Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ένας Κινέζος παραστρατιωτικός αστυνομικός χειρονομεί ενώ στέκεται φρουρός στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο της Κίνας την 1η Μαΐου 2020. (Kevin Frayer / Getty Images)

Σοβαρό νέο ξέσπασμα του ιού στην Γουχάν περιγράφουν οι ντόπιοι

Το Κινεζικό καθεστώς ανακοίνωσε ένα νέο ξέσπασμα του ιού στην Γουχάν στις 11 Μαΐου, που αποτελεί την πρώτη επίσημη ένδειξη σοβαρού ξεσπάσματος στο επίκεντρο, μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις αρχές Απριλίου.

Οι ντόπιοι ισχυρίστηκαν ότι το τρέχον ξέσπασμα στην Γουχάν είναι πιο σοβαρό από ό,τι το απεικονίζουν οι αρχές.

Μια μητέρα επίσης έκανε αίτηση στις αρχές ικετεύοντας δικαιοσύνη για το θάνατο της κόρης της από τον ιό.

Ο ιός του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), κοινώς γνωστός ως ο νέος κορωνοϊός, ξέσπασε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι στα τέλη του 2019.

Καθώς οι αρχές έχουν συγκαλύψει στοιχεία και δεδομένα, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς την πραγματική κλίμακα της επιδημίας στην Γουχάν.

Ωστόσο στις 11 Μαΐου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε 10 νέα διαγνωσμένα περιστατικά στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 στην Γουχάν και τα υπόλοιπα στις βορειοανατολικές Κινεζικές επαρχίες.

Συγκρότημα Κατοικιών

Η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Γουχάν δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τις πέντε νέες περιπτώσεις. Διαγνώστηκαν όλοι στις 10 Μαΐου και ζούσαν στο συγκρότημα κατοικιών Σανμίν στην περιοχή Ντονγκσιχού της Γουχάν .

Νωρίτερα, ένας 89χρονος άνδρας με το επώνυμο Γκάο που ζούσε σε αυτό το συγκρότημα διαγνώστηκε στις 9 Μαΐου.

Οι νέοι ασθενείς είναι η 81χρονη γυναίκα του Γκάο, η 46χρονη Λι, η 29χρονη Τσεν και ένα ζευγάρι, ο 76χρονος Ζανγκ και η 72χρονη Γιουάν.

Μια γυναίκα περπατά κατά μήκος ενός δρόμου στην Γουχάν της Κίνας στις 11 Μαΐου 2020. (STR / AFP μέσω Getty Images)

 

Η Τσεν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στις 2 Μαΐου και αποδείχθηκε θετική στο τεστ στις 5 Μαΐου. Ωστόσο, διαγνώστηκε μόνο στις 10 Μαΐου μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων της.

Ο Ζανγκ στις 5 Μαΐου δεν ένοιωθε καλά και επισκέφθηκε ένα τοπικό νοσοκομείο. Το τεστ της 6ης Μαΐου ήταν θετικό και τελικά διαγνώστηκε στις 10 Μαΐου.

Στις 10 Μαΐου, η περιφέρεια Ντονγκσιχού άλλαξε από «χαμηλή» σε «μεσαία» περιοχή κινδύνου για την εξάπλωση του ιού.

Στις 11 Μαΐου, ο Ζανγκ Γιουσίν, ο περιφερειάρχης του κόμματος στην Ντονγκσιχού, απολύθηκε, τιμωρούμενος για την αποτυχία του να αποτρέψει το νέο ξέσπασμα του ιού. Εν τω μεταξύ, το συγκρότημα κατοικιών Σανμίν τέθηκε σε καραντίνα.

Τα Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης Hongxing News ανέφεραν στις 11 Μαΐου ότι το συγκρότημα κατοικιών Σανμίν βρίσκεται σε μια παλιά γειτονιά, με πάνω από 4.900 άτομα που ζουν σε 1.943 νοικοκυριά. Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι μετανάστες από άλλες πόλεις.

Από τις 10 Μαΐου, οι κάτοικοι που εισέρχονται ή εξέρχονται από το συγκρότημα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός τους και να σαρώνονται οι ‘κωδικοί υγείας’ τους στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η Hongxing News ανέφερε ότι όλοι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να κάνουν τεστ νουκλεϊκού οξέος και ότι ήταν πιθανό πως το συγκρότημα σύντομα θα μπει σε κατάσταση πλήρους αποκλεισμού – δηλαδή οι κάτοικοι δεν θα  επιτρέπεται να εισέλθουν ή να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Κέντρο Καραντίνας

Στις 10 Μαΐου, οι κάτοικοι της Γουχάν δημοσίευσαν σε αρκετές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, πλάνα περισσότερων από δέκα ατόμων ντυμένων με προστατευτικές στολές, μάσκες και γυαλιά, να τοποθετούν σκεύη στο πίσω μέρος ενός οχήματος. Το άτομο που πήρε το βίντεο είπε ότι το προσωπικό με τις προστατευτικές στολές, μετέφερε περίπου 20 άτομα από ένα κέντρο καραντίνας, μέσα σε τρία επιβατηγά οχήματα τροποποιημένα σε ασθενοφόρα.

Από τα βίντεο διαπιστώνεται πως οι περισσότεροι ασθενείς που μεταφέρθηκαν ήταν ηλικιωμένοι. Κάποιοι κάθονταν σε αναπηρικές καρέκλες. Το βίντεο κατέγραψε επίσης τη συνομιλία των ανθρώπων. Είπαν: «Εδώ είναι το ξενοδοχείο Lavande [που μετατράπηκε σε κέντρο καραντίνας] στη γειτονιά Λιουντουσιάο… Καλύτερα να φορέσουμε τις μάσκες μας σωστά [για να προστατευθούμε].»

Το Λιουντουσιάο βρίσκεται στην περιοχή Τζιανγκχάν, περίπου 10 μίλια ανατολικά του οικισμού Σανμίν.

Οι κάτοικοι της Γουχάν δημοσίευσαν επίσης στην εφαρμογή WeChat ότι υπήρξε ξέσπασμα του ιού σε μια συνοικία στην περιοχή Σιαοκόου στις 6 Μαΐου. Ωστόσο, οι σχετικές δημοσιεύσεις αφαιρέθηκαν πολύ γρήγορα.

Θάνατος της Κόρης

Η 50χρονη μητέρα Γιανγκ Μιν ελπίζει να βρει δικαιοσύνη για την κόρη της, 24χρονη Τιεν Γιουσί.

Η Τιεν μολύνθηκε από τον ιό του ΚΚΚ αφού επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Wuhan Union στις 16 Ιανουαρίου και πέθανε από τον ιό στις 6 Φεβρουαρίου.

«Εάν γνωρίζαμε [τότε] ότι ο ιός ήταν μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν θα είχαμε πάει στο νοσοκομείο και η κόρη μου δεν θα είχε πεθάνει», δήλωσε η Γιανγκ σε τηλεφωνική συνέντευξη στην Κινεζική Epoch Times.

Οι Κινεζικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν δημόσια τη μεταδοτικότητα της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο πριν τις 20 Ιανουαρίου.

Μια γυναίκα περπατά σε ένα δρόμο στην Γουχάν της Κίνας στις 11 Μαΐου 2020. (STR / AFP μέσω Getty Images)

 

Η Γιανγκ είπε ότι το πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από το Νοσοκομείο Τζινγιντάν έδειξε ότι η κόρη της πέθανε από COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ.

«Θέλω να ρωτήσω την κυβέρνηση της Γουχάν γιατί δεν μας ενημέρωσε ότι ο ιός μπορούσε να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων αφού το γνώριζε», είπε η Γιανγκ.

Οι The Epoch Times ανακάλυψαν εσωτερικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης που επιβεβαιώνουν πως οι Κινεζικές αρχές γνώριζαν τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού εβδομάδες προτού το ανακοινώσουν στο κοινό.

Αφού η κόρη της πέθανε, η Γιανγκ προσπάθησε να προσφύγει στις αρχές μέσω επίσημων καναλιών, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

«Χθες ήταν η γιορτή της μητέρας. Το παιδί μου πέθανε. Για ποιόν είμαι μητέρα τώρα;” είπε κλαίγοντας η Γιανγκ.

Το πρωί της 11ης Μαΐου, η Γιανγκ διαμαρτυρήθηκε στους δρόμους κρατώντας δύο πίνακες, στους οποίους έγραψε την ιστορία του θανάτου της κόρης της και την έκκλησή της στις αρχές.

Καθώς η Γιανγκ περπατούσε, δύο αστυνομικοί εμφανίστηκαν και άρπαξαν τους δύο πίνακες της Γιανγκ. Τότε συνελήφθη από τέσσερις άνδρες. Την απελευθέρωσαν αρκετές ώρες αργότερα.

«Τέσσερις άντρες ντυμένοι με μαύρα με ώθησαν σε ένα δωμάτιο σε ένα άγνωστο μέρος … ζήτησα τις ταυτότητές τους, αλλά αρνήθηκαν να μου τις δείξουν», είπε η Γιανγκ.

Η Γιανγκ πιστεύει ότι αυτοί οι τέσσερις άνδρες προσλήφθηκαν από τις τοπικές αρχές για να την εκφοβίσουν και να σταματήσει τις διαμαρτυρίες της.

«Δεν θα σταματήσω. Θα συνεχίσω τη διαμαρτυρία μου μέχρι να λάβω δικαιοσύνη για την κόρη μου », είπε η Γιανγκ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε