στο μέλλον, είμαστε βέβαιοι ότι θα κοιτάμε αυτή την περίοδο ως μια ξεχωριστή στην καλλιτεχνική μας ιστορία: την αναγέννηση μιας μεγαλύτερης συνειδητότητας πάνω στον σκοπό των τεχνών να ανυψώσουν την ανθρωπότητα και να φέρουν την καλοσύνη στις ζωές μας.

Περισσότερα για τη Συμφωνική Ορχήστρα Shen Yun

Η συμφωνική ορχήστρα του Shen Yun έκανε το ντεμπούτο της, λόγω μεγάλης ζήτησης, στο Carnegie Hall το 2012. Το κοινό είχε ήδη ακούσει την όμορφη μουσική προερχόμενη από την ορχήστρα του Shen Yun και ζητούσε το φως της δημοσιότητας να στραφεί προς τους μουσικούς. Από τότε, η περιοδεία της συμφωνικής ορχήστρας του Shen Yun έχει  ταχύτατα επεκταθεί σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.


Ο Μίλεν Νάγιεφ (Milen Nachev) διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Shen Yun. (The Epoch Times)

 

Αποτελούμενο από ταλαντούχους μουσικούς από όλο τον κόσμο, η συμφωνική ορχήστρα του Shen Yun εναρμονίζει τις παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσης ενσωματώνοντας παραδοσιακά κινεζικά όργανα όπως το έρχου και την πίπα. Αυτά τα δύο όργανα, γνωστά για το ιδιαίτερα όμορφο ηχόχρωμά τους, προσθέτουν τη λεπτή χάρη και την ουράνια γοητεία τους στη δυτική συμφωνική ορχήστρα.

Μεταξύ των κλασικών αγαπημένων κομματιών του περασμένου έτους, η συμφωνική ορχήστρα του Shen Yun παρουσίασε το Waltz-Scherzo, Tchaikovsky, Op. 34, ένα από τα αγαπημένα ρεπερτόρια για βιολί, μαζί με το “Dance of the Comedians” της Smetana από το “The Bartered Bride”, μία από τις σπουδαιότερες τσεχικές όπερες. Περιέλαβε επίσης τη γαμήλια πορεία του Gounod από την όπερα του «Roméo et Juliette», ένα αριστοκρατικό και βασιλικό κομμάτι που σίγουρα θα αγγίξει το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Shen Yun.

Ακουλουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Διαβάστε επίσης

Ο πρώτος χορευτής του Shen Yun, Μόντι Μου, πάνω στην εκφραστική δύναμη του κλασσικού κινέζικου χορού

Το Shen Yun καθρεφτίζει την εθνολογική ποικιλομορφία της Κίνας

[give_form id=”3924″]

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε