Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Άντρας με προστατευτική μάσκα περπατά μπροστά από κλειστό κατάστημα καλυμμένο με διαφημίσεις για ενοικίαση χώρων στην Μονγκ-κοκ, μετά την πανδημία του COVID-19, στο Χονγκ Κονγκ, 13 Μαρτίου 2020. (Tyrone Siu/Reuters)

Το Χονγκ Κονγκ αναμένει 1/4 των επιχειρήσεων να κλείσουν μέχρι τέλους του 2020: Έρευνα

Η Ένωση Διοίκησης Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ (HKRMA) δήλωσε στις 16 Απριλίου ότι περίπου το 25 τοις εκατό των καταστημάτων λιανικής στο ασιατικό οικονομικό κέντρο προβλέπεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, παρά τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης [του Χονγκ Κονγκ] κατά της ζημίας από την πανδημία του ιού του ΚΚ Κίνας.

Περίπου 2000 καταστήματα έκλεισαν την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου, ενώ 3200 καταστήματα αναμένεται να κλείσουν τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της HKRMA, που διεξήχθη πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση για μικρότερες επιχειρήσεις.

Ακόμα 6600 καταστήματα αναμένεται να κλείσουν την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου, ενώ 8600 μάλλον θα οδηγηθούν στο κλείσιμο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Μια γυναίκα με μάσκα, για προστασία από τον κορωνοϊό, ψωνίζει σε μια λαϊκή αγορά στο Χονγκ Κονγκ, στις 5 Απριλίου 2020. (Dale De Le Rey/AFP via Getty Images)

 

Την περασμένη εβδομάδα το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 137,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΧΚ ($17,7 δις) για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους να συντηρηθούν καθώς η πόλη συμμετέχει σε παγκόσμιες προσπάθειες για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Η Επιτροπή Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αφίξεις επισκεπτών στην πόλη έπεσαν κατά 98,6 τοις εκατό τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η HKRMA δήλωσε ότι περίπου 17.200 καταστήματα αναμενόταν να κλείσουν το 2020, που αποτελούν το ένα τέταρτο των περίπου 62.400 καταστημάτων λιανικής στο Χονγκ Κονγκ, εάν δεν υπήρχε ένδειξη βελτίωσης της κατάστασης.

Ένας άνδρας με μάσκα στέκεται μπροστά από έναν ηλεκτρονικό πίνακα του δείκτη μετοχών του Χονγκ Κονγκ, έξω από μια τοπική τράπεζα, στο Χονγκ Κονγκ, 15 Απριλίου 2020. (Kin Cheung/AP Photo)

 

«Για κάθε τέσσερα καταστήματα που βλέπεις περπατώντας, ένα θα είναι κλειστό, σημάδι ότι ο τομέας του λιανικού εμπορίου βρίσκεται σε ένα πολύ έντονο στάδιο ύφεσης», δήλωσε η πρόεδρος της HKRMA, Άννι Γιάου Τσε.

«Το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι το μεγαλύτερο κόστος μας, το μεγαλύτερο κόστος μας είναι το ενοίκιο… χωρίς την κατάλληλη μείωση ενοικίου από τους ιδιοκτήτες, μπορεί η προσπάθεια και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης να είναι μάταια», είπε.

Οι λιανικές πωλήσεις του Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 44% τον Φεβρουάριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κράτησαν τους τουρίστες μακριά και οι κάτοικοι απέφυγαν τα εμπορικά κέντρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού του Κ.Κ.Κ. (Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας).

Περίπου 5.200 εργαζόμενοι λιανικής αναμένεται να έχουν χάσει τις δουλειές τους την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου και άλλες 5.200 θέσεις εργασίας πρόκειται να χαθούν τον Μάιο, δηλαδή περίπου το 4 τοις εκατό των 260.000 του εργατικού δυναμικού στον τομέα της λιανικής, δήλωσε η HKRMA.

Η Έιμυ Τραν (Δ) και η κόρη της Σηρήν Χο κάθονται με τον νεοαποκτηθέντα σκύλο τους Πέπερ σε ένα πάρκο σκύλων στο «Πάρκο Αεροδιαδρόμου Κάι Τακ» στο Χονγκ Κονγκ, 11 Απριλίου 2020. (Isaac Lawrence/AFP via Getty Images)

 

Ο σύλλογος ζήτησε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων της πόλης να μειώσουν το ενοίκιο κατά 75 τοις εκατό για τουλάχιστον 6 μήνες ή να επιτρέψουν στις εταιρείες να πληρώνουν ενοίκιο βάσει των εσόδων τους, για τουλάχιστον 6 μήνες.

Περίπου 37 τοις εκατό των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για έως και τέσσερις μήνες, με μόνο το 23 τοις εκατό να λέει ότι μπορεί να συνεχίσει για περισσότερο από 12 μήνες. Μειώσεις ενοικίου έχουν εξασφαλιστεί από το 72 τοις εκατό των ερωτηθέντων.

Ο αντίκτυπος του νέου ιού του ΚΚ Κίνας στον τουριστικό τομέα του Χονγκ Κονγκ είναι άνευ προηγουμένου και η πόλη ελπίζει να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό από τον Ιούλιο, εν μέρει προσπαθώντας να αναπτύξει νέες αγορές, δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου τουρισμού.

Η HKRMA είχε δηλώσει ότι προβλέπει πως τα έσοδα των λιανικών πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα μειωθούν 30 έως 50 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με αναμενόμενο το κλείσιμο περισσότερων καταστημάτων.

Από τον Ντόνυ Κουόκ. Προσωπικό της Epoch Times συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε