Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ένας άνδρας ανεβαίνει τις σκάλες κατά τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης COP 26 των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο SECC στη Γλασκώβη της Σκωτίας, την 1η Νοεμβρίου 2021. (Ian Forsyth/Getty Images)

1.100 επιστήμονες και επαγγελματίες δηλώνουν: «Δεν υπάρχει καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα»

Περισσότεροι από 1.100 επιστήμονες και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν την Παγκόσμια Διακήρυξη για το Κλίμα (ΠΔΚ), στην οποία δηλώνεται ότι δεν υπάρχει καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Το ανεξάρτητο ίδρυμα Climate Intelligence (CLINTEL) εξέδωσε τη μονοσέλιδη περίληψη στις 27 Ιουνίου 2022, συγκεντρώνοντας συνολικά 1.152 υπογραφές σε 15 χώρες μέχρι τις 23 Αυγούστου.

«Η επιστήμη του κλίματος θα πρέπει να είναι λιγότερο πολιτική, ενώ οι πολιτικές για το κλίμα θα πρέπει να είναι περισσότερο επιστημονικές. Οι επιστήμονες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ανοιχτά τις αβεβαιότητες και τις υπερβολές στις προβλέψεις τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Ταυτόχρονα, «οι πολιτικοί θα πρέπει να υπολογίζουν ψύχραιμα το πραγματικό κόστος καθώς και τα φανταστικά οφέλη των μέτρων πολιτικής τους», αναφέρει η διακήρυξη.

Η CLINTEL ιδρύθηκε το 2019 από τον ομότιμο καθηγητή γεωφυσικής Guus Berkhout και τον επιστημονικό δημοσιογράφο Marcel Crok με σκοπό την προώθηση της γνώσης και της κατανόησης της κλιματικής αλλαγής κατά τη διαμόρφωση της κλιματικής πολιτικής.

Μια γυναίκα κρατάει μια πινακίδα υποστήριξης των αγροτών που διαμαρτύρονται για τις πολιτικές της ολλανδικής κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή, στην Οτάβα στις 23 Ιουλίου 2022. (Annie Wu/The Epoch Times)

 

Ο Crok δήλωσε ότι το πρότζεκτ WCD ξεκίνησε το 2019 και ότι η δύναμη έγκειται στο μήνυμα, τη συνοπτικότητα και την προσβασιμότητά του.

Συντηρητικό στις δηλώσεις του, «το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο: δεν υπάρχει κλιματική έκτακτη ανάγκη. Πολύ σημαντικό: αυτό ισχύει ακόμη και αν δεχτείτε ότι το CO2 είναι ο κύριος κινητήριος μοχλός της σημερινής κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Crok στους Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Δηλώνουμε απλώς ότι όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η αύξηση του CO2 και η αύξηση της θερμοκρασίας [δεν είναι] επιβλαβείς για εμάς ή για τη φύση και επομένως η κλιματική υστερία γύρω από το θέμα είναι εντελώς αδικαιολόγητη [και] ότι η ‘θεραπεία’ -να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό και να τα αντικαταστήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- πιθανώς θα είναι χειρότερη από την ‘ασθένεια’ [την κλιματική αλλαγή]», δήλωσε ο Crok.

Ο Crok δήλωσε ότι το έγγραφο της CLINTEL έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από τους ακτιβιστές του κλίματος.

Είπε ότι η οργάνωση έστειλε πολλές ανοιχτές επιστολές σε οργανισμούς όπως η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, τα Ηνωμένα Έθνη και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ζητώντας μια συνάντηση υψηλού επιπέδου με τους επιστήμονες της CLINTEL.

«Συνήθως δεν λαμβάνουμε καν μια ευγενική απάντηση», δήλωσε ο Crok. «Στους ακτιβιστές δεν αρέσει το δικό μας WCD για τον απλούστατο λόγο ότι πάντα ισχυρίζονται ότι υπάρχει συναίνεση 97%, ή 99%, ή 99,9%».

«Έτσι, έχουν δύο γενικούς τρόπους για να επιτεθούν στο WCD. Λένε ότι μόνο λίγοι [υπογράφοντες] είναι ενεργοί επιστήμονες του κλίματος και πολλοί είναι συνταξιούχοι. Και τα δύο είναι αληθινά και πολύ κατανοητά».

Ο Crok δήλωσε ότι αν ένας εργαζόμενος επιστήμονας του κλίματος που εξαρτάται από κρατικά χρήματα υπογράψει το WCD, υπάρχει ο κίνδυνος να απολυθεί.

«Έχουμε κάποιους αρκετά γενναίους ώστε να μιλήσουν παρ’ όλα αυτά, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε πολλές επικρίσεις και προσπάθειες να σας δυσφημίσουν», είπε.

Οι άμεσες επαφές με τους ακτιβιστές είναι σπάνιες, δήλωσε ο Crok.

«Απλώς κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης και αν αισθανθούν ότι το WCD μας έχει κάποιο αντίκτυπο, θα φροντίσουν να δυσφημιστεί στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η CLINTEL έχει λάβει αυξημένη προσοχή και νέους υπογράφοντες, πολλοί από τους οποίους έχουν εργαστεί στον ακαδημαϊκό χώρο.

Το WCD καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη της κλιματικής αλλαγής απέχει πολύ από το να είναι κατασταλαγμένη και ότι το γεωλογικό αρχείο δείχνει ότι το κλίμα της Γης βρίσκεται σε μεταβολή για όσο καιρό υπάρχει ο πλανήτης.

«Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βιώνουμε τώρα μια περίοδο θέρμανσης. Τόσο οι φυσικοί όσο και οι ανθρωπογενείς παράγοντες προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας. Ο κόσμος έχει θερμανθεί σημαντικά λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί [με βάση] τη μοντελοποιημένη ανθρωπογενή πίεση», αναφέρει το WCD.

«Το χάσμα μεταξύ του πραγματικού κόσμου και του μοντελοποιημένου κόσμου μας λέει ότι απέχουμε πολύ από την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής».

Το WCD αναφέρει ότι τα κλιματικά μοντέλα έχουν «πολλές ελλείψεις» και δεν αποτελούν ικανοποιητικά εργαλεία πολιτικής.

«Δεν υπερβάλλουν μόνο για την επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου, [αλλά] αγνοούν επίσης ότι ο εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με CO2 είναι ευεργετικός. Το CO2 δεν είναι ρύπος. Είναι απαραίτητο για όλη τη ζωή στη Γη. Περισσότερο CO2 είναι ευνοϊκό για τη φύση, πρασινίζοντας τον πλανήτη μας.

«Το πρόσθετο CO2 στον αέρα έχει προωθήσει την αύξηση της παγκόσμιας βιομάζας των φυτών. Είναι επίσης επωφελές για τη γεωργία, αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών παγκοσμίως».

Η εταιρεία Navigator Heartland Greenway με έδρα το Τέξας ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την κατασκευή ενός δικτύου δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα σε πέντε πολιτείες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η εταιρεία πραγματοποίησε δημόσιες συναντήσεις σχετικά με πιθανές δεσμεύσεις γης για να ανοίξει δρόμο για το έργο νωρίτερα φέτος.

Ο προτεινόμενος αγωγός Heartland Greenway θα εκτείνεται σε 1.300 μίλια στη Νότια Ντακότα, τη Μινεσότα, τη Νεμπράσκα, την Αϊόβα και το Ιλινόις, σε σχεδόν 20 σημεία υποδοχής. Το CO2 θα μετατραπεί σε υγρή μορφή και θα θαφτεί υπόγεια.

Μια λεπτομέρεια της πιλοτικής μονάδας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα απεικονίζεται στον αποτεφρωτήρα απορριμμάτων Amager Bakke στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στις 24 Ιουνίου 2021. (Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix/AFP μέσω Getty Images)

 

«Το CO2 είναι η τροφή των φυτών, η βάση όλης της ζωής στη Γη», αναφέρεται στη δήλωση. «Δεν υπάρχει καμία στατιστική απόδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει τους τυφώνες, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και παρόμοιες φυσικές καταστροφές ή τις κάνει συχνότερες. Ωστόσο, υπάρχουν άφθονες αποδείξεις ότι τα μέτρα μετριασμού του CO2 είναι τόσο επιζήμια όσο και δαπανηρά.

«Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος πανικού και συναγερμού. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην επιβλαβή και μη ρεαλιστική πολιτική για το καθαρό μηδενικό CO2 που προτείνεται για το 2050».

Η δήλωση συμβουλεύει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η πολιτική για το κλίμα πρέπει να «σέβεται τις επιστημονικές και οικονομικές πραγματικότητες».

«Το να πιστεύουμε το αποτέλεσμα ενός κλιματικού μοντέλου σημαίνει να πιστεύουμε αυτό που έχουν βάλει οι κατασκευαστές του μοντέλου. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της σημερινής συζήτησης για το κλίμα, στην οποία τα κλιματικά μοντέλα έχουν κεντρική θέση.

«Η επιστήμη του κλίματος έχει εκφυλιστεί σε μια συζήτηση που βασίζεται σε πεποιθήσεις και όχι σε υγιή αυτοκριτική επιστήμη. Δεν θα έπρεπε να απελευθερωθούμε από την αφελή πίστη στα ανώριμα κλιματικά μοντέλα;», αναφέρει το WCD.

Ο Crok δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του εγγράφου είναι να καταστήσει σαφές ότι ακόμη και αν αποδεχθεί κανείς τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς της IPCC, ότι μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. «Από αυτή την άποψη, το WCD μας θα πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε